Binnen de duurzaamheidswereld wordt ‘cradle to cradle’ vaak aangehaald, en het wordt zelfs de ultieme vorm van duurzaam ondernemen genoemd. Maar… wat is cradle to cradle nu precies? Gaat het erom dat het product dat je maakt weer een keer opnieuw gebruikt kan worden? Of gaat het veel verder? Wij zochten het uit.

De principes van Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) is een ontwerpfilosofie, bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Volgens hen staat het principe van afval gelijk aan voedsel. Dit betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. Nu is dat bij recycling vaak het geval.

De extra dimensie van cradle to cradle

Wat C2C nog een extra dimensie geeft, is dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij het hergebruik. Het gaat hierbij dus om ‘upcycling’ (iets nog beter of net zo goed maken) in plaats van ‘downcycling’ (iets een tweede leven geven met een ándere toepassing).

De biosfeer en technosfeer

Met alleen het upcyclen van producten en grondstoffen zijn we er nog niet helemaal. Braungart en McDonough onderscheiden namelijk ook nog twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Eigenlijk is het onderscheid vrij simpel. De materialen in de biosfeer kunnen uiteindelijk biologisch afbreken; ze zijn composteerbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rietjes van riet die als vervanging van plastic rietjes dienen. Materialen in de technosfeer zijn gemaakt van grondstoffen die niet composteren, maar wel eindeloos hergebruikt kunnen worden voor industriële toepassingen.

De lampen van More Circular Design zijn ook gemaakt volgens het Cradle-to-cradle principe

C2C-certificering

Hoe herken je nu of het product dat jij in je handen hebt helemaal cradle to cradle is? Daar is de speciale C2C-certificering voor. Dit internationale keurmerk kent vijf niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, word je gecontroleerd op de samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.

Hoe herken je de C2C-certificering?

Je herkent een C2C-certificering aan het C2C-logo. Dit is een blauwe en een groene C in een infinity-vorm. Bijvoorbeeld op toiletpapier, zonnepanelen en tapijttegels. Zelfs een volledige kledinglijn van C&A kreeg een gouden C2C-certificering. Een algemene beoordeling is niet mogelijk, omdat de eisen voor de certificering per productgroep verschillen. De Cradle to Cradle-beoordeling gebeurt volgens Milieu Centraal eens per twee jaar door onafhankelijke bureaus die hier voor geaccrediteerd zijn.

Loop Biotech maakt volledig circulaire doodskisten.

Wereldprijswinnaar Loop Biotech 

Een bijzonder Cradle to Cradle gecertificeerd project is Loop Biotech: 's werelds eerste levende doodskist die de aarde voedt. Dat is dus létterlijk impact maken tot na de dood. De Loop Living Cocoon™ is gemaakt van paddenstoelen die gifstoffen uit het lichaam en de bodem kunnen recyclen tot planten voeding, waardoor nieuwe natuur kan floreren. In 2021 won Bob Hendrikx met dit idee de ASN Bank Wereldprijs.