Het is duurzaam en kost minder duiten: je dak beleggen met tweedehands zonnepanelen. Aanbod is er in ieder geval genoeg. Op Marktplaats levert de zoekterm ‘gebruikte zonnepanelen’ 1476 hits op. Maar hoe weet je of de panelen nog goed werken, welke garanties heb je en welke verkopers zijn betrouwbaar? 

Je zult je misschien afvragen waarom er überhaupt zonnepanelen van daken worden gehaald die nog prima functioneren. De meeste zitten er net op geschroefd en de officiële technische levensduur is 25 tot 30 jaar. De belangrijkste reden is dat de technologische ontwikkelingen hard gaan; iedere nieuwe generatie zonnepanelen is efficiënter en zet meer zonlicht om in stroom. Voor mensen met beperkte ruimte op hun dak en een groeiend stroomverbruik kan het lonen om hun zonnepanelen vroegtijdig te vervangen. 

Steeds meer zonnepanelen gaan vroegtijdig met pensioen, terwijl ze het nog prima doen | Foto: Benjamin Meijer

Waarom zou je zonnepanelen tweedehands kopen?

De aanschaf is voordeliger. Voor niets komt de zon op, maar dat geldt niet voor de aanschaf van zonnepanelen. Een gemiddelde installatie met twaalf nieuwe zonnepanelen kost rond de 5.000 euro. Dit verdien je in ongeveer zes jaar tijd terug. Voor gebruikte zonnepanelen zijn de aanschafkosten vanzelfsprekend lager. Prijzen lopen enorm uiteen, variërend van 20% tot 60% van de nieuwprijs. 

Als je weet hoeveel jaren dienst de panelen er al op hebben zitten en hoeveel vermogen ze nog opwekken, kun je via dit rekenvoorbeeld je terugverdientijd uitrekenen. Hoe groter je dakoppervlakte en hoe minder je stroombehoefte, hoe voordeliger het is om voor tweedehands panelen te kiezen. 

Maximale klimaatwinst. Door tweedehands zonnepanelen te kopen maak je niet alleen een verschil in je portemonnee. Je zorgt er ook voor dat er minder nieuwe panelen geproduceerd hoeven te worden (lees: minder nieuwe grondstoffen die aangeboord hoeven te worden en minder uitstoot van broeikasgassen tijdens het productieproces.) Bovendien: hoe langer de levensduur van een paneel, hoe langer hij schone energie kan blijven produceren. 

Minder afval. Je voorkomt dat zonnepanelen die nog prima werken op de afvalberg belanden. Recente cijfers tonen aan dat de berg aan elektronisch afval (e-waste) de komende decennia serieuze vormen gaat aannemen. Volgens dit rapport van ZonNext (waarover later meer) worden in Nederland nu jaarlijks meer dan 10 miljoen panelen geïnstalleerd. Uitgaande van een levensduur van 25 jaar, zal vanaf 2030 ieder jaar ongeveer 5 miljoen kilogram aan zonnepanelen van de daken komen. 

Hier moet je op letten bij de aanschaf van gebruikte zonnepanelen

  • Vraag aan de verkopende partij hoe oud de panelen zijn (je kunt om een aankoop- of garantiebewijs vragen) en hoeveel stroom ze nog opwekken (dit kan worden aangetoond met een app). Gemiddeld ligt het vermogen van een nieuw zonnepaneel tussen de 265 en 325 wattpiek. Volgens zonnepanelenleverancier Sungevity zien technici een rendementsafname van gemiddeld 0,5% per jaar. Dit betekent dat zonnepanelen na dertig jaar nog op ongeveer 85% van hun oorspronkelijke rendement werken! 
  • Niet alle installateurs zijn happig op het installeren van tweedehands panelen. Tip: zoek eerst een installateur die wél bij jou het dak op wil of ga voor een verkopende partij die samenwerkt met vakbekwame installateurs. Volgens de branchevereniging van de Nederlandse zonne-energiesector Holland Solar zijn vakbekwame installateurs te vinden op www.zonnekeur.nl
  • Hou er rekening mee dat je er met zonnepanelen alleen nog niet bent. Om zonnestroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom heb je ook een omvormer nodig. Omvormers gaan korter mee dan panelen, zo’n tien tot vijftien jaar. Een nieuwe omvormer kost minimaal 800 euro. Check dus goed of de omvormer erbij zit en hoe oud deze is. Mocht je een nieuwe moeten aanschaffen, regel dit dan via je installateur, zodat je zeker weet dat je een passend exemplaar voor jouw installatie hebt. 
  • Als je je eigen stroom opwekt, word je door de Belastingdienst gezien als kleine ondernemer en kun je de btw op zonnepanelen terugvragen. Hou er in je kostencalculaties rekening mee dat je dit voordeeltje waarschijnlijk misloopt bij aanschaf van tweedehands panelen . 
  • Veel nieuwe panelen komen met een kwaliteitskeurmerk van bijvoorbeeld de erkende keuringsinstelling TÜV Nederland. Dit geeft de initiële kwaliteit aan. Om er zeker van te zijn dat de panelen in hun gebruikte staat nog steeds naar behoren functioneren, kun je het best kiezen voor een verkopende partij die de panelen opnieuw heeft laten keuren. 

