Athene is de heetste stad van Europa en in de zomer stijgt het kwik regelmatig boven de 40 graden. De stad staat vol met betonnen woontorens en is omringd door bergen die de hitte niet laten ontsnappen uit de stad. Daarnaast zorgt het vele verkeer ook nog eens voor ernstige smog en luchtvervuiling. Met de huidige klimaatverandering vrezen wetenschappers dat de stad alleen maar heter wordt.
Om dat te voorkomen is de stad begonnen met een reeks maatregelen, waarvan de meest aansprekende toch wel de aanleg van mini-parkjes is. Verlaten lapjes grond, veelal een verzamelplaats van afval en onkruid, legt de stad nu mini-parken aan. De eerste drie zijn al gerealiseerd, in de wijken Kypseli, Pangrati en Kolonos.
Extreme hitte in de stad wordt met de wereldwijde stijging van de temperaturen een groot probleem. Het fenomeen is bekend onder de naam urban heat island effect of het hitte-eiland effect. Een stad wordt een hitte-eiland doordat ze vol staat met betonnen gebouwen en asfalt, en die houden hitte vast. Daarnaast heeft een stad juist weer weinig natuur dat de hitte absorbeert.
Luchtfoto van het mini-park in de wijk Kolonos.
Meer groen aanbrengen is dus een goede stap om het hitte-eiland effect te verminderen. Burgemeester Kostas Bakoyannis is enthousiast over de nieuwe mini-parken in zijn stad: "Met de parkjes creëren we groene plekken in de stad, verlagen we de temperatuur en vergroten we de leefbaarheid."
Bij de aanleg van de parken wordt ook nog gebruik gemaakt van duurzame oplossingen. Zo werkt de verlichting op zonne-energie en zijn de bankjes gemaakt van gerecycled hout.
Athene sluit autowegen
Daarnaast is de stad ook begonnen met het repareren van fonteinen. Met hun constante waterstroom bieden ze verkoeling en verbeteren ze de luchtkwaliteit.
Maar misschien wel de meest vergaande maatregel is toch wel het besluit om enkele autowegen te sluiten en deze te gaan gebruiken als fietspaden, wandelpaden en groenstroken. "Het tijdperk van de auto is voorbij." aldus enthousiaste burgemeester Bakoyannis.
De stad heeft nu nog erg te lijden onder het veel autoverkeer, zo veroorzaakt dit veel luchtverontreiniging en produceren alle auto's maar liefst 70% van alle broeikasgassen die de stad uitstoot. Eerder werd al bekend dat het marmer van de wereldberoemde Akropolis sneller erodeert door alle smog in de stad.
Ook deze steden vergroenen
Athene is niet de enige stad die de strijd aangaat met hittestress en een gebrek aan natuur. Ook Nederlandse steden komen met mooie initiatieven. Zo zijn de bushaltes in Utrecht al enige tijd voorzien van een groen dak. Ziet er leuk uit én haalt dat nare fijnstof uit de lucht. En Almere heeft de Tiny Forests omarmd. De stad telt inmiddels al negen van deze mini-stadsbossen die een grote positieve impact hebben op de biodiversiteit.
En ook Rotterdam is goed bezig. Zo heeft de stad het grootste natuurdak van Nederland van maar liefst 7.600m²! Het groene dak levert hiermee een enorme bijdrage aan de opvang van regenwater en is een oase voor bijen, vogels en vlinders. Maar de stad doet méér. Zo had de stad al de grootste dakboerderij van Europa. En vorig jaar hebben de Rotterdammers de handen uit de mouwen gestoken en samen ruim 1.000 geveltuinen aangelegd nadat ze óók al het NK Tegelwippen 2020 hadden gewonnen
Zelf je stad vergroenen doe je zo!
Je hoeft niet altijd te wachten tot je stadsbestuur in actie komt. Zelf kun je ook al best wat doen om je stad te vergroenen. En dat doe je zeker ook voor jezelf want het is beduidend lekkerder wonen in een groene stad die niet bloedheet wordt in de zomer. Ga bijvoorbeeld aan de slag met: