Wil jij graag tuinieren, maar heb je geen tuin? Of ben je de gelukkige bezitter van een tuin, maar heb je geen tijd om zelf in de aarde te wroeten? De Londense architect Conor Gallagher (31) bedacht voor beide partijen dé oplossing: AllotMe. Dit platform werkt als een soort Airbnb voor moestuinen. Jep: óók in Nederland.

Eerder schreven we al dat we massaal aan het moestuinieren zijn geslagen. Het is lekker en gezond (ook voor je psyche) om buiten bezig te zijn. En wie wil er nou niet giga-courgettes of andere groenten uit eigen tuin eten? Het is ook nog eens een hobby die helemaal coronaproof is. Volkstuinen zijn dan ook populairder dan ooit. Van Brabant tot Noord-Holland: overal lopen de wachtlijsten op. En die moestuinvibes beperken zich niet tot de Nederlandse landsgrenzen. 

De in Londen wonende Conor Gallagher begon met het kweken van kruiden en sla op de vensterbank van zijn stadsappartement. En dat smaakte al snel naar meer. Toen hij in de buurt informeerde naar een plek binnen een volkstuinencomplex, kreeg hij te horen dat de wachttijd tien jaar (!) was. ‘Bij sommige complexen in Londen loopt de wachttijd zelfs op tot veertig jaar,’ vertