Wil je in 2024 écht energie besparen? Onze Groene Bedoelingen Challenge helpt je erbij! Samen zetten we je groene bedoelingen om tot groene gewoontes. Doe met ons mee en meld je aan!

Is jouw groene bedoeling voor 2024 om duurzamer te leven of minder energie te verbruiken, maar vind je het lastig om je groene bedoelingen om te zetten in échte gewoontes? In de Groene Bedoelingen Challenge delen we 10 energiebesparende lifehacks in 66 dagen met je. Want zo lang duurt het volgens wetenschappers om een nieuwe gewoonte aan te leren. 

De eerste 7 lifehacks geven we hieronder weg, maar wil je echt álle tips en kun je wel wat extra motivatie (en fijne kortingscodes) gebruiken? Meld je dan aan voor de challenge!

Bespaar energie met deze lifehacks:

Ze worden steeds uitdagender, dus zet 'm op!

1. Draag een (hart)verwarmende trui

Verwarming uit, warme trui aan! Het liefst wel een trui die duurzaam en zonder dierenleed is gemaakt. Geen idee hoe je daar achter komt? Op Good on You kun je dat heel makkelijk checken. Dankjewol!

* Ga voor die 100 karmapunten!
Hoe meer groene bedoelingen je omzet in groene gewoontes, hoe meer karmapunten je scoort en hoe duurzamer je door het leven gaat. Fijn voor jezelf én voor de wereld om je heen. Sparen maar!

2. Bye bye stand-by

Energie besparen is soms wel heel makkelijk. Ga je naar kantoor, een dagje weg of naar bed? Maak dan even een rondje langs je apparaten en stekkerblokken, en zet ze he-le-maal uit of trek de stekker uit het stopcontact.

3. Watt verbruikt wat?

Weet jij welke elektronische items de grootste energieslurpers zijn in je huis? Met een losse energiemeter kun je dit makkelijk achterhalen. Plaats 'm tussen het apparaat en het stopcontact en zie direct hoeveel Watt het apparaat verbruikt. Zo ontmasker je de grootverbruikers!

4. Groen? Dan moet je doén!

Heb je zonnepanelen en een slimme meter of app? Dan weet je precies wanneer er veel groene energie beschikbaar is. Op die momenten draait je wasmachine nóg schoner. Dus: zonnetje? Tijd voor het huishouden!

5. Zet je verwarm-alarm!

Als je de verwarming een uur voordat je naar bed gaat uit zet, bespaar je een boel energie zonder dat je in de kou zit. Zet dus een verwarm-alarm in je telefoon. Dan word je er dagelijks aan herinnerd. 

6. Plan vaker plantaardig

De productie van plantaardige voeding vereist vaak minder energie dan de productie van dierlijke producten. Door vaker vegetarisch of vegan te eten, bijvoorbeeld op een vaste dag in de week, bespaar je dus ook energie. Vegetarische vrijdag? Donderdag zonderdag? Dat moet vast lukken!

7. Eet van dichterbij

Waar komt jouw eten vandaan? Door lokaal geproduceerde en seizoensgebonden voedsel te kopen, liefst direct van de boer, verminder je de energie die wordt gebruikt voor transport, koeling en opslag. Dat scheelt weer. 

Meer lifehacks? Meld je aan!

Duurzaam Bankieren 

Heb je al eens gedacht aan duurzaam bankieren? Daarmee draagt je geld bij aan een betere wereld. Daar hoef je zelf niets voor te doen! Zo mijden we investeringen in olie- en gasproducten, intensieve veehouderij en mijnbouw. Waar investeren we wel in? In landen, projecten en sectoren die respect hebben voor mens, dier en natuur.

Bekijk de ASN Bankrekening