Ben jij van plan om minder plastic te gaan gebruiken? Top! Van wattenschijfjes tot vriezerzakjes... voor van alles is er een plasticvrij alternatief. Wij zochten voor jou de beste Nederlandse adresjes om thuis, vanuit je eigen huis, te shoppen.

1. Leven zonder Afval

De webwinkel Leven zonder Afval verkoopt sinds 2016 duurzame producten die bijdragen aan het verminderen van jouw afval. In de winkel van Emily Jane vind je handige hulpjes voor in huis, waarmee je afval kunt voorkomen. Daarnaast heeft de webshop sinds kort extra items toegevoegd, zoals handgemaakte deodorant! en telefoonhoesjes. Je kunt hier ook terecht voor eten & drinken, zoals chocolade, thee en composteerbare koffiecups. 

2. Bag-again

Inge begon met herbruikbare broodzakken, maar heeft haar webshop Bag-again inmiddels uitgebreid met allerlei producten. Naast de biologisch katoenen broodzakken vind je hier make-up van Boho Cosmetics, leuke cadeautjes en handige nettasjes om je boodschappen in mee te nemen. Daarnaast ontwikkelde Inge haar eigen plasticvrije deodorant - in een stick of aluminium blikje, hoe gaaf is dat! 

Naast herbruikbare broodzakken verkoopt Bag-Again ook plasticvrij deodorant. Foto: Bag-again

3. Zo Zero

Bij Zo Zero vind je een aantal non-food zero waste producten. De ambitie van Zo Zero is om plastic producten voor eenmalig gebruik en wegwerpartikelen te vermijden en zo min mogelijk afval te produceren. Je kunt er onder andere lunchboxjes voor de kids halen, net als wc papier van The Good Roll en wasbare wattenschijfjes. De categorieën van ZoZero zijn ingedeeld in 'Heerlijk Huis', 'Vet Verzorgd' en 'Zo to Go', waardoor je lekker kunt bladeren. 

4. Oodles & Pinches

Inge, nee niet die van Bag-again, startte met een webshop, opende toen een winkel in Haarlem, en focust zich nu vanwege het Coronavirus weer op haar webshop. Bij Oodles & Pinches vind je onder andere bamboe toiletpapier, composteerbaar bakpapier en deodorant van Ben & Anna. Ook heeft Inge een selectie etenswaren, waaronder cashewnoten, popcornmaïs, macaroni etc. Ook leuk: de shopper bag 'Haarlem' of 'Amsterdam' van NoMorePlastic, waarvan 25% van de omzet naar de Plastic Soup Foundation gaat.

De Shopper Bag van No More Plastic. Foto: Oodles & Pinches webshop

5. Ecomondo

Ecomondo is niet per se een zero waste webshop, maar heeft wel veel duurzame items in het assortiment. Zo kun je hier bijvoorbeeld terecht voor recyclebare Oral-B opzetborsteltjes van LiveCoco, circulaire zeep, zaadbommen, hebruikbare koffiebekers en de producten van Seepje. De Rotterdamse webshop werd opgezet door de Leon, die tijdens een beach cleanup in Italië besefte dat hij een andere wereld wil vormgeven, waarin we zuinig met grondstoffen omgaan. 

6. MIISHA Eco (Web) Shop

MIISHA noemt zich trots de eerste one-stop-eco-shop in Amsterdam. Je vind er persoonlijke verzorgingsproducten, huishoudartikelen en items voor onderweg. De focus ligt op eco, maar veel van de producten zijn ook zero-waste of helpen je zero-waste te worden. Geen tijd om langs de winkel te gaan? Geen zorgen: alle producten bestel je ook 24/7 online. De pakketjes worden dan in hergebruikte verpakking met de Fietskoeriers verstuurd.

Op het internet surfen is leuk, maar bij MIISHA kan je ook windowshoppen. Foto: MIISHA

7. ZustaineStore

De bedenkers van de Zustainabox, een verrassingsbox met duurzame producten, hebben ook een eigen webshop. Hierin verkopen ze 100% plasticvrije, vegan en lokaal geproduceerde producten. Zo kun je bijvoorbeeld een herbruikbaar theezeefje van RVS, zeep van Kusala Gifts en deodorant van Ben&Anna in de webshop vinden.