Plastic recyclen is een van de manieren waarop we onze huidige berg plastic afval kunnen reduceren. Het Nederlandse bedrijf Save Plastics geeft plastic afval al ruim 30 jaar een tweede leven door er nieuwe producten van te maken. Nu werken ze aan een huis gemaakt van 100% gerecycled plastic: het Save Home.

De buitenste schil van het huis is gemaakt van plastic afval en voor de afwerking binnen is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Bram Peters, eigenaar van Save Plastics, en zijn gezin zijn de eerste bewoners van dit innovatieve huis. Het huis is inmiddels af en in deze video geeft hij een rondleiding

Wonen in een plastic huis

Voor het Save Home is gebruik gemaakt van moderne isolatietechnieken en het wordt verwarmd met zonnecollectoren. Bram kijkt daarbij ook naar additionele duurzame technieken die het huis bijna helemaal zelfvoorzienend maken.

Ook voor de afwerking is gebruik gemaakt van duurzame materialen

Circulair na gebruik

De materialen die gebruikt worden in de bouw van dit huis zijn bijna volledig circulair. Dat betekent dat een groot deel van de bouwmaterialen een tweede of derde leven krijgen na gebruik. Het huis wordt lokaal geproduceerd waardoor er minder CO2-uitstoot wordt veroorzaakt in transport. Omdat het huis bestaat uit verschillende modules kan je een huis samenstellen dat het beste bij jou past.

Toekomstvisie

De bouw van de eerste Save Homes is inmiddels gestart. In de toekomst hoopt Bram met zijn Save Plastics met lokale fabrieken huizen te bouwen van lokale afvalstromen. Nog mooier zou zijn dat je met je eigen plastic afval je eigen huis kan bouwen.

Nieuwsgierig om meer te zien? Neem dan zeker even een kijkje middels de virtuele rondleiding!