Het klimaat verandert. Voor Nederland betekent dit onder andere méér regen en een toename van piekbuien. Dit kan tot grote problemen leiden zoals volgelopen kelders, straten en parkeergarages en overstromingen van rivieren. Om droge voeten te houden is de opvang van al dat water heel belangrijk. En daar kunnen we zélf iets aan doen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton!

Op dit moment gaat het slecht met de wateropvang in Nederland. Ondanks dat we meer regenwater moeten opvangen, wordt ons land steeds 'versteender'. We leggen onze grond vol met tegels en asfalt waardoor het regenwater niet goed wegstroomt. Op dit moment is maar liefst 15% van de Nederlandse grond versteend, hiermee is ons land koploper in Europa. Dit komt enerzijds door de aanleg van nieuwe wegen en bouw van huizen, maar óók door de populariteit van onderhoudsarme tegeltuinen.

Het beste is om je tuin lekker te beplanten. Maar beplanting betekent dus ook onderhoud en daar hebben we niet allemaal tijd voor of zin in. Toch zijn er kleine dingen die je in je tuin kunt doen om hem (meer) hoosbui-proof te maken.

Bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton. Niet alleen zorg je zo voor de opvang van regenwater, je hebt meteen ook gratis water om aan je planten te geven of je ramen of fiets mee te wassen. Ook de overheid is fan van regentonnen en geeft steeds vaker subsidie voor het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van je regenpijp. Geeft je gemeente geen subsidie? Check dan ook even je waterschap, soms bieden zij wél financiële ondersteuning als burgers regenwater willen opvangen.

Tuin met regenton

Een groene tuin mét regenton kan al veel regenwater opvangen. Foto: Elho

Regenwatersubsidie in de grote steden

We hebben gekeken naar de 20 grootste gemeenten van Nederland en noemen hieronder enkel de steden die op het moment van schrijven een subsidie hebben voor het plaatsen van een regenton of regenschutting.

Regenwater in de gieter

Je kamer- en tuinplanten drinken het liefst regenwater. Foto: Elho

Regenwatersubsidie door waterschappen

Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het beheren van het water in Nederland. Niet zo gek dus dat zij de hulp van burgers inroepen nu ons land steeds meer water uit de hemel ontvangt. De helft van de waterschappen in Nederland biedt een vorm van subsidie voor mensen die regenwater opvangen of hun regenpijp afkoppelen van het riool. Weet je niet onder welk waterschap jouw woonplaats valt? Check het hier: https://www.waterschappen.nl/mijn-waterschap

Stijlvolle regenton van Elho

Deze stijlvolle regenton van Elho heeft zelfs een geintegreerde gieter. Foto: Elho Pure Raindrop

 • Rijn en IJssel
  Lijkt mogelijkheden te bieden voor subsidie maar hebben het zo algemeen geformuleerd dat je het beste direct contact kunt opnemen.
 • Rijnland
  Biedt subsidie voor Groenblauwe buurtinitiatieven met veel impact en zichtbaarheid. Dus met alleen een regenton in je eigen tuin kom je er niet, maar als de hele straat mee doet is er wellicht ondersteuning mogelijk.
 • Schieland en de Krimpenerwaard
  Biedt o.a. subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp. De subsidie is gebaseerd op het aantal m² dak dat op de regenpijp is aangesloten. Er geldt een minimum van 10 m². Per m² ontvang je € 20 subsidie.
 • Stichtse Rijnlanden
  Biedt subsidie voor zogeheten Blauwe Bewonersinitiatieven. De nieuwe subsidieronde is 1 januari 2022 gestart, en er is veel ruimte om zelf invulling te geven aan de initiatieven.
 • Vallei en Veluwe
  Biedt per gemeente verschillende subsidies voor het afkoppelen van de regenpijp met of zonder infiltratiemaatregelen.

Meer handige subsidies voor het verduurzamen van je huis