Plastic is overal, dus geheid dat jij er thuis ook veel mee te maken hebt. Plastic afval kun je inmiddels bijna overal gescheiden inleveren zodat het kan worden gerecycled. Maar wat hoort er eigenlijk bij het plastic afval en wat niet?

In de meeste Nederlandse gemeenten kunnen we ons plastic apart inleveren. Gelukkig maar! Tegenwoordig wordt iets meer dan de helft van ons huishoudelijk afval gescheiden. Dit afval is een stuk makkelijker te recyclen dan ons ongescheiden afval en zorgt er dus voor dat we meer materialen kunnen hergebruiken. Per gemeente wordt er besloten wat er wel en niet in de plasticbak mag. Check dus altijd even bij jouw eigen gemeente wat de regels zijn (al zijn de meeste regels zijn bij elke gemeente hetzelfde). 

Sommige gemeenten kiezen voor nascheiding. Dat betekent dat je je plastic (PMD-)afval gewoon bij het restafval kunt weggooien. Het wordt dan achteraf door de afvalverwerker gescheiden, zodat het alsnog gerecycled kan worden. Het voordeel van nascheiding is dat het jou geen extra moeite kost en dat het, volgens Milieu Centraal, een hogere polymeerzuiverheid oplevert (minder vervuiling van één plasticsoort met andere plasticsoorten). Maar als je zelf je plastic scheidt, plakt er minder restafval aan het plastic, waardoor er méér plastic gerecycled kan worden. Voor allebei valt dus iets te zeggen. 

Werkt jouw gemeente niet met nascheiding? Dan laat onderstaand overzicht je zien wat er wél en níet in de plasticbak mag.

In 2030 wil de overheid dat bijna 100 procent van ons plastic wordt gescheiden. Nu is dat nog maar 60 procent. Foto: Unsplash

Dit mag wel bij het plastic afval

Kijk eens goed wat je in je hand hebt? Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic spullen (bijv. een plastic strandemmer of badeend) alleen als ze kleiner zijn dan 75 centimeter. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is. Zie je dat er nog restjes papier of metaal aan de verpakking vastzitten? Haal deze er dan af. Zitten er nog etensresten in de verpakking? Je hoeft de verpakking niet schoon te maken, maar schraap grote stukken uit de verpakking en gooi die bij het GFT-afval.

Veel voorkomende voorbeelden van recyclebaar plastic afval:

  • Verpakkingen van kaas en vleeswaren
  • Bakjes en kuipjes van bijvoorbeeld margarine, yoghurt, kwark, smeerworst- of kaas. Let op: haal het aluminium dekseltje eraf, want die moet bij de meeste gemeentes apart in de plastic bak
  • Blisterverpakkingen van onder andere tandenborstels, snoeren en batterijen. De kartonnen achterzijde mag bij het oud papier
  • Snoep- of koekverpakkingen, zoals een plastic zakje waar drop, winegums, of ander zoets in zat
  • Lege flessen van schoonmaakmiddelen. Had de fles milieugevaarlijke inhoud (te zien aan de symbolen op de fles)? Check dan of deze fles in jouw gemeente ook bij het PMD-afval mag.
  • Metalen blikjes worden in de meeste gemeenten samen met plastic afval verzameld. Check altijd of dit bij jouw eigen gemeente ook het geval is
  • Plastic met een metaallaagje, zoal de doordrukstrips van kauwgom, chipszakken en koffiepakken

Zorg er altijd voor dat je plastic afval in een doorzichtige zak zit. Zo ontstaat er geen verwarring met de zak restafval én kan de afvalverwerker makkelijker spotten of er dingen in de zak zitten die daar niet thuishoren.

Welkom op Vanaf Hier

Wij willen duurzaamheid bereikbaar maken. Dus delen we inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen groene actie te ondernemen. Zo helpen we ook jou net dat beetje groener te leven.

Ontdek meer

Dit mag niet bij het plastic afval

Behalve plastic producten mogen ook sommige plastic verpakkingen niet bij het plastic afval. Verpakkingen mogen niet in de plasticbak als ze niet leeg gemaakt zijn of kunnen worden en als ze (deels) bedekt zijn met een ander materiaal.

Dit mag er niet bij het plastic afval:

  • Koffiecups, omdat er bijna altijd nog koffiedrab in zit. Lever deze dus óf weer in bij de leverancier óf gooi ze bij het restafval
  • Strips voor medicijnen, deze lever je in bij klein chemisch afval off bij de apotheek
  • Plastic make-upverpakkingen
  • Piepschuim verpakkingen, vaak geleverd door afhaalketens
  • Lege verfblikken
  • Biologisch afbreekbaar of biobased plastic. Dit is namelijk gemaakt van een andere grondstof gemaakt en kan daardoor niet met gewoon plastic gerecycled worden. Let op: dit bioplastic mag óók niet bij het gft-afval, en gooi je dus weg bij het restafval.
  • Het kan zijn dat in jouw gemeente lege flessen van chemische schoonmaakmiddelen niet bij het PMD-afval mogen. Check dit altijd even.

Weet je niet helemaal zeker of een verpakking bij het plastic afval mag? Check het dan met deze handige afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Afval verminderen

Het is natuurlijk nóg beter om te voorkomen dat je plastic afval hebt. Zo zijn er steeds meer mensen die hun afval drastisch minderen of zelfs helemaal zero waste leven. Maar ook jij kunt met een paar kleine aanpassingen al veel plastic afval besparen:

  • Neem je eigen herbruikbare waterfles of koffiebeker mee. Je krijgt vaak ook nog korting op je warme drank als je je eigen beker meeneemt!
  • Zorg dat je altijd een herbruikbaar tasje bij je hebt. Dat scheelt veel plastic tasjes in de winkel!
  • Weiger wegwerpplastic te gebruiken, heel vaak is er gewoon een herbruikbaar alternatief voorhanden.
  • Doe een keer boodschappen bij een verpakkingsvrije winkel. Dat kan ook online!

Voor meer tips kijk je even op deze blog van zero waste experts Jessie en Nicky Kroon.

Zero waste leven is nóg beter voor het milieu, en het ziet er prachtig uit. Foto: Julia Adinda