In iets meer dan 7 maanden hebben we ons leefbudget opgemaakt, vanaf nu staan we in het rood. En de prijs die we daarvoor moeten betalen wordt steeds duidelijker voelbaar.

Wat is Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day is de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in één jaar kan produceren. Denk bijvoorbeeld aan drinkwater, frisse lucht, voedsel en energie. De datum van Earth Overshoot Day wordt berekend door de internationale organisatie Global Footprint Network. Zij vragen al jaren aandacht voor het feit dat de mensheid op té grote voet leeft.

In Nederland merken we hier nog relatief weinig van, hoewel we ook hier te kampen hebben met overstromingen en weerrecords die ons om de oren vliegen. Maar miljoenen mensen hebben al veel langer last van de roofbouw die we op onze aarde plegen. Zo hebben 811 miljoen mensen wereldwijd te weinig eten, zij hebben honger. Om je een idee te geven: dat is 2x zoveel als er mensen in Europa wonen! En er wordt verwacht dat er ook steeds meer klimaatvluchtelingen komen. Mensen die huis en haard achter moeten laten omdat ze niet meer in hun eigen omgeving kunnen overleven. 

Mensheid heeft 1,7 aardes nodig

In 2023 valt Earth Overshoot Day op 2 augustus. Dat is vijf dagen later dan vorig jaar. Goed nieuws zou je denken. Helaas valt dat tegen, de rekenmethode is namelijk aangepast en gelijk toegepast op voorgaande jaren. Volgens die nieuwe rekenmethode viel Earth Overshoot Day vorig jaar op 1 augustus. Nog steeds een dag later, dat wel. 

Maar als je het vergelijkt met 2000, toen de dag op 1 oktober viel, dan hebben we nog flink wat in te halen. En dat moet écht sneller. Dat wordt pijnlijk duidelijk nu Zuid-Europa zucht onder de hitte en het zeewater in meerdere gebieden warmer is dan ooit gemeten. Hopelijk verschuiven we dat datum komende jaren dus met meer dan een dag.

Ben je benieuwd hoeveel aardes je nodig hebt met jouw levensstijl? Bereken je eigen Overshoot Day.

De omvang van wereldwijde bosgebieden neemt in rap tempo af.

Nederlanders verbruiken 3 aardes dit jaar

Als iedereen zou leven als een Nederlander was de aarde al op 12 april opgebruikt. Dat is dus nog véél eerder dan de wereldwijde Earth Overshoot Day. Uit de laatste meting blijkt dat Nederland 3,99 aardes per jaar verbruikt. Dit komt vooral door onze enorme uitstoot van CO₂. Grote industrie als Tata Steel en de Shell raffinaderij in Pernis zijn de grootste uitstoters van dit broeikasgas in Nederland. En ook onze kolen- en gascentrales doen een duit in het zakje. 

“Hoewel er in Nederland goede inspanningen worden geleverd, zoals het verhogen van de energie-efficiëntie van huizen, of het geven van de voorkeur aan de fiets als dominante vervoerswijze, is het land over het geheel genomen nog ver verwijderd van een planeetvriendelijke samenleving.” aldus Mathis Wackernagel, voorzitter van Global Footprint Network.

De datum verschuiven

We moeten zuiniger omgaan met onze grondstoffen, zoveel is duidelijk. Maar hoe kunnen jij & ik ervoor zorgen dat Earth Overshoot Day volgend jaar véél later valt? Wat maakt de meeste impact?

Meer plantaardig eten

Als we wereldwijd 50% minder vlees zouden eten en dit vervangen voor een plantaardige maaltijd, dan kunnen we Earth Overshoot Day 17 dagen later laten plaatsvinden. Is te doen toch? Kies wat vaker voor een lekkere vegaburger, wij hebben ze al voor je getest.  En heb je geen zin om te koken? Check dan onze favoriete vegan hotspots

Minder autokilometers

Als we 50% minder autokilometers maken en meer gebruik maken van het OV, de fiets of ons gewoon te voet verplaatsen kunnen we 13 dagen langer doen met onze aarde. Ga jij nu vooral met de auto naar je werk? Weet dan dat je vanaf 2020 ook een duurzame e-bike van de zaak kunt leasen. En spring je automatisch de auto in als je op vakantie wil, overweeg dan eens om volgende keer een indrukwekkende Europese treinreis te maken of ga helemaal CO₂ neutraal en kies voor een fietsvakantie. 

Met de trein op vakantie is ontspannen én duurzaam.

Minder voedsel verspillen

Het is natuurlijk extreem zonde om voedsel te verspillen als we er zoveel van onze schaarse grondstoffen voor hebben verbruikt. Als we met zijn allen 50% minder voedsel verspillen, kan Earth Overshoot Day 13 dagen worden verplaatst. En dit is een van de leukste en makkelijkste oplossingen om zelf mee aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld gebruik van de handige Too Good To Go app waarbij je (overtollig) eten tegen een gereduceerde prijs kunt kopen. En vries restjes in, het liefst zónder plastic.

Meer bomen planten

Bomen halen CO2 uit de lucht, zijn goed voor de biodiversiteit en bieden daarnaast verkoeling. Bomen planten dus! Dat is precies wat MeerBomenNu wil, door zaailingen en stekken van kansarme naar kansrijke plekken te verplaatsen bij boeren en burgers. Ook delen gemeenten steeds vaker gratis bomen uit aan bewoners om in hun tuin te zetten. Jouw gemeente (nog) niet? Kijk dan eens of er een bomenasiel bij jou in de buurt is en zorg voor meer groen in en om je huis. 

In onze nieuwsbrief delen we elke week tips, hacks en duurzame alternatieven waarmee we zuiniger omgaan met onze aarde. Meld je hier aan voor meer manieren om Earth Overshoot Day te verplaatsen!