
In zijn laatste column voor Vanaf Hier schrijft Piet over laatste-kans-toerisme. Een laatste kans klinkt dreigend, maar is ook hoopvol: het is een kans om meer voor de wereld te doen. En die kans draagt hij met liefde over aan volgende generatie(s), want hij gaat met pensioen. Dank Piet, voor al je bijdrages aan een betere toekomst!
FOMO in de toeristensector! Ook wel: ‘last chance tourism’. Plekken die je nu nog kunt bezoeken voordat ze verdwijnen. Wees er snel bij nu het nog kan!
Voor dit soort bestemmingen zijn kant-en-klare bucketlijsten te vinden. Vaak ver weg. Koraalriffen die met uitsterven worden bedreigd, gletsjers en ijskappen die wegsmelten, maar ook cultureel erfgoed dat onder water verdwijnt of afgegraven gaat worden. Voor ieder wat wils.
Je begrijpt het dilemma; aandacht voor erfgoed en natuur die verdwijnt kan juist helpen haar te beschermen. Tegelijk draag je als toerist bij aan het verdwijnen van die natuur door te vliegen en die locaties te bezoeken.
“Aandacht voor plekken die verdwijnen kan juist helpen ze te beschermen. Tegelijk draag je als toerist juist bij aan het verdwijnen.”
Duurzaamheidsexpert ASN Bank
Last chance tourism is misschien wel de laatste oplossing voor natuuramnesie: dat we vergeten hoe de natuur er niet zo lang geleden uitzag. Wie nooit een akker met korenbloemen of klaprozen heeft gezien weet niet wat 'ie mist. Voor wie nooit een veldleeuwerik heeft gezien of gehoord geldt hetzelfde.
Laatste kans toerisme laat zien wat verloren gaat. Alleen al door daarover bucketlijsten te publiceren. Dus laat de laatste kans bucketlijsten maar komen! Ze zullen wel lang zijn. Laten we beginnen met Nederland.
Want voor last chance tourism hoef je niet ver weg. Ik denk dan aan de laatste locaties met de kans om in Nederland de nachtegaal, de grutto en de veldleeuwerik in het wild te zien. Of planten als de groene nachtorchis en de steenbraam. De laatste kans lijst met ernstig bedreigde planten in Nederland bevat al zo’n 50 namen. De laatste kans lijst met Nederlandse dagvlinders bestaat uit 32 soorten – 32 van de 76 soorten die nu nog rondvliegen. En voor 15 soorten is de laatste kans in Nederland al voorbij. Maar veel van deze verdwijnende natuur haalt de bucketlijsten niet.
“Het is een hele uitdaging voor de laatste-kans-toeristen om hun bucketlijst op tijd te voltooien. ”
Duurzaamheidsexpert ASN Bank
Het is een hele uitdaging voor de laatste-kans-toeristen om hun bucketlijst op tijd te voltooien. Ik ben helemaal vóór dit soort lijsten. Ze laten op een confronterende manier zien hoe we onze mede-aardbewoners en onze eigen leefomgeving stap voor stap aan het vernietigen zijn. Ik denk dat veel mensen daar niet bij stil staan. Met deze lijsten kun je júist deze groep bereiken.
Dus bij deze de oproep om jouw unieke laatste kans bucketlijst te maken en die te delen met anderen. Als laatste kans om onze bedreigde natuur te redden!