Het dagelijkse leven zit vol met heerlijke geuren: de bloemen buiten, wasverzachter en je favoriete parfum. Veel van de geuren die we iedere dag ruiken, zijn niet natuurlijk. Deze synthetische geuren blijken de wereld zelfs flink te vervuilen. Hoe zit dat? Dat de transportsector en veehouderij bijdragen aan uitstoot van gassen en opwarming van de aarde, weten we wel. De parfumwereld is een heel ander verhaal.

Greenpeace heeft al in 2005 onderzoek gedaan naar parfum, waaruit bleek dat deze vrijwel allemaal chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen en milieu. Ook het Environmental Protection Agency (EPA) in de Verenigde Staten schrijft in 2002 al dat er allerlei gezondheidsproblemen kunnen optreden bij het gebruik van geparfumeerde producten, van astma tot psoriasis. De bestanddelen van je parfum worden door je huid opgenomen en kunnen ook, door zwangerschap of borstvoeding, worden doorgegeven aan kinderen.

Helemaal vervelend is dat er vaak niet goed vermeld staat op de verpakking welke ingrediënten jouw favoriete luchtje bevat zodat je niet weet waar je aan wordt blootgesteld.

Parfumgebruik leidt tot smog

De cosmetica-industrie blijkt daarnaast ook een flink aandeel te hebben in het ontstaan van smog, die vervuilde lucht die vaak boven drukke steden hangt. Dat aandeel is zelfs zo groot, dat uit onderzoek van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blijkt dat de emissie van parfums, geparfumeerde producten en verf net zo groot is als de uitstoot van de motor van een auto! 

Hoe kan dat? Onderzoekers keken in Los Angeles naar emissies in de stad. Wat bleek: de transportsector was niet de grootste boosdoener van uitlaatgassen. Dat vonden de onderzoekers verrassend, en dus zochten ze verder. Zo kwamen ze bij de vluchtige organische stoffen (VOS) uit, die dus in onze schoonheidsproducten zitten. Doordat deze stoffen op grote schaal vrijkomen, ontstaat er smog.

De VOS in parfums en deodorant hebben namelijk als doel om zich in de lucht te verspreiden. Voilà, jouw lekkere geurtje! Dit is anders bij de koolstofdioxine die vrijkomt voor energie, zoals bij benzine en diesel. Dat draagt namelijk wel bij aan klimaatverandering, maar niet aan smog, benadrukt onderzoekersleider Brian McDonald, professor milieukunde aan de University of Colorado. 

Hoeveel uitstoot veroorzaken we dan in Nederland? Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bedroeg de uitstoot van VOS in 2015 ongeveer 139 kiloton (met uitzonder van methaan). Dat zijn dus onder andere de stoffen die vrijkomen uit geparfumeerde producten. Er wordt verwacht dat deze uitstoot stijgt tot 143 kiloton in 2020, ondanks overheidsbeleid om de uitstoot van sommige VOS te beperken, bijvoorbeeld de uitlaatgassen van auto's. 

Al met al toch een flinke stijging van 10% tussen 2012 en 2030, vooral veroorzaakt door de cosmetische industrie. Die stijging hangt volgens de onderzoekers samen met economische groei: mensen hebben weer meer geld om hun favo parfum te kopen.

Alternatief voor jouw favoriete parfum

De meeste parfums zijn dus niet zo milieuvriendelijk of al te best voor je gezondheid. Een mooi, duurzaam alternatief is het parfummerk RUIK. Boye en Noëlle, broer en zus, zijn sinds hun jeugd al gefascineerd door geuren. Zij wilden graag een parfum ontwikkelen zonder synthetische toevoegingen. 

Foto: Ruik

Zo ontstond hun eerste geur VERSCHIL, gemaakt van sinaasappelschillen, waarmee ze de finale van de ASN Bank Wereldprijs haalden. Wat het extra bijzonder maakt, is dat deze sinaasappelschillen afval waren. Al hun parfums, ook opvolgers DEN (van de kerstboom op de Dam in Amsterdam) en KNOP (van rozenknoppen), zijn gemaakt van reststromen en volledig biologisch. Zo willen zij de grondstoffen gebruiken die er toch al zijn, in plaats van schaarse grondstoffen verder op te maken. No more waste! Zo kun jij onbezorgd een lekker parfum dragen.

Boye en Noëlle zijn niet de enigen die zien dat er een alternatief voor vervuilend parfum moet komen. Ook het Nederlandse parfummerk Abel is druk bezig de parfumindustrie op zijn kop te zetten! 

Tip: kijk ook de Amerikaanse documentaire Stink over dit onderwerp! Daardoor sta je stil bij alle producten die je dagelijks gebruikt waar onnodig parfum in zit, die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Je vraagt je daarna ook af: waarom hoeven fabrikanten eigenlijk niet precies te vermelden wat er in je parfum zit?