Nicky en Jessie Kroon mogen zich met recht dé zero waste aanjagers van Nederland noemen. Sinds 2014 delen ze hun ervaringen met afvalvrij leven op hun blog Het Zero Waste Project, via sociale media en in vele workshops en lezingen. In 2018 verscheen hun eerste, gelijknamige boek dat een bestseller werd. 

En nu is er Doe het zero: simpele recepten voor een plasticvrij leven. Een gids met de favoriete recepten van Nicky en Jessie voor een leuker leven met minder plastic. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, plastic recyclen is zilver maar minder (of geen) plastic gebruiken is goud. Helemaal nu er geen plek ter wereld meer plasticvrij is en we zelfs tijdens het eten (onbedoeld) plastic naar binnen krijgen.

Plasticvrij leven

Het boek telt ruim 270 pagina's en maar liefst 80 recepten met sfeervolle foto's: van DIY wasverzachter tot shampoo en van granola tot deodorant. En erg fijn, het boek begint met een lijst met essentiële ingrediënten.  Die geruststellend bekend klinken zoals azijn, havermout en kokosolie. Grote kans dat je die al in huis hebt.

Om de slagingskans te vergroten heeft elk recept een indicator van de benodigde tijd en de moeilijkheidsgraad. En uitgebreid getest door de auteurs én hun vrienden en familie. Grote kans dat het jou dus ook gaat lukken.

Zero waste aanjagers Jessie (l) en Nicky (r) Kroon. Foto: Cindy van Rees

Recept: Ontbijtcrackers uit de oven

Ben jij een van de vele Nederlanders die in corona lockdown ook z'n eigen pan-brood bakte? Met nog minder moeite maak je je eigen crackers! Helaas worden veel ‘robuuste crackers’ nu nog in plastic verkocht. "Het was een van de dingen die we wel misten toen we zero waste besloten te leven" aldus Jessie en Nicky. Dus besloten ze om ze zelf te gaan maken. Hieronder hun beproefde recept:

Ingrediënten (ongeveer 15 stuks)

 • 130 gr lijnzaad
 • 30 gr sesamzaad
 • 30 gr zonnebloempitten
 • 60 gr pompoenpitten
 • 200 ml water
 • snufje zout

Zelfgemaakte crackers tjokvol pitten en zaden, zó uit de oven. Foto: Cindy van Rees

Hoe maak je het?

 • Verwarm de oven op 180 graden.
 • Stamp het lijnzaad een beetje fijn in een vijzel of doe het even in een keukenmachine. Je kunt ook gebroken lijnzaad gebruiken, dan kun je deze stap overslaan.
 • Voeg de lijnzaad en de andere zaden en pitten samen met een snufje zout in een kom en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens het water toe en meng weer goed door.
 • Na ongeveer een halfuur zul je zien dat de zaden en pitten zich hebben volgezogen met water en dat je een ‘pasta’ hebt gekregen. Schep dit uit de kom en verspreid het over een vorm of bakplaat. Druk goed aan met de achterkant van een lepel of spatel, of gebruik eventueel een deegroller.
 • Zet de plaat met de zaden ongeveer twintig minuten in de oven. Snijd de plak in stukken en draai die om. Zet daarna weer even vijf minuten terug in de oven. Laat de crackers daarna afkoelen. Bewaar in een afgesloten trommel of pot.

Koop Doe Het Zero

Het boek staat vol met recepten voor verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, feestartikelen en lekker eten. Beginnen je handen te jeuken? Koop dan nu Doe het Zero: Recepten voor een plasticvrij leven voor €22,99 bij je lokale boekhandel of via Bol.com.