Tegels eruit, groen erin! Wist je dat je zelf een tiny forest in je achtertuin kunt creëren? Een Tuiny Forest dus eigenlijk. Plantenverkoper Sprinklr heeft samen met IVN Natuureducatie een biologisch gekweekt plantenpakket samengesteld waarmee je in een paar uur een inheems bos vol bomen, struiken en kruiden in je tuin aanlegt. Goed voor de bijen, vlinders, vogels én voor jou.

Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft een tuin. In potentie is Nederland dus één grote groene achtertuinoase. Maar in werkelijkheid bestaan steeds meer tuinen meer uit tegels. Dat deze tegels het winnen van planten heeft best wat nadelige resultaten, zoals droogte en het hitte-eiland-effect. Om dit tegen te gaan is IVN druk bezig om tiny forests aan te leggen: kleine bossen ter grootte van een tennisbaan. Inmiddels vind je in ons land tientallen openbare Tiny Forests.

Een tiny forest in je achtertuin

De reacties op de tiny forests zijn erg positief, veel mensen willen er zelf óók een aanleggen. Dat bracht IVN op een idee. Projectleider Maarten Bruns: ‘Ons motto is: tegels eruit, groen erin. Maar niet iedereen weet hoe je dit vergroenen aanpakt. Daarom bieden we, samen met de plantenkenners van Sprinklr, mensen een compleet pakket aan dat past in bijna elke tuin.’

‘Een Tuiny Forest is ongeveer zes vierkante meter, makkelijk zelf aan te leggen en helpt je tuin koel te houden en droogte tegen te gaan’, vertelt hij. ‘Daarnaast creëer je een fijne plek voor bijen, vogels en insecten en draag je dus bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.’

Enthousiast geworden? Bestel je Tuiny Forest dan snel, want op = op!

Zelf een mini-bos in je tuin aanleggen, het kán Foto: IVN

Kies biologische planten

Het kant en klare Tuiny Forest pakket wordt aangeboden door Sprinklr, die alleen maar gifvrije en duurzaam gekweekte planten verkoopt. Liedewij Loorbach, medeoprichter van Sprinklr: ‘Wij willen mensen er graag bewust van maken dat het goed is om te kiezen voor planten die gekweekt zijn zonder pesticiden, en mensen ook de kans bieden om onbespoten planten te kopen. Die zijn nog maar weinig te krijgen in de tuincentra. Ons doel is om Nederland duurzaam te vergroenen en daarom is deze samenwerking zo te gek. Tuiny Forest geeft echt een boost aan een groen en biodivers Nederland.’

Een Tuiny Forest bestaat dan ook uit een mix van biologisch gekweekte, inheemse planten. Inheemse planten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische planten. Een Tuiny Forest kost € 124,95.

Geen ruimte voor een mini-bos? Ga voor de Tuiny Haag!

Mocht je een kleine (of al volle) tuin hebben, dan kun je ook kiezen voor de Tuiny Haag. Je ontvangt dan een pakket met 11 inheemse haagplanten en een bodemverbeteraar, waarmee er binnen twee jaar een wilde haag in je tuin staat. Alle groene beetjes helpen. Fijn voor jou, en fijn voor de dieren dier er bescherming en voedsel vinden. Bestel een Tuiny Haag voor € 89,95.

ASN Bank helpt vergroenen

Tuiny Forest is een onderdeel van het IVN-programma Natuur in de Buurt. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van buurten. ASN Bank werkt sinds juni 2019 mee aan het versterken van dit programma en sponsort een Tiny Forest in de gemeente Voorburg. Samen willen we alle tuinen in Nederland ont-tegelen, de biodiversiteit van ons land vergroten en onze leefomgeving vergroenen.