Een wegwerpscheermes kan gemiddeld vijf tot zeven keer gebruikt worden. Dat betekent dat mannen er gemiddeld maximaal twee tot drie weken mee doen en vrouwen ze meestal na een maand weggooien. Op jaarbasis levert dat een flinke berg scheerafval op - in de VS worden elk jaar 2 miljard scheermessen weggegooid! En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle onnodige verpakking die er om al die mesjes zitten. Je kunt je dus wel voorstellen dat wegwerpmessen één van de grootste vervuilers in je badkamer zijn. Tijd voor verandering!

Terug naar het stoere scheren van mannenbaarden

Waar scheren vroeger een kunst was die je als man van je vader leerde – of iets dat je uitgebreid bij de barbier liet doen – is het nu iets dat je ’s ochtends nog even snel doet omdat je vanmiddag een presentatie hebt. Zonde! Want die wegwerpmentaliteit mist toch de sfeer van vroeger.

Een duurzaam alternatief is de safety razor of een open scheermes. Daarmee bespaar je niet alleen een enorme berg (plastic) afval, maar het levert je ook nog eens veel meer scheercomfort op. Geen ingegroeide (baard)haren of irritatie en een gladde huid, alleen al daarom zou je het eens moeten proberen.

De safety razor

En vrouwen dan?

Waar de safety razor vroeger absoluut tot het mannendomein behoorde is het voor vrouwen ook een goed alternatief voor wegwerpmesjes. Een bijkomend voordeel is dat het – vooral voor vrouwen – een enorme kostenbesparing oplevert. Vrouwen betalen gemiddeld 43% meer voor toiletartikelen zoals scheermessen – de zogenaamde ‘pink tax’. Door over te stappen op een safety razor bespaar je dus niet alleen plastic, maar ook geld.

Een mes voor het leven

De safety razor is geen nieuwe uitvinding. Dit mes, ook wel veiligheidsscheermes of krabbertje genoemd, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog al geïntrodcueerd. Het snijvlak staat loodrecht op het handvat, waardoor de scheertechniek net iets anders is dan bij een wegwerpmes. De losse mesjes zijn een stuk scherper dan in een wegwerpmes. Tijdens het scheren hoef je dus bijna geen druk te gebruiken. De houder gaat je in principe leven lang mee, de mesjes moet je wel vervangen, maar die zijn vaak verpakt in een kartonnen doosje, dus er komt geen plastic aan te pas.

Zowel het mes als de losse mesjes kun je bij veel hippe kapperszaken of barber shops kopen, maar duurzame winkels hebben ze ook steeds vaker in het assortiment. Online vind je ze bijvoorbeeld bij ScheersalonMessenwinkel of The Alpha Men.

Voorbeeld van een open scheermes

Nog verder terug in de tijd: het open scheermes

Wil je helemaal nooit meer mesjes vervangen dan kun je helemaal back to basics kiezen voor een klassiek open scheermes of straight razor. Je kent ze misschien wel uit films of uit barbierzaken: vlijmscherpe open (klap)messen. Je moet de techniek even in de vingers krijgen, want dit mes is megascherp. Maar dan ben je voor de rest van je leven wel verzekerd van een superglad scheerresultaat.

Schuimen zonder plastic

En die bussen met scheerschuim dan? Daar bestaan ook alternatieven voor! Om helemaal in het ouderwetse scheergevoel te komen kun je kiezen voor een scheerkwast en scheerzeep. Met de kwast klop je de zeep op tot een scheerschuim. Maar met alleen de scheerzeep of een andere zachte schuimende zeep kom je ook al een heel eind.