De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine, dat weer wordt gemaakt van aardolie. Zoals je weet is de winning van fossiele brandstoffen als aardolie vrij desastreus voor onze planeet, dus met die sfeervolle kaarsen draag je helaas een klein beetje bij aan deze vieze industrie. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven!

Helaas zijn die duurzame alternatieven nog geen gemeengoed en moet je in dit geval dus wel even je best doen om hier de duurzamere keuze te maken. Maar goed, hoe vaak heb je nou de kans om een voorloper te zijn? Als jij nu kiest voor betere kaarsen, zorg je ervoor dat het over een aantal jaar de gewoonste zaak van de wereld is. Start the revolution baby!

Paraffine versus bijenwas

De meeste kaarsen en waxinelichtjes worden dus gemaakt van paraffine, een aardolie product. Je kunt ook kaarsen tegenkomen die gemaakt zijn van stearine (bijvoorbeeld bij IKEA), die worden gemaakt van dierlijk óf plantaardig vet, of van een mix van paraffine en stearine. Een stearine kaars is dus al een stuk duurzamer hoewel je bij een plantaardige stearine kaars het risico loopt dat hier (onduurzame) palmolie voor is gebruikt.

Inmiddels komen er ook steeds meer kaarsen die van sojawas zijn gemaakt. Omdat het makkelijk te mengen is met geurolie wordt sojawas vooral gebruikt voor geurkaarsen. Mits de soja duurzaam is geteeld, zijn ook deze kaarsen een duurzame optie. Maar de allerbeste keus lijkt een kaars van bijenwas te zijn. Bijenwaskaarsen worden gemaakt van de was die honingbijen produceren waarna imkers de was van de honingraten filteren. Het is dus een bijproduct van honingproductie. Bijenwas kan zowel voor dinerkaarsen als voor waxinelichtjes worden gebruikt.

De voordelen van bijenwaskaarsen:

  • Ze branden langer dan paraffinekaarsen, wat fijn is omdat ze wél duurder zijn dan paraffine kaarsen.
  • Ze helpen bijenpopulaties in stand te houden
  • Ze ruiken vaak lekkerder (honinggeur!) dan reguliere kaarsen

Kaarsen van bijenwas zijn duurzaam én ruiken heerlijk

Duurzame waxinelichtjes & dinerkaarsen kopen

Oké, je kiest voor duurzaam. Maar waar vind je die ecologische waxinelichtjes en kaarsen dan? Dat hebben we voor je uitgezocht:

Hier koop je duurzame geurkaarsen

Maar waarom kiezen voor een reguliere kaars als er ook duurzame geurkaarsen bestaan?! Deze merken bieden geurkaarsen van soja- of bijenwas die veelal ook onder goede omstandigheden zijn geproduceerd.

  • Brandt Kaarsen: Handgemaakte sojakaarsen uit Utrecht in vijftien verschillende geuren. Te koop via hun eigen webshop en in diverse conceptstores.
  • Very Good Candle Company: Geurkaarsen en theelichtjes gemaakt van raapzaadwas uit Amsterdam. Verpakkingen zijn volledig plasticvrij. Te koop via hun eigen webshop en diverse conceptstores.
  • We Love The Planet: Geurkaarsen van sojawas in een duurzame kokosnoot. Lekker met je mee laten drijven in bad!
  • WOO: Dit Nederlands-Vietnamese bedrijf maakt handgemaakte geurkaarsen van bijenwas.
  • Meraki: Dit populaire Deense merk verkoopt geurkaarsen van soja in acht verschillende geuren. Te koop in diverse webshops en offline bij Studio JUX
  • Paddywax: De Amerikaanse sojakaarsen van Paddywax zitten in een leuk potje en hebben ruime keuze uit geuren. Te koop bij oa Bol.com.

Foto: Kyra's Kitchen