Nederland kent inmiddels al een heel aantal plantenasiels waar planten worden opgevangen die een nieuw thuis zoeken. Maar inmiddels zijn ook de eerste bomenasielen een feit. Hier kun je jonge bomen halen om in je eigen tuin of terrein te zetten. Onze steden kunnen immers wel wat meer bomen gebruiken.
Een aantal bomenasiels zijn ontstaan vanwege de actie Meer Bomen Nu waarmee men in 2021 één miljoen nieuwe bomen in Nederland wil aanplanten. Bomen planten zich vrij makkelijk voort, sommige soorten met wel duizenden tegelijk. Maar helaas groeien er maar weinig uit tot volwassen boom.
Zo krijgen ze niet genoeg zonlicht of staan ze in de weg volgens bosbeheerders of tuineigenaren. Deze jonge bomen kun je bij een bomenasiel brengen. Voor bij iemand anders in de tuin.
Bomenasiel Katwijk
Het Bomenasiel van Katwijk vind je aan het Duinvallei pad in de wijk Zanderij. Dit do-it-yourself asiel biedt burgers, bedrijven en instellingen in Katwijk, die om wat voor reden dan ook van één of meerdere bomen af willen, de mogelijkheid om deze te plaatsen in het bomenasiel.
Alle gezonde bomen, klein en groot, zijn welkom en het is de bedoeling dat een boom tenminste twee jaar blijft staan. Met andere woorden, vanaf midden 2022 kunnen er ook weer bomen uit het asiel gehaald worden om elders geplant te worden. Het asiel biedt ruimte aan zo'n 30 volwassen bomen.
Wil je van een boom af? Stuur dan een mail naar de beheerders André en Wout en na overleg met hen kun je de boom komen planten om hem een tweede leven te geven.
Bomenhub Maarssen
Het Maarssense plantenasiel Plant voor Plant heeft de handen ineen geslagen met MEC Maarssen en Moestuin de Haar en is een bomenhub gestart. Je kunt in het asiel vanaf nu naast kamerplanten ook boomzaailingen doneren én adopteren.
De eerste boomzaailingen in het plantenasiel in Maarssen. Foto: Plant voor Plant
"Wij gaan graag de uitdaging aan om 10.000 extra bomen in onze gemeente aan te planten" aldus initiatiefnemer Margot Aler. En jij kunt hier aan meehelpen, door een zaailing te doneren maar ook door als vrijwilliger de bomen in te kuilen in de bomenhub. Check hiervoor de website of Facebookpagina van Bomenhub Maarssen.
Op nationale Boomfeestdag in maart 2021 worden de bomen uitgedeeld. Particulieren, maar ook scholen, bedrijven, grootgrondbezitters, boeren en instellingen mogen voor een vrijblijvende donatie een boompje (of meerdere) komen uitzoeken om deze op hun eigen grond definitief aan te planten.
Bomenhub Muntendam
Deze bomenhub is onderdeel van de Meer Bomen Nu campagne en bevindt zich op het land van een boer in het Groningse Muntendam. In 2021 willen Groningse boeren en burgers meer dan 80.000 nieuwe bomen en struiken aanplanten.
Deze bomen en struiken worden deze winter door vrijwilligers verzameld in natuurgebieden en stadsparken. Hierna worden ze geplant in Muntendam en opgekweekt om dan in de lente te worden verdeeld over de verschillende plantlocaties.
Inmiddels zijn de eerste zaailingen verzameld door een groep jongeren van Klimaatadaptatie Groningen en ingekuild in de Bomenhub. Rondom de Boomfeestdag op 17 maart worden alle overgebleven zaailingen weggegeven tijdens landelijke Boomweggeefdagen.
Kerstbomenasiel Leiden
In het kerstbomenasiel van Leiden worden al tien jaar kerstbomen opgevangen ná de feestdagen. Elk jaar kun je begin januari je gebruikte kerstboom met kluit langs brengen. De rest van het jaar verzorgt Vrij Groen de boom. Na Sinterklaas kun je je boom weer ophalen voor slechts €10 euro asielgeld, 75% van de ingeleverde bomen beleeft zo een tweede (of derde, vierde etc.) leven!
Het kerstbomenasiel in Leiden vangt elk jaar zo'n 150 bomen op!
Leiden heeft trouwens óók nog een bloembollenasiel! Dus heb je uitgebloeide bollen, dan weet je waar je heen kunt.
Bomenhub Papendrecht
In de twee ruiltuinen van Papendrecht kon je al terecht om gratis je planten, bollen stekjes of zaden in te leveren en te ruilen met anderen. En nu kun je er ook zaailingen, jonge struiken en bomen, inleveren en ophalen!
Deze ruiltuinen doen ook mee met de landelijke actie MeerBomenNu. Je kunt elke vrijdag tussen 10 en 16uur terecht bij ruiltuin De Heerlijkheid. Of ga langs bij de walk through tuin van De Spil waar je altijd makkelijk een zaailing kunt ophalen of even kunt kijken wat er wordt aangeboden in de ruiltuinkast.
Ken jij nog een bomenasiel dat we niet hebben genoemd? Laat het ons weten via een email.