Duurzame kieswijzer

Wonen

We hebben te maken met een woningtekort én een uitdaging op het gebied van duurzaam wonen. Voor 2030 willen we er 1 miljoen betaalbare woningen bij hebben. Dit legt veel druk op onze ambitie om de CO₂-uitstoot terug te dringen en de natuur intact te houden. Hoe gaan we daarmee om?

Duurzaam wonen gaat verder dan zonnepanelen op je dak neerleggen, of je radiator isoleren. Om iedereen te voorzien van een prettige, betaalbare woonsituatie moet er een enorme duurzame transformatie plaatsvinden. Huizen moeten energieneutraler worden en het woningtekort moet op een duurzame manier worden opgelost, bijvoorbeeld door het gebruik van biobased materialen en de bouw van goedkopere woningen. De regering speelt hierin een grote rol.

Stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op een partij die past bij wat jíj belangrijk vindt. Lees hieronder hoe de politieke partijen denken over onze stellingen over wonen. 

Eens

De partij is het eens met de stelling

Neutraal

De partij is het niet eens of oneens met de stelling

Oneens

De partij is het niet eens met de stelling

Geen antwoord

De partij heeft geen reactie gegeven op de stelling

Stelling 1

Alle woningen moeten in 2040 energieneutraal zijn
Antwoorden
  • BBB Oneens
  • CDA Oneens
  • ChristenUnie Neutraal
  • D66 Eens
  • GroenLinks-PvdA Eens
  • Partij voor de Dieren Eens
  • SP Eens
  • Volt Eens
  • VVD Oneens
  • Nieuw Sociaal Contract Geen antwoord
  • PVV Geen antwoord
D66

Het is belangrijk dat we Nederlandse huishoudens zo snel mogelijk onafhankelijk maken van fossiele energie. Door ook in te zetten op energiebesparing hou je ook geld over in de portemonnee. Dit wil D66 doen door vaart te maken met verduurzaming van huizen, waarbij we beginnen met de lage inkomens.

GroenLinks-PvdA

In 2040 zijn we als hele land klimaatneutraal. Nieuwe woningen moeten zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. We werken toe naar compleet aardgasvrije wijken, zodat huizen worden verwarmd door elektriciteit, aardwarmte en warmte uit water als alternatieve verwarmingsbronnen. Op de korte termijn willen we alle huizen beter isoleren. We willen er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle verhuurders in de vrije sector hun woningen in 2030 zover hebben verbeterd dat ze label B hebben. We geven huurders nu al recht op huurverlaging als het label slechter is dan label B.

Partij voor de Dieren

Wat ons betreft is de woningvoorraad al in 2030 energieneutraal. Er komt een duidelijk plan voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, en nieuwbouw wordt circulair gebouwd, gasvrij, natuurinclusief, minstens energieneutraal, en zo mogelijk energiepositief. Zo compenseren we voor oude woningen die niet voor 2030 energieneutraal gemaakt kunnen worden. We rusten alle nieuwbouw ten minste uit met zonnepanelen en/of een groen dak, en een regenwateropslag.

SP

Wij gaan met een grote aanpak de energierekening van huishoudens structureel verlagen. Dit doen wij met een isoleringsoffensief, het collectief plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen en beter onderhoud van woningen. Zo verlagen wij de energiekosten en pakken wij de stijgende woonlasten aan. Energievoorziening is een publieke taak, die dan ook in publieke handen moet zijn. Zo houden we gas en elektriciteit betaalbaar en voorkomen we dat duurzaamheid een luxe wordt. We helpen woningeigenaren bij het vervangen van asbestdaken en het tegelijk leggen van zonnepanelen. De salderingsregeling houden we in stand, het elektriciteitsnet breiden we uit. Daarom gaan we energiebedrijven weer nationaliseren of lokaal zelf organiseren. Zodat we de energierekening kunnen verlagen en zeggenschap hebben over het investeren in schone energie. Dit doen we o.a. door uitbreiding van windparken op zee, zonnepanelen op alle geschikte daken, aardwarmte en investeringen in een toekomstbestendige energie-infrastructuur voor elektriciteit en groene waterstof, met opslagcapaciteit voor de (tijdelijk) overtollige elektriciteit.

Volt

Volt vindt dat Nederland in 2040 klimaatneutraal moet zijn, dus woningen ook.

ChristenUnie

We zetten in op 85% CO₂-reductie in 2040, maar de gebouwde omgeving is de meest gecompliceerde transitie. Wel moeten alle woningen in 2030 minimaal binnen twee jaar na verkoop label C hebben, en voor bestaande bouw worden G en F verboden.

BBB

Haastige spoed is zelden goed, BBB steunt de transitie naar duurzame energie en het verduurzamen van woningen, mits dit betaalbaar en realistisch is voor burgers. We benadrukken de noodzaak van een rechtvaardige kostenverdeling bij klimaatmaatregelen.

CDA

Het CDA wil dat uiterlijk in 2050 alle woningen energieneutraal zijn, conform de afspraken in het Klimaatakkoord. Hoe eerder, hoe beter, maar 2040 is geen haalbaar en realistisch streven.

VVD

De komende jaren maken we werk van het verduurzamen van woningen. Dit doen we in de huursector, maar ook in de koopsector. We vragen woningbouwcorporaties en verhuurders om woningen flink te verduurzamen. Voor huiseigenaren is dit een eigen verantwoordelijkheid. We vermijden nieuwe verplichtingen voor woningeigenaren op het gebied van duurzaamheid. Wel biedt de overheid hen de helpende hand om het huis duurzamer te maken.

Nieuw Sociaal Contract

Geen antwoord

PVV

Geen antwoord

Stelling 2

Nederlandse huishoudens en bedrijven gebruiken in 2040 uitsluitend duurzame energie
Antwoorden
  • BBB Oneens
  • CDA Eens
  • ChristenUnie Eens
  • D66 Eens
  • GroenLinks-PvdA Eens
  • Partij voor de Dieren Eens
  • SP Eens
  • Volt Eens
  • VVD Oneens
  • Nieuw Sociaal Contract Geen antwoord
  • PVV Geen antwoord
CDA

Het CDA streeft ernaar dat huishoudens en bedrijven in 2040 volledig op duurzame energie draaien. Uiteindelijk is het vooral van belang dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is, maar hoe eerder onze energievoorziening volledig duurzaam kan zijn, hoe beter.

ChristenUnie

De elektriciteitsproductie moet in 2040 CO₂-neutraal zijn.

D66

D66 gaat voor een CO₂-vrij elektriciteitssysteem in 2035, mede omdat we radicaal inzetten op meer windmolens op zee en zonnepanelen op onze daken

GroenLinks-PvdA

In 2035 realiseren we een klimaat neutrale elektriciteitsvoorziening en in 2040 is de samenleving klimaatneutraal, dus ook de energievoorziening.

Partij voor de Dieren

Wat de Partij voor de Dieren betreft gebruiken Nederlandse huishoudens en bedrijven al in 2030 uitsluitend duurzame (hernieuwbare) energie. In 2030 gebruikt Nederland geen olie, kolen en gas meer. Er komt een ambitieus afbouwplan voor fossiele brandstoffen waarbij de industrie als eerst wordt aangepakt. We nemen hier in ieder geval in op dat we stoppen met vervuilende, energieslurpende sectoren, zoals kunstmestproductie en gangbare sierteelt. Voor de overige bedrijven komt er een klimaatplicht. Behalve omschakelen van fossiele naar hernieuwbare energie zetten we stevig in op energiebesparing, want energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. In 2030 gebruikt Nederland 50% minder energie ten opzichte van 1990. Woningen zijn uiterlijk in 2030 energieneutraal.

SP

De SP vindt dat we zo snel mogelijk moeten verduurzamen en daarom moeten we beginnen met huishoudens voorzien van goedkope en duurzame energie, en bedrijven normeren om duurzame energie te gebruiken.

Volt

Volt wil dat er zo snel als mogelijk een overstap naar uitsluitend gebruik van duurzame energie gemaakt moet worden.

BBB

BBB steunt een zorgvuldige overgang naar duurzame energie, waarbij fossiele bronnen niet worden uitgefaseerd tot duurzame alternatieven betaalbaar zijn. BBB zet in op zonnepanelen op daken en voor de langere termijn kiezen wij kernenergie. 

VVD

We willen door kernenergie, windenergie, zonne-energie en groen gas zorgen voor steeds meer duurzame energie voor huishoudens en bedrijven. We streven naar een elektriciteitssector zonder uitstoot in 2035. We gaan ook door met de isolatie en verduurzaming van woningen. In het totale beleid streven we naar 85% CO₂-reductie in 2040 en klimaatneutraal in 2050. We willen woningen in 2050 klimaatneutraal hebben. Door de industrie eerste te verduurzamen, geven we meer tijd aan huishoudens voor de transitie.

Nieuw Sociaal Contract

Geen antwoord

PVV

Geen antwoord

Stelling 3

Bij nieuwbouw moet de bouw van kleine of collectieve woningen met lage aankoopprijzen en huur worden bevorderd
Antwoorden
  • BBB Eens
  • CDA Eens
  • ChristenUnie Eens
  • D66 Eens
  • GroenLinks-PvdA Eens
  • Partij voor de Dieren Eens
  • SP Eens
  • Volt Eens
  • VVD Eens
  • Nieuw Sociaal Contract Geen antwoord
  • PVV Geen antwoord
BBB

Betaalbare woonruimte is essentieel. Door de bouw van kleinere en collectieve woningen te stimuleren, maken we efficiënt gebruik van ruimte en middelen, en ondersteunen we de sociale cohesie en toegankelijkheid van huisvesting voor iedereen.

CDA

Het CDA vindt dat er meer betaalbare woningen moeten worden gebouwd. Door de trend van veranderende gezinssamenstelling is er ook meer behoefte aan kleine en betaalbare woningen voor kleine gezinnen en alleenstaanden, vooral in de steden.

ChristenUnie

Starters moeten meer mogelijkheden krijgen op de woningmarkt, en de bouw van collectieve woningen met lage aankoopprijs is een goede manier om dat te bereiken.

D66

D66 wil een radicale koerswijziging en meer inzetten op het beter gebruik maken van bestaande gebouwen, optoppen en aanplakken. Nieuwbouw moet weer echt betaalbaar zijn en op maat gebouwd worden naar de behoefte van woningzoekenden.

GroenLinks-PvdA

Wij willen een Nationale Grondbank die ervoor zorgt dat natuurinclusief en maatschappelijk bouwen makkelijker en goedkoper wordt.

Partij voor de Dieren

Huizen zijn om in te wonen, niet om een slaatje uit te slaan. Waar niet voldoende woonruimte kan worden gerealiseerd door het in gebruik nemen en transformeren van (leegstaande) bestaande bebouwing, moet de overheid zorgen dat er gebouwd wordt waar echt behoefte aan is, in plaats van slechts waar flink aan kan worden verdiend. We realiseren meer woonruimte voor studenten, ouderen en starters. We creëren meer mogelijkheden voor meergeneratiewonen, en maken het makkelijker om met meer dan twee mensen een hypotheek af te sluiten – of het nou gaat om een gezinssituatie met meer dan twee volwassenen, of om co-housing tussen vrienden.

SP

Een ministerie van wonen krijgt regie over de huisvesting en maakt een nationaal bouwplan voor de bouw van betaalbare woningen. Dit wordt niet meer overgelaten aan de markt. Speculanten en investeerders die volkshuisvesting blijven zien als een middel om rijk te worden, pakken we harder aan. Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om vastgoedbazen te onteigenen bij langdurige leegstand. Op deze manier maken we woonruimte voor jongeren en starters en voor mensen met een beperking. Ieder mens heeft recht op een betaalbaar huis. Dat moeten we dan ook mogelijk maken. De overheid maakt het makkelijker om andere woonvormen zoals wooncoöperaties zonder winstoogmerk toe te staan.

Volt

Om te zorgen dat woningbouwprojecten in de overbelaste markt vaker rondkomen, wordt een nieuw volkshuisvestingfonds ingericht. Vanuit dit fonds verstrekt de rijksoverheid extra subsidies aan gemeenten en woningcorporaties voor de bouw van betaalbare huurwoningen. Zo kan de gemeente een lagere grondprijs accepteren of in een aanbesteding een tekort zelf bijleggen. Volt wil meer betaalbare koopwoningen voor starters met een middeninkomen, door versnelde uitbreiding van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen.

VVD

De VVD wil de komende jaren veel meer huizen bouwen. Het is van belang dat we naast gezinswoningen, ook kleinere woningen toevoegen in de tientallen nieuwe wijken die we gaan bouwen, zoals appartementen of collectieve woningen. Er zijn bijvoorbeeld veel singles of starters die daardoor een woning kunnen vinden. Het is belangrijk om ook voor deze woonbehoefte te bouwen.

Nieuw Sociaal Contract

Geen antwoord

PVV

Geen antwoord

Energieneutraal wonen

Zo’n 15% van alle energiegebruik in Nederland komt voort uit gebruik in woningen, stelt Essent. Daar valt dus een hoop klimaatwinst te behalen. Als we allemaal energieneutraal zouden wonen, bespaart dat een hoop CO₂-uitstoot. Energieneutraal wonen houdt in dat je een lage hoeveelheid energie verbruikt, en dat de energie díe je gebruikt voorkomt uit herbruikbare bronnen. Je wekt dus eigenlijk evenveel energie op als dat je nodig hebt. Dat is fijn voor het milieu en voor je portemonnee, zónder dat je hoeft te koukleumen.

Biobased nieuwbouw voor iedereen

Er zijn niet alleen grote koophuizen, maar ook kleinere of collectieve huizen en betaalbare huurwoningen nodig. Zodat iedereen een passende woning kan vinden. Door met de juiste materialen te bouwen, werken we aan een schonere toekomst. Zo worden hout, riet en andere natuurlijke materialen steeds gewoner in baksteenland Nederland. Biobased bouwen zorgt voor (veel) minder energieverbruik en uitstoot dan vervuilende materialen als beton en staal. Een gebouw dat is gemaakt van hout werkt daarnaast als een natuurlijk opslag van CO₂.