Sta jij nog elke avond je tanden te schrobben met een plastic tandenborstel & tandpasta uit een plastic tube. Om daarna je gebit te flossen met nylon draad of te stoken met tandenstokers uit een plastic doosje? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn tegenwoordig genoeg plasticvrije opties zijn.

First things first, ben je nog niet helemaal overtuigd van de impact van jouw tandenborstel? De Amerikaanse documentairemaker Chris Jordan verbleef een tijd op de Midway Eilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan tussen Japan en de VS. Daar filmde en fotografeerde hij de stoffelijke resten van albatrossen die kilo's aangespoeld plastic hebben gegeten. De vogels hadden het plastic aangezien voor kleine, gekleurde (inkt)visjes. Zijn wereldberoemde foto's maken een ding glashelder: plastic verdwijnt niet.

Dit is overigens niet de enige reden om met plastic te minderen. Wat je wellicht ook nog over de streep kan trekken is het feit dat plastic standaard wordt gemaakt van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Een trio waar we we de komende decennia afscheid van gaan nemen om de opwarming van de aarde enigszins te beperken.

Koop een bamboeborstel

Het alternatief voor een plastic tandenborstel is verrassend simpel én staat veel leuker in je badkamer: de bamboetandenborstel. Je bestelt ze gemakkelijk online, maar sinds kort zijn ze ook bij de grote drogisterijen te koop. Het Zweedse Humble Brush verkoopt tandenborstels die o.a. FSC-gecertificeerd zijn en doneert jaarlijks tandenborstels aan gezinnen die de middelen niet hebben om ze zelf te kopen.

Een ander alternatief is de Nederlandse bamboeborstel van Bamboo Brush Society. Handig is dat ze een abonnement aanbieden: je kunt bijvoorbeeld aangeven dat er elke maand, of elke drie maanden, een tandenborstel bezorgd moet worden. Maar je kunt ook in één keer een family pack of jaarvoorraadje kopen. Voor elke aankoop doneert Bamboo Brush Society een bedrag aan de Surfrider Foundation, die zich inzet voor schone oceanen en het beschermen van kustlijnen.   

Een tandenborstel van Bamboo Brush Society kun je laten customizen met je eigen boodschap, leuk cadeautje!

Duurzaam poetsen, flossen, stoken & spoelen

Tandpasta

Voor alles is een plasticvrij alternatief, dus ook voor je tandpasta, flosdraad en tandenstokers. Het is misschien even wennen, maar in plaats van tandpasta zijn er tegenwoordig ook tabletjes waarmee je kunt poetsen. Bijvoorbeeld van het Nederlandse Smyle.     

Flosdraad

Het Duitse merk Yaweco heeft een natuurlijk alternatief voor je gewone nylon flosdraad: natuurlijke tandflos gemaakt van zijde en bijenwas. Bovendien is het een stuk zachter dan nylon flos - en dat maakt de kans weer aanzienlijk kleiner dat je je tandvlees snijdt aan scherp draad. En dit is al helemaal leuk: de verpakking is volledig afbreekbaar en kun je zelf composteren!  

Tandenstokers

Voor het kopen van tandenstokers zijn twee dingen belangrijk: allereerst natuurlijk dat je plastic vermijdt, maar het is ook van belang dat het hout waarvan de tandenstokers gemaakt zijn gecertificeerd is. Het FSC-keurmerk is het meest bekende certificaat. Het makkelijkst te verkrijgen duurzame merk voor tandenstokers is Preserve: de stokers zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd berkenhout en zijn verpakt in gerecycled plastic. Ook komt er geen chemisch goedje aan te pas: de stokers zelf hebben een fris mintsmaakje door etherische olie. Je kunt ze kopen via de webshop van Preserve