Hier in Nederland kunnen we niet om de regen heen. Wil je in de natte herfstmaanden tóch de natuur in zonder dat je sneakers meteen verpest zijn? Dan bieden een paar goede regenlaarzen uitkomst. Ook handig voor de festivals die we hopelijk volgend jaar weer kunnen gaan bezoeken... In combinatie met een mooie, duurzame regenjas ben je bestand tegen weer en wind. We zetten onze favoriete duurzame regenlaarzen voor je op een rij.

We plaatsen ook meteen een kanttekening bij deze lijst: ook de 'duurzame' regenlaarzen uit ons lijstje zijn niet volledig klimaatneutraal. De reguliere regenlaars wordt gemaakt van plastic (PVC). De duurzame variant wordt meestal gemaakt van natuurlijk rubber. Nederland verbouwt geen rubber, dus moet veel van dit materiaal worden geïmporteerd uit Azië. Hoewel de CO₂-uitstoot van dit transport niet duurzaam is, kunnen merken zich wel onderscheiden met duurzame productiemethodes en materiaalgebruik.

Bewuste regenlaarzen van Nokian

Het Finse Nokian begon al in 1898 met het produceren van hun regenlaarzen. Tegenwoordig staan ze bekend om hun kwalitatieve laarzen die bestand zijn tegen de barre Scandinavische weersomstandigheden.

Nokian is erg transparant over de productie van hun regenlaarzen. Het natuurlijke rubber voor de laarzen komt van hun eigen rubberplantages in Vietnam. De laarzen worden met de hand gemaakt en dit gebeurt zoveel mogelijk in Europese fabrieken. Alle fabrikanten hebben certificaten voor duurzaam- en kwaliteitsmanagement.

Nokian gebruikt hernieuwbare energie en grondstoffen in het productieproces en recyclet overgebleven materiaal voor de productie van nieuwe laarzen. Daarnaast wordt het transport van goederen zoveel mogelijk met de trein gedaan. Alleen het rubber uit Vietnam komt per schip naar Europa. 

Nokian verkoopt zowel korte als lange regenlaarzen, vooral in neutrale kleuren. De laarzen zijn online te koop bij onder andere Bol.com en de Regenlaarzenexpert vanaf € 39 tot € 129.

De mooie regenlaarzen van Nokian kun je ook gewoon in de stad dragen. Foto: Nokian

Stoere regenlaarzen van Bisgaard

Het Deense merk Bisgaard werd bekend door hun mooie kinderschoenen, waaronder regenlaarzen. Afgelopen jaar heeft Bisgaard zijn collectie uitgebreid met dameslaarzen, helaas wel maar tot maat 40. Alle regenlaarzen zijn gemaakt van natuurlijk rubber: een zacht materiaal dat lang meegaat én waterproof is. Waar het rubber van Bisgaard vandaan komt, is ons helaas niet duidelijk.

Vanbinnen zijn de regenlaarzen ofwel van 100% katoen (voor in het voorjaar) ofwel van wol (voor in de winter). Pluspunt: beide stoffen zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Minpunt: de productie van katoen en wol is niet per definitie duurzaam en kan bijdragen aan ontbossing. Omdat Bisgaard niet transparant is over de herkomst van hun grondstoffen, kunnen we niet uitsluiten dat hun regenlaarzen hieraan bijdragen.

Bisgaard regenlaarzen worden met de hand gemaakt in Portugal. Hun collecties bevatten vooral kortere laarzen, zowel in neutrale kleuren als met hippe printjes. De regenlaarzen kosten tussen de € 29 en € 60 en worden onder andere verkocht bij Zalando.
 

Gerecyclede regenlaarzen van Lemon Jelly

Lemon Jelly is een Portugees bedrijf dat zich specialiseert in eigentijdse regenlaarzen voor dames en kinderen. In tegenstelling tot Nokian en Bisgaard, maakt Lemon Jelly hun regenlaarzen niet alleen van natuurlijk rubber.

Lemon Jelly realiseerde onlangs hun eerste lijn van Recycled Lemons: regenlaarzen van 100% gerecycled plastic. Zo zijn de buitenkant en de zool van de regenlaars gemaakt van plastic flessen, en het naaigaren van gerecycled polyester. Het merk beweert géén afval te creëren en al het overgebleven materiaal weer te verwerken tot nieuwe laarzen. Op deze manier stoot de productie van Lemon Jelly regenlaarzen 90% minder CO₂ uit dan de productie van reguliere plastic regenlaarzen.

Niet alleen het materiaal van Lemon Jelly is duurzaam, maar ook het productieproces. Alle regenlaarzen worden met de hand gemaakt en lokaal geproduceerd in Portugal. Het recyclen van plastic kost veel energie, maar Lemon Jelly haalt 100% van hun energie uit zonnepanelen op eigen daken. 

De modieuze collectie Recycled Lemons kost tussen de € 79 en € 119 en kun je bestellen via de website van Lemon Jelly.

Ook met de laarzen van Lemon Jelly blijven jouw voeten wel droog. Foto: Lemon Jelly

Welke regenlaars is de beste koop?

Ook al zijn Nokian, Bisgaard en Lemon Jelly nog niet volledig klimaatneutraal, bieden de drie merken elk een sterk, duurzaam alternatief voor de plastic regenlaars. Natuurlijk rubber is een hernieuwbare grondstof en daarom een goed alternatief voor plastic. We zijn fan van zowel Nokian als Bisgaard, maar hopen dat Bisgaard snel transparanter wordt over hun productieproces. Lemon Jelly laat met hun laarzen zien dat het recyclen van grondstoffen de toekomst is. Ons advies: kies de laars die het beste bij jou past!