Tegels eruit, bos erin! Vanaf nu kun je zélf een tiny forest in je achtertuin aanleggen. Een Tuiny Forest dus eigenlijk. Duurzame plantenverkoper Sprinklr heeft samen met IVN een biologisch gekweekte plantenpakket samengesteld waarmee je in een paar uur een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden in je tuin creëert. Goed voor de bijen, vlinders, vogels én voor jou.

Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft een tuin, in potentie is Nederland dus één groene achtertuinoase. Maar in werkelijkheid bestaan steeds meer tuinen meer uit tegels dan uit groen. Dat de tegels het winnen van het groen heeft best wat nadelige resultaten, zoals het hitte-eiland effect. IVN is in Nederland al druk bezig om tiny forests aan te leggen, kleine bossen ter grootte van een tennisbaan. Inmiddels liggen er al tientallen Tiny Forests in de openbare ruimte door heel Nederland. Bestel hier je Tuiny Forest. Wees er snel bij, want op = op!

Een tiny forest in je achtertuin

De reacties op de tiny forests zijn erg positief, veel mensen wilden er ook zelf een aanleggen. Dat bracht IVN op een idee. Projectleider Maarten Bruns: “Ons motto is: tegels eruit, groen erin. Maar niet iedereen weet hoe je dit vergroenen aanpakt. Daarom bieden we, samen met plantenkenners Sprinklr, mensen een compleet pakket aan dat past in bijna elke tuin.

Een Tuiny Forest is ongeveer zes vierkante meter, makkelijk zelf aan te leggen en helpt je tuin koel te houden en droogte tegen te gaan. Daarnaast creëer je een fijne plek voor bijen, vogels en insecten en draag je dus bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.”

mini-bos

Zelf een mini-bos in je tuin aanleggen, het kán Foto: IVN

Kies biologisch, óók voor planten

Het kant en klare Tuiny Forest pakket wordt aangeboden door Sprinklr, die alleen maar gifvrije en duurzaam gekweekte planten verkoopt. Liedewij Loorbach, mede-oprichter van Sprinklr: “Wij willen mensen er graag bewust van maken dat het goed is om te kiezen voor planten die gekweekt zijn zonder pesticiden en mensen ook de kans bieden om onbespoten planten te kopen. Die zijn nog maar weinig te krijgen in de tuincentra. Ons doel is om Nederland duurzaam te vergroenen en daarom is deze samenwerking zo te gek. Tuiny Forest geeft echt een boost aan een groen en biodivers Nederland.”

Een Tuiny Forest bestaat uit een mix van biologisch gekweekte, inheemse planten. Inheemse planten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische planten. Een Tuiny Forest kost € 124,95.

ASN Bank helpt vergroenen

Tuiny Forest is een onderdeel van het IVN-programma Natuur in de Buurt. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van buurten. ASN Bank werkt sinds juni 2019 mee aan het versterken van dit programma en sponsort een nieuw Tiny Forest in de gemeente Voorburg. Samen willen we alle tuinen in Nederland vergroenen, de biodiversiteit van ons land vergroten en onze leefomgeving vergroenen.