In Nijmegen staat misschien wel de duurzaamste en sociaalste banketbakkerij van Nederland. Pompoenen te klein voor de verkoop? Of wortelpuntjes die over zijn van de voorverpakte peentjes? Jeanne, Bram en Anton maken met hun Trash’ure Taarten het lekkerste gebak van overgebleven groente en fruit. En ondertussen leiden ze vluchtelingen op tot banketbakker.

Wereldwijd belandt een derde van al het voedsel in de prullenbak. Zonde én onnodig. Hoewel de meeste verspilling thuis plaatsvindt, gaat er ook in de industrie een hoop verloren bij het verwerken of transporteren van voedsel. Daarnaast zorgen de strenge schoonheidsregels voor veel verspilling: in totaal wordt zo’n 10 procent van alle groene en fruit verspild omdat het niet “mooi” genoeg is om te verkopen.

Pompoenen die 100 gram te licht zijn voor een plek in het supermarktschap, of pruimen die 3 millimeter te kort komen volgens de kwaliteitseisen. Die vind je dus niet in de supermarkt. Trash’ure Taarten gebruikt deze producten om er heerlijke baksels van te maken. Deze verkopen ze in lokale cafés en restaurants én via hun speciale brievenbusbezorgdienst.

Carrot cake van wortelpuntjes

Bij Trash'ure gebruiken ze vooral producten die zijn misvorm of die koel en vriesschade hebben. Dat laatste ontstaat doordat fruit vaak in de herfst wordt geplukt om vervolgens het hele jaar door te worden verkocht. Dit kan doordat een groot deel van de oogst gekoeld wordt opgeslagen. Maar hoe langer het fruit in de koeling ligt, hoe groter de kans op schade.

De bakkerij ontvangt heel veel verschillende reststromen en overschotten, uit alle hoeken van de industrie. Jeanne: “de wortelpuntjes en kopjes die overblijven bij het verwerken van peentjes bijvoorbeeld. Voorverpakte geschrapte peentjes moeten in een bepaalde vorm, dus wordt de boven- en onderkant eraf gesneden. Maar we krijgen ook overschotten. Sommige gewassen groeien té goed waardoor ze de groot worden. Maar vorig jaar was het bijvoorbeeld te droog, dus toen was alles te klein.”

Trash'ure Taarten maakt de lekkerste gebakjes en het grootste deel daarvan is plantaardig

Geen kruimel verspilling

De bakkerij is een idee van Jeanne zelf: “ik kreeg dit idee nadat ik mijn studie milieukunde op de HAS afrondde, ik hield me toen heel erg bezig met de leefbaarheid van de aarde en onze impact op het milieu. Maar ook dat veel plekken daardoor onbewoonbaar worden en mensen moeten wegtrekken. En daar wilde ik dus heel erg graag wat mee doen want dat verhaal raakt me heel erg. Daarom is Trash’ure Taarten opgericht en vandaar de link met vluchtelingen en voedselverspilling.”

Jeanne startte de banketbakkerij samen met Anton en Bram, Jeanne regelt alle reststromen en doet de sales en de andere twee vullen dit perfect aan. Jeanne: “Anton is een echte vakman en opgeleid tot kok, z’n grote passie is toetjes. En Bram is digitaal heel sterk. Wat superhandig is omdat wij alles online doen. Een fysieke winkel zou alleen maar leiden tot verspilling, omdat je dan voorraad overhoudt die je niet verkoopt. Dus we werken alleen maar met bestellingen.”

De bakkerij en werknemers van Trash'ure Taarten in Nijmegen

Een georganiseerde ongeorganiseerde bakkerij

Bij Trash’ure Taarten werkt het nét even iets anders dan bij een normale bakkerij. Andere bakkerijen kunnen waar dan ook, op elk moment van de dag, precies de juiste hoeveelheid ingrediënten kopen. Jeanne: “wij hebben dat alle drie niet en hebben dus veel verschillende reststromen nodig.” Het is dus altijd de vraag wat de bakkerij deze week voor reststromen ontvangt, ze weten nooit hoeveel en wat ze precies krijgen.

Jeanne: “Het lastige van voedselverspilling is dat het heel onvoorspelbaar is anders was het ook geen verspilling, dan zou het namelijk voorkomen kunnen worden.” En dus heeft de bakkerij een aanbod dat wisselt, het is afhankelijk van de verschillende reststromen die bij ze binnenkomen. Jeanne: “Eigenlijk is het een compleet georganiseerde ongeorganiseerde boel.”

Dus zoeken ze bij Trash’ure Taarten naar partners die het niet erg vinden een wisselend assortiment van taarten te krijgen. Jeanne: “drie jaar geleden was het een stuk lastiger om klanten te vinden, maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die het begrijpen. Want eigenlijk zouden we het niet normaal moeten vinden om het hele jaar door appeltaart te eten, want appels groeien ook niet het hele jaar door.”

Het team van Trash'ure maakt de prachtigste taarten!

Brievenbustaart

Het scheelt ook dat voedselverspilling nu meer op de agenda staat en bedrijven zich er meer mee bezig houden. Jeanne: “het is niet moeilijk om bedrijven te vinden die willen samenwerken, maar niet iedereen begrijpt wat het voor hen inhoudt. Dan vragen ze alsnog of ze deze week brownies kunnen bestellen of de week erna iets anders. Het beste zijn de partners die het niet uitmaakt wat ze krijgen, zolang het maar lekker is.” Consumenten snappen het wat dat betreft beter. Jeanne: “die gaan naar onze website en kopen dan gewoon wat er op dat moment is”.

Bakkerij én sociale werkplaats

En ze staan niet alleen in de bakkerij, in de bakkerij werken mensen die naar Nederland zijn gevlucht en zo een opstapje krijgen naar de arbeidsmarkt. Jeanne wil dus niet alleen voedsel redden ze wil ook mensen verder helpen: “we willen in een periode van 3 jaar in totaal 60 ton voedsel van directe verspilling redden én 75 mensen begeleiden en financieel onafhankelijk maken”. Er werken nu zo’n 14 mensen bij Trash’ure Taarten en de afgelopen jaren zijn er al 21 mensen succesvol opgeleid. 

Benieuwd naar de lekkernijen van deze impactvolle ondernemers? In en rondom Nijmegen kan je ze proeven bij onder andere BUUR, De Wit, THIBEAU, Bagels en Beans Lange Hezelstraat, Milinger Theetuin, Plek, Deli en Lux. Woon je verder weg? Bestel dan de lekkerste plantaardige gebakjes via de post.

Wil je nog meer voedsel redden? Neem dan eens een kijkje bij andere duurzame ondernemingen zoals restaurant Instock dat kookt met overgebleven producten, Kromkommer die gerechten maakt van lelijke groentes, of FALAFVAL van reststromen, het frisse drankje van Kumasi of het geredde bananenbrood van SUNT