Je komt thuis na een lange werkdag, wil eigenlijk vanavond nog even sporten, moet ook die ene was nog ophangen, koken en eigenlijk het liefst ook nog een afleveringetje van je favoriete serie meepakken. Logisch dat er dan weinig tijd (en zin) overblijft om in de rij van een drukke supermarkt te staan.

De afgelopen jaren zijn er daarom steeds meer online alternatieven voor de (buurt)supermarkt gekomen. Je bestelt eenvoudig vanuit je luie stoel wat je die week in huis wilt halen. Maar hoe duurzaam zijn deze online boodschappenservices eigenlijk? Wij besloten het uit te zoeken. 

Duurzame boodschappen bestellen

Natuurlijk zien 'duurzame boodschappen' er voor iedereen anders uit. Het is dan ook eigenlijk onmogelijk om een allesomvattend onafhankelijk overzicht  te maken.

Daarom hebben we onze zoektocht beperkt tot een aantal services die een (bijna) landelijk bereik hebben en een online boodschappenservice aanbieden met een groter of ander aanbod dan alleen maar groenten en fruit. Ben je daar naar op zoek? Dan verwijzen we je graag naar ons artikel over lokale producten van de boer.

We hebben de online supermarkten getoetst op assortiment (biologisch, verpakkingsvrij, vega(n) aanbod) en levering. Jij kunt uiteindelijk je eigen conclusies trekken en de keuze maken die bij jou past. 

Hoe duurzaam is Pieter Pot

De eerste online supermarkt die we uitlichten is Pieter Pot. Zij willen vooral een oplossing bieden voor de enorme hoeveelheid plastic wegwerpverpakkingen. Daarom levert Pieter Pot boodschappen (nu alleen droge ingrediënten, dranken en kaas) in statiegeldverpakkingen. De service is beschikbaar in heel Nederland en de teller staat inmiddels al op bijna 3 miljoen bespaarde verpakkingen. 

Assortiment: Pieter Pot wil uiteindelijk voor ieder 'regulier' product ook een biologische variant aanbieden. Tot nu toe is dat zeker nog niet het geval, maar je kunt wel al sorteren op 'biologisch' en 'vegan' op de site.

Van de 45 producten in de categorie 'Pasta, rijst, couscous & noodles' zijn er nu 10 biologisch en 43 vegan. Van de 43 producten in de categorie 'Koek, snoep & chocolade' zijn er 11 biologisch en 18 vegan.

Levering: Het bezorgen van één herbruikbare pot stoot minder CO₂ uit dan het bezorgen van een pak muesli (+20% CO₂), een plastic fles ketchup (+157% CO₂) en een wegwerp-pot mayonaise (+32% CO₂), aldus Pieter Pot. Samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft Pieter Pot de volledige CO₂-footprint doorgerekend, waarbij ze uitgaan van 40 keer hergebruik van een pot. De items worden geleverd in een statiegeldtas. 

Foto: Pieter Pot

Hoe duurzaam is Foodello

Bij Foodello (een oorspronkelijk Fins concept) koop je producten die niet in de supermarkt belanden, omdat het buitenbeentjes zijn. Bijvoorbeeld omdat de Tenminste Houdbaar Tot-datum te dichtbij komt, een product uit het assortiment verdwijnt of omdat er een drukfout staat op de verpakking. Jij krijgt als consument een flinke korting. 

Assortiment: Het aanbod is heel divers, maar het valt wel gelijk op dat er weinig biologisch is. Ook kun je niet selecteren op 'vegan', dus moet je per product kijken wat de ingrediënten zijn. Je kunt ook wat grootverpakkingen kopen, maar die kunnen ook bestaan uit 100 dressingbakjes van 25ml.

Van de 27 producten in de categorie 'Pasta, Rijst & Maaltijden' zijn er nu 17 vegan en is 1 product biologisch. Van de 82 producten in de categorie 'Snoep en Snacks' zijn er 44 vegan* en 13 biologisch.
*Omdat we alles handmatig hebben bekeken, hebben we niet alle E-nummers gecontroleerd. 

Levering: Foodello gebruikt vooral het compenseren van CO₂ als duurzaamheidsaanpak. Alle emissies (opslag, transport, verpakkingen) worden bij elkaar opgeteld en gecompenseerd door het beschermen van bos in Finland in samenwerking met NGS. Ze planten geen bomen, maar kopen uitstel voor het kappen van het bos. Door het kapmoment uit te stellen, zal in een jaar tijd minstens evenveel CO₂ worden opgeslagen als er wordt uitgestoten door de bedrijfsactiviteiten, aldus Foodello. De items worden geleverd in een wegwerpdoos. 

Foto: Foodello.nl

Hoe duurzaam is Odin

Naast fysieke winkels biedt biologische coöperatie Odin online boodschappen aan in verschillende regio's. Ze werken wel met vaste bezorgdagen. Als lid van de coöperatie krijg je korting op je boodschappen. De online webshop heeft veel filters, waaronder 'bevat geen noten', 'Demeter' en 'Biologisch'. De producten komen allemaal in een (wegwerp)verpakking, maar Odin probeert hier wel bewust mee om te gaan.

Assortiment: Er staan momenteel meer dan 2900 biologische producten in de online winkel en 2139 vegan producten. Je kunt ook wat grootverpakkingen kopen, zoals een 4-kilozak havervlokken of 5-kilozak muesli. De overschotten worden aangeboden via Too good to Go of aan restaurants en de voedselbank. 

Van de 281 producten in de categorie 'Wereldkeuken, pasta, rijst' zijn er 211 vegan* en 237 biologisch. Van de 297 producten in de categorie 'Snoep, koek, chips & chocolade' zijn er 198 vegan* en 284 biologisch.
*Bevat geen ei, lactose, schaaldieren, vis of weekdieren.

Levering: Op de site staat niet veel informatie over de impact van de bezorgdienst. De items worden geleverd in een statiegeldkrat. 

Hoe duurzaam is Picnic

Picnic was misschien wel de eerste écht grote online supermarkt in Nederland. Ze bieden vooral A-merken en een eigen huismerk. Je kunt alleen via een app bestellen. Er zijn geen filters, maar biologische producten worden aangegeven met een groen 'bio' rondje in de bovenhoek van het plaatje. 

Assortiment: Van de 97 producten in de categorie Pasta, Rijst, bulgur & quinoa, Mie & noodles  zijn er 88 vegan en 13 biologisch. Van de 191 producten in de categorieën 'Chips & Popcorn, Crackers & Zoutjes, Snoep'  zijn er 100 vegan* en 5 biologisch. Ook ontbrak bij een aantal producten de ingrediëntenlijst en klopten de labels (geen 'bevat melk' label als er wel melk in zit) niet overal. 
*Omdat we alles handmatig hebben bekeken, hebben we niet alle E-nummers gecontroleerd.

Levering: Op de site staat geen informatie. Via Picnic kregen we de volgende reactie: "Picnic rekent niet uit hoeveel CO₂ er bij de bezorging vrijkomt. Bezorging gebeurt met elektrische wagentjes. Een slim algoritme rekent de snelste en duurzaamste route uit. Verder stimuleren we klanten om te kiezen voor bezorgslots die nog niet helemaal vol zijn, zodat we met elke rit zo veel mogelijk boodschappen kunnen bezorgen. Doordat we de boodschappen gratis aan huis afleveren, en je DHL pakketten kunt retourneren, maken klanten minder ritjes naar de supermarkt, wat ook weer CO₂-uitstoot scheelt.". De bezorging gebeurt in plastic tasjes, die je terug kunt geven. 

Foto: Picnic.nl 

Hoe duurzaam is Crisp

Crisp is naar eigen zeggen 'de supermarkt-app voor knettervers eten'. Ze leveren in heel Nederland en kopen hun producten rechtstreeks in bij de boer, bakker en merken. Kwaliteit en versheid vindt Crisp belangrijker dan een biologisch keurmerk. Groente en fruit wordt waar mogelijk verpakt in papieren zakjes, de rest komt in (wegwerp)verpakkingen. Er is een 'vega' en 'vegan' filter. Bio wordt in groen aangegeven naast de producttitel. 

Assortiment: Van de 231 producten in de categorie 'Pasta, rijst, internationaal' zijn er  171 vegan en 76 biologisch. Van de 347 producten in de categorie 'Snacks, snoep, ijs' zijn er 147 vegan en 80 biologisch. 

Levering: Op de site staat niet veel over bezorging. Ook hebben we nog geen reactie gehad van Crisp op onze vragen hierover. 

Onze conclusie

We laten in dit artikel niet één winnaar uit de bus komen, omdat dat praktisch onmogelijk is. Het gaat er namelijk maar net om wat voor jou het belangrijkste telt: biologisch, onverpakt of bijvoorbeeld verspillingsvrij? Zet voor jezelf eens op een rijtje wat voor jou belangrijke overwegingen zijn en bepaal vervolgens hoe jij het liefst je boodschappen doet.