Zoek een verkopende partij die samenwerkt met vakbekwame installateurs | Foto: Sungevity

Zo kom je aan goede tweedehands zonnepanelen

Online marktplaatsen

Zoals voor veel tweedehands producten, kun je ook voor zonnepanelen op Marktplaats terecht. Er bestaat zelfs een marktplaats specifiek voor zonnepanelen en toebehoren: SecondSol. Dit van origine Duitse bedrijf werkt met een abonnementsvorm en biedt een platform voor vraag en aanbod. Mocht je gebruikte panelen via een online marktplaats willen kopen, wees je er dan van bewust dat de panelen waarschijnlijk niet opnieuw zijn gekeurd en dat je geen garantie hebt. Ook zul je zelf een installateur moeten vinden (tenzij je heel handig bent).

Zonnepanelentweedehands.nl

Dit Nederlandse bedrijf heeft een fysiek adres en verkoopt gebruikte zonnepanelen, omvormers en andere technische benodigdheden voor je installatie. Hun zonnepanelen komen van adressen uit Nederland, België en Duitsland en hebben minimaal 90% rendement ten opzichte van nieuwe.

Zonnepanelentweedehands.nl haalt de panelen zelf van het dak en test ieder exemplaar

Manager Harry Visser: “We halen de panelen zelf van het dak, testen ze per stuk en maken ze schoon. Een duurzaam paneel is voor ons een paneel dat nog minimaal zeventien jaar mee kan. Panelen waar na vijf tot tien jaar al barstjes in komen, keuren we af.”

Zonnepanelentweedehands.nl geeft een garantie van negen maanden, zodat klanten de tijd hebben om te kijken of het hele systeem na installatie goed werkt.

Harry voegt toe dat het bedrijf niets met installatie doet en geen montagemateriaal levert. “We geven wel graag deskundig advies en leveren maatwerk. Om die reden kun je bij ons niet online afrekenen, maar willen we kopers persoonlijk op weg helpen met hun aankoop.” 

ZonNext: het weeshuis voor zonnepanelen

Op 22 september 2021 werd ZonNext gelanceerd: een platform voor gebruikte zonnepanelen waarop vraag en aanbod worden samengebracht. Ook installateurs kunnen hun diensten aanbieden. Het is een initiatief van zonnepanelenleverancier Sungevity en e-waste-verwerker WEEE Nederland die hiervoor samenwerken met partijen als afvalverwerker HVC, Solarplaza en Urgenda. De toevoer van de zonnepanelen verloopt via Stichting Open - de centrale inzamelaar van oude panelen in Nederland.

De panelen worden stuk voor stuk gekeurd en krijgen een keuringsrapport. De exemplaren die nog een tweede leven in zich hebben, worden waar nodig gerepareerd. De verweesde panelen die ZonNext adopteert zijn maximaal vijftien jaar oud en leveren nog minimaal 300 wattpiek.

Isabeau Mensing, een van de initiatiefnemers: “Wij hebben een duurzame en sociale inslag zonder winstoogmerk. Het liefst zien we dat mensen hun panelen gratis doneren aan projecten of partijen die deze hard kunnen gebruiken. De kosten voor een paneel bestaan vaak alleen uit de kosten voor de keuring: vijftig euro. Als verkopers er toch iets voor willen hebben, komt daar hooguit nog een tientje bovenop.”

Roebyem Anders (links) en Isabeau Mensing willen zonnestroom toegankelijk maken voor iedereen.

Het doel van ZonNext is om zonnestroom toegankelijk te maken voor iedereen, ook mensen met een kleinere beurs. Daarnaast willen ze de circulariteit van zonnepanelen verhogen; de laatste stroom eruit persen voor ze het recyclingtraject ingaan. 

Isabeau: “Zonnepanelen zijn gemaakt om dertig jaar mee te kunnen in weer en wind. Ze zijn moeilijk kapot te krijgen en verdienen een lange levensduur.”