Hoewel onze winters steeds minder winters zijn door de opwarming van de aarde, kan het nog steeds behoorlijk fris worden in ons kikkerlandje. Gelukkig is koukleumen niet nodig, want er zijn tegenwoordig zat duurzame winterjassen te vinden die ook nog eens mooi zijn en écht lekker warm. Het is wel even een investering, maar je hebt vervolgens jarenlang plezier van je warme jas. Wij zetten de tofste Europese merken voor je op een rij. Of je nu gaat voor vegan of plasticvrij, klassiek of sportief, een puffer of een parka: wedden dat er iets voor je bij zit!

Maium

Maium ken je misschien wel van hun superhandige regenjassen. Dankzij de rits aan de zijkant zijn de jassen van dit Amsterdamse regenkledinglabel om te toveren tot poncho, zodat je het op de fiets ook droog houdt. Perfect voor Nederland fietsland! Om te zorgen dat je in de winter ook warm blijft, is er nu de Maium puffer: een gewatteerde, lekker lange, waterdichte winterjas. De jas is volledig gemaakt van gerecyclede PET-flessen en heeft een unisex model. 

De Maium puffer is te koop via de Maium website en kost €299.

De Maium Puffer

De Maium Puffer houdt je warm én droog. Foto: Maium

Kings of Indigo

Het Nederlandse kledingmerk Kings of Indigo ken je misschien al van hun duurzame spijkerbroeken en andere denim fashion. Maar met een fijne warme winterjas weten ze ook raad! Zowel voor mannen als vrouwen hebben ze fijne gewatteerde puffers. Net als de jassen van Maium gebruikt Kings of Indigo ook gerecyclede PET-flessen als basis voor deze jassen en bevatten ze geen dons. Kings of Indigo is ook nog eens aangesloten bij de Fair Wear Foundation, dus de mensen die hun kleding maken krijgen een leefbaar loon voor hun werk.

Kings of Indigo is oa te koop bij Shop Like You Give A Damn of via hun eigen website en kosten tussen de €179 en €319.

Links: Zhenga in burnt orange | Rechts: Annei in military green

Links: Zhenga in burnt orange | Rechts: Annei in military green. Foto's: Kings of Indigo

LangerChen

Ben je niet zo van de gewatteerde jassen en draag je liever een wollen mantel? Dan kun je goed terecht bij LangerChen. Dit Duitse merk heeft zich gespecialiseerd in functionele maar classy jassen voor mannen en vrouwen, gemaakt met respect voor milieu en mens. Het wol dat LangerChen gebruikt is GOTS -gecertificeerd, net als hun katoen. De medewerkers van hun eigen fabriek in China krijgen bovendien een eerlijk loon, vaste contracten en zijn verzekerd. Naast wollen mantels kun je bij LangerChen trouwens ook regenjassen, ‘dons’jassen en zelfs faux fur vinden. Voor elk wat wils dus!

Jassen van LangerChen zijn te koop bij The Green Labels of via Langerchen.com. De prijzen liggen tussen de €269 en €399.

Links: Parka Bellbrook | Rechts: Classical Coat II

Links: Parka Bellbrook | Rechts: Classical Coat II. Foto's: Langerchen

Lanius

Een ander Duits label waar je terecht kunt voor een klassiekere duurzame winterjas is Lanius. Dit damesmodewerk kenmerkt zich doordat het hoofdzakelijk met natuurlijke stoffen werkt zoals katoen, hennep, linnen en wol. Polyester en andere synthetische stoffen tref je in de collecties van Lanius dus nauwelijks aan! De stoffen die ze wel gebruiken zijn voor het overgrote deel biologisch of gerecycled en ook qua productie scoort Lanius goed. Bijna alle kleding wordt in Europa gemaakt door GOTS-gecertificeerde fabrikanten.

Een jas van Lanius kost tussen en de €239,90 en €499,90 en shop je via Lanius.com.

Links: Bouclé-Short Coat | Rechts: Caban Coat

Links: Bouclé-Short Coat | Rechts: Caban Coat. Foto's: Lanius

Embassy of Bricks and Logs

Bij het Duitse Embassy of Bricks of Logs staat stijl voorop, maar zonder in te boeten aan ethische standaarden. Hun unisex jassen zijn superwarm, comfortabel en gemaakt om zo lang mogelijk mee te gaan. Een tegenhanger van fast fashion dus!

Ook fijn: op hun website is het outerwear brand supertransparant, zowel over de materialen die ze gebruiken als over de productie. Embassy of Bricks and Logs zorgt bijvoorbeeld op verschillende manieren dat hun jassen eerlijk worden geproduceerd. Fair Wear gecertificeerd zijn ze nog niet, maar dat duurt als het aan hen ligt niet lang meer.

De jassen van Embassy of Bricks and Logs zijn te krijgen bij onder andere The Green Labels of via hun eigen website. Prijzen liggen ongeveer tussen de €249 en €349 euro.

Links: Cawston Puffer Jacket | Rechts: Harlem Puffer Jacket

Foto's: Embassy of Bricks and Logs

Dedicated

Het Zweedse label Dedicated staat voor sustainable street fashion en heeft ook dit jaar weer een paar knappe warme jassen in hun collectie. Hoe tof is bijvoorbeeld de kuitlange puffer met tie dye print? Ook de jassen van Dedicated zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen en het merk audit regelmatig de fabrikanten waarmee ze samenwerken. Op hun website vind je terug welke certificaten Dedicated heeft en waar ze hun jassen en andere kleding produceren.

Een jas van Dedicated shop je vanaf ongeveer €249 op Dedicatedbrand.com.

Links: Puffer Jas Dundret Mountain Collage Multi Color | Rechts: Puffer Jas Boden Secret Garden

Foto's: Dedicated