Hoosbuien en tóch extreme droogte
Het is nogal tegenstrijdig: het ene moment kampen we met extreme droogte, het andere valt de regen met bakken uit de hemel. Door de opwarming van de aarde neemt de verdamping van het oppervlaktewater toe, maar ook de neerslag. Het weer wordt extremer: natte zomers worden natter, droge periodes nóg droger. Het voorjaar is dit jaar zo droog van start gegaan, dat het regenwater dat is gevallen niet goed wordt opgenomen door de droge grond. Ook het grondwaterpeil is niet zo snel weer aangevuld.
In de toekomst zullen we vaker extreem droge periodes meemaken. Droogte-expert Niko Wanders vertelt in Trouw: ‘Onderzoek laat zien dat de zware droogte die normaal maar eens in de veertig jaar voorkomt, straks eens in de vijftien jaar voor zal komen.’
5 tips voor een droogte-bestendige tuin
Op grote schaal worden maatregelen genomen tegen de droogte. Zo verhoogde Rijkswaterstaat het peil van het IJsselmeer met vijf centimeter. Maar ook onze achtertuinen kunnen we wapenen tegen aanhoudende droogte. Vijf tips voor hoe je dit aanpakt.
1. Vang regenwater op
Het goede nieuws is: ‘In Nederland hebben we per jaar nog genoeg neerslag. Als we dat niet afvoeren, maar opslaan is een groot deel van het probleem opgelost.’ Aldus Daniël Coenen, hydroloog bij Staatsbosbeheer.
Laat regenwater niet direct naar de stoep of buren lopen, maar verspreid het gelijkmatiger door je tuin. Dit doe je door kleine gootjes te creëren, ook rondom je bomen en struiken, zodat het water daar rustig weg kan zakken. Of plaats infiltratiekratten onder de grond; die vangen regenwater op en geven het geleidelijk af aan de omliggende grond.
Als je de ruimte hebt, kun je een wadi graven; een lager gelegen stukje tuin waar regenwater naartoe kan lopen. Of vang water op in een vijver. Tip: met een pakket van IVN Natuureducatie leg je een Tuiny Poel aan. Een tuinpoel van twee m2 vol inheemse waterplanten. Hiermee creëer je meteen een drinkplek voor dorstige vogels en insecten.