De zon geeft de aarde energie in de vorm van licht en warmte. Zonnepanelen zetten deze energie om in stroom. Ben je nieuwsgierig hoe ze werken? Stay tuned.

Er was eens een zonnepaneel...

Ze zijn niet meer weg te denken uit het woonstraatbeeld: zonnepanelen op daken. Een inwoner van Castricum was in 1989 de eerste die ze plaatste, maar liefst 64 schafte hij er aan. Voor de prijs van een Mercedes. Ruim 30 jaar later zijn er ruim 1,5 miljoen woningen met zonnepanelen. Een op de drie koopwoningen in Nederland heeft zonnepanelen op het dak. Daarmee zijn we volgens de Telegraaf koploper in Europa.

Zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van je huis, vanaf daar vangen ze het zonlicht op. Foto: Maria Godfrida via Pixabay.

Wat doet een zonnepaneel?

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Dat gebeurt in de fotovoltaïsche zonnecellen van het paneel. Ook wel: pv-cellen (pv= Photo Voltaic). En die cellen bestaan weer uit laagjes silicium. Een stof dat voorkomt in zand. Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Kilowatt. Een zonnepaneel-installatie bestaat uit:

  • Een of meerdere zonnepanelen
  • Een omvormer

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen in 4 stappen:

  1. De zonnestralen op een zonnepaneel veroorzaken een spanningsverschil tussen de laagjes silicium in het paneel. 
  2. Dit spanningsverschil veroorzaakt gelijkstroom.
  3. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom en stuurt dat naar de meterkast. De wisselstroom is stroom zoals dat ook uit een stopcontact komt. Op de meter van de omvormer zie je hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken.
  4. Vanaf nu kun je de stroom gebruiken om een was te draaien of tv te kijken. Of het systeem besluit om je stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet.
“"Ninety-three million miles from the sun. People get ready, get ready. Cause here it comes."”

Jason Mraz

Amerikaanse singer-songwriter

Kosten zonnepanelen

Voor een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen en een omvormer betaal je € 5.000. Dat is inclusief montage op je dak en 21% BTW. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe je dit BTW-bedrag terugkrijgt. Wacht niet te lang, je hebt 6 maanden de tijd om je factuur in te dienen.

Met die panelen kun je vervolgens je eigen stroom gaan opwekken. Wek je meer op? Dan lever je die stroom tegen een vergoeding terug aan je energiebedrijf. Hoe dat werkt lees je in deze uitleg van Milieu Centraal. Bij sommige energieleveranciers betaal je voor het terugleveren van stroom met zonnepanelen. Energievergelijk helpt je om deze terugleverkosten te berekenen.

Zonnepanelen installeren: schuin of plat dak? 

Zonnepanelen kun je op een schuin dak plaatsen, maar ook op een plat dak. Bijvoorbeeld van je schuur of garage. Sterker nog, zonnepanelen op een plat dak leveren vaak meer stroom op. 

Hoe komt dat? Het rendement van een zonnepaneel hangt voor een groot deel af van hoe schuin het paneel staat. Dat heet de hellingshoek. Op een schuin dak is die hoek al bepaald. Maar op een plat dak kun je het zonnepaneel in een ideale hoek ten opzichte van de zon neerzetten. Meestal is dat 35 graden. Zo vangen de panelen het meeste zonlicht op en leveren ze veel stroom.

Op een plat dak kun je zonnepanelen in de ideale schuine stand zetten. Foto: Solarimo via Pixabay .

Zonnepanelen huren

Wil of kun je niet eerst een grote investering doen voor eigen zonnepanelen? Je kunt zonnepanelen ook huren. Je betaalt dan elke maand huur. Er zijn verschillende aanbieders die zonnepanelen verhuren in Nederland. 

Een voordeel van zonnepanelen huren, is dat je niet voor de kosten opdraait als een zonnepaneel stuk is bijvoorbeeld. Een nadeel? Als je het huurcontract op wilt zeggen, moet je vaak de overgebleven huurtermijnen gewoon betalen. Die kosten kunnen flink oplopen.

Let op: lees altijd eerst goed de kleine lettertjes van een aanbieder die zonnepanelen verhuurt. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Geen eigen dak voor zonnepanelen? Dit zijn je opties

Wil je wel zonne-energie gebruiken, maar heb je geen eigen dak? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, zoals: 

  • Zonnepanelen kopen bij jou in de buurt: je koopt bij een coöperatie zonnepanelen die geïnstalleerd worden binnen de omliggende postcodes.
  • Zonnepanelen kopen buiten omliggende postcodes: je koopt zonnepanelen die niet in de buurt worden geïnstalleerd. Een voorbeeld: Vrijopnaam
  • Andermans stroom kopen: je koopt bij een energieleverancier duurzame stroom uit een Nederlandse bron, zoals zonneparken. Bijvoorbeeld: Vandebron. Of je koopt stroom van de buurman, een soort zonne-energie marktplaats. Een voorbeeld: Powerpeers.

Tip: check deze en meer opties met alle voor- en nadelen bij de Consumentenbond.

Als je zelf geen geschikt dak hebt, kun je zonnepanelen kopen op een zonnepark om toch groene stroom te gebruiken.

Korting op je hypotheek

Ga je een huis kopen en ben je van plan zonnepanelen te plaatsen? Dat vindt ASN Bank een goed idee. Daarom krijg je bij ASN korting op de rente van je hypotheek. De energiebesparende maatregel financier je dan via een bouwdepot: ASN Duurzaam Wonen.

Onder energiebesparende maatregelen valt niet alleen de aanschaf van zonnepanelen, maar ook die van een zonneboiler, warmtepomp. Of betere isolatie van je dak, gevel, spouwmuur, vloer en ramen. 

Lees meer over ASN Duurzaam Wonen.