
De warme lucht in je huis ontsnapt het snelst via ramen en deuren, best wel zonde toch? Met isolerende kozijnen en deuren maak je het binnen aangenaam warm én bespaar je op je energierekening.
Een comfortabel, energiezuinig huis houdt warmte binnen en kou buiten (óf andersom in de zomer). Maar je kunt isoleren wat je wil, als je ramen en deuren de boel niet goed afdichten glipt er toch veel warmte naar buiten. Door te investeren in energiezuinige kozijnen en deuren verminder je dit warmteverlies en bespaar je op je energierekening. En minder energie verbruiken is nog goed voor het klimaat ook. Maar je moet wel op een paar dingen letten als je ermee aan de slag gaat.
Foto: iStock
Waarom energiezuinige kozijnen en deuren?
Ongeveer een kwart van de warmte in huis gaat verloren via ramen en deuren. Bij traditionele kozijnen gaat de kou naar binnen en de warmte naar buiten, omdat ze slecht geïsoleerd zijn of naden en kieren bevatten. Energiezuinige kozijnen, vaak gemaakt van isolerend materiaal met een speciale kern, en hoogrendementsglas (HR++ of triple glas) houden de warmte juist binnen.
Dat betekent minder stoken en dus minder kosten. Je huis voldoet dan ook sneller aan een hoger energielabel, goed voor de waarde van je huis. Goed geïsoleerde kozijnen en deuren zorgen bovendien voor een comfortabeler binnenklimaat omdat het niet meer tocht en er geen vocht meer ontstaat aan de binnenkant van je ramen. Mooi bijkomend voordeel is de extra geluidsdemping - wel zo fijn als je aan een drukke straat woont.
Kozijnen en deuren kiezen
Je kunt kiezen voor energiezuinige kozijnen en deuren van verschillende soorten en materialen. Ze verschillen in de mate waarop ze warmte doorlaten, dat kun je zien aan de U-waarde van een materiaal of combinatie van materialen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het kozijn of de deur isoleert. De U-waarde kun je bij nieuwere kozijnen en deuren vaak terugvinden op een sticker. Geen sticker? Met deze online calculator kun je hem ook zelf berekenen. Maar je kunt op de website van Milieu Centraal ook een specialist vinden die het voor je checkt.
Kunststof is onderhoudsarm en heeft een hoge isolatiewaarde. Hout heeft een klassieke uitstraling en is in principe goed isolerend en duurzaam. De U-waarde verschilt per houtsoort en afwerking. Aluminium is stijlvol en sterk, maar minder isolerend – tenzij je kiest voor een thermische onderbreking. Dit betekent dat het aluminium kozijn aan de binnenkant een kunststof of rubberen laag heeft die de binnen- en buitenkant van het profiel van elkaar scheidt. Hierdoor wordt de warmte extra goed vastgehouden.
Ook het type glas in je kozijn maakt verschil. HR++ glas is inmiddels standaard in nieuwbouwwoningen, maar triple glas biedt nog betere isolatie, extra fijn als je een woning op het noorden of oosten hebt waar de zon je huis minder verwarmt.
Duurzaam materiaal kiezen
Wil je je kozijnen of deuren vervangen, dat is de isolatiewaarde niet de enige factor als het gaat om duurzaamheid. Dat zit 'm namelijk ook in of het lang meegaat bijvoorbeeld, of dat het van hernieuwbare materialen is gemaakt. Zo wordt kunststof vaak gemaakt van gerecycled PVC, wat de impact op het milieu vermindert. Houten kozijnen met een FSC- of PEFC-keurmerk garanderen dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Aluminium is volledig recyclebaar en gaat, mits goed onderhouden, zeer lang mee. Qua kosten zijn er verschillen: kunststof kozijnen zijn meestal het goedkoopst, en aluminium kozijnen het duurst.
Bij het kiezen van duurzame materialen kun je letten op keurmerken als:
- FSC en PEFC: voor verantwoord geproduceerd hout.
- KOMO-keurmerk: geeft aan dat het product voldoet aan de Nederlandse bouwnormen.
- VKG: voor duurzame kunststof kozijnen
- DUBOkeur: geeft aan dat een bouwmateriaal milieuvriendelijk is.
Geld besparen met energiezuinige kozijnen en deuren
Natuurlijk kost het best wat geld om een kozijn of deur te vervangen, maar je krijgt er hopelijk ook een lagere energierekening voor terug. Afhankelijk van wat je voor kozijn of deur had, hoeveel ramen en deuren je vervangt en of je enkelglas of dubbelglas had, kun je enkele tientjes tot meer dan honderd euro per jaar besparen .
Goed om te weten Je kunt voor je investering subsidie krijgen voor het plaatsen van isolerend glas. Deze subsidie geldt alleen voor het glas, niet voor de kozijnen.
Energie besparen in een huurwoning
Heb je een huurhuis? Dan is het niet aan jou maar aan je verhuurder om kozijnen en deuren te vervangen. Toch kun je zelf ook iets doen om warmte beter vast te houden. Tochtstrips en andere trucjes om kieren te dichten kunnen al veel verschil maken. Voor deuren die vaak open blijven staan kan een dranger helpen. Ook kozijnfolie of dikke gordijnen helpen de isolatie te verbeteren.