Hoeveel tandpastatubes gebruik jij in een jaar? Zes, acht of tien? Stel dat elke Nederlander zuinig bezig is en zes tubes per jaar gebruikt. Dan produceren alle Nederlanders per jaar zo'n 104 miljoen lege tubes tandpasta. Dat aantal is zó groot dat je je er waarschijnlijk niets bij voor kunt stellen. Van tandpasta naar tandpasta tabletten? Wij hebben een aantal duurzame opties op een rij gezet.

Wat zijn tandpasta tabletten?

Tandpasta tabletten zijn, zoals de naam zegt, tabletten met tandpasta. Geen plastic tubes meer, maar potjes tandtabletten. Goed voor je tanden én de wereld.

Waarom overstappen op tandtabletten?

1. Tandpastatubes zijn nauwelijks te recyclen.

Plastic tandpastatubes zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. Door de bijkomende tandpastaresten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Dus jouw tandpastatube draagt direct bij aan de groeiende berg plastic afval.

2. Tandpastatubes zijn gemaakt van aardolie.

Tandpasta zit in een plastic tube, plastic wordt gemaakt van aardolie. Een grondstof die in rap tempo opraakt en die tot heel veel CO-uitstoot leidt als je er plastic van maakt. En al die CO₂-uitstoot draagt dan helaas weer bij aan de desastreuze klimaatverandering.

3. Er is een goed alternatief.

Vaak zijn duurzamere keuzes lastig omdat er geen goed alternatief is. Maar nu niet. Je kunt je tandpastatube makkelijk vervangen door tandpastatabletten. Lekker zero waste.

Hoe werken tandpastatabletten?

Hoe werken tandtabletten precies? Je stopt er een in je mond, je kauwt er op, houd je (bamboe) tandenborstel even onder de kraan en vervolgens kun je je tanden poetsen. Je hebt tabletten met en zonder fluor, en in verschillende smaken. Maar de meeste hebben een mintsmaak.

Wil je helemaal duurzaam poetsen, kijk dan eens naar ons eerdere artikel over duurzame mondverzorging voor ecovriendelijke tandenborstels en flosdraad.

Smyle wil 1 miljoen plastic tubes tandpasta besparen met haar tandtabletten

Hier koop je tandpastatabletten

Tandpastatabletten van Smyle

Smyle maakt tandpastatabletten zonder microplastics. Je krijgt ze in een herbruikbaar glazen flesje en de navulling komt in een kartonnen doosje. De ondernemers van Smyle hebben als doel gesteld om in Nederland 1 miljoen plastic tandpastatubes te besparen en zijn daar een campagne voor gestart. Stap jij van de plastic tandpastatube af, dan kun je een email sturen en worden jouw uitgespaarde tandpastatubes opgeteld bij de huidige stand. En die is al aardig gaan lopen!

Fairytabs, tandpastabletten speciaal voor kinderen

Fairytabs maakt tandpastatabletten speciaal voor kinderen. Zonder chemicaliën en zonder microplastic. Om van tandenpoetsen weer een feestje te maken. Voor het hele gezin. Fairytabs biedt ook andere producten aan, zoals shampoobars.

Georganics tandpastatabletten bij webshop Zo Zero

Zo Zero is een online winkel voor plasticvrije, zero-waste en vegan producten. In de online shop vind je tandpastatabletten van het merk Georganics. Dit merk gebruikt natuurlijke smaken zoals groene munt, pepermunt en sinaasappel.

Tandtabletten bij Lush

Ben je fan van Lush, dan kun je ook daar terecht voor tandtabletten. Die komen in een flesje van gerecycled plastic. Iets beter dus dan een tube tandpasta maar niet zo goed als de glazen flesjes van Smyle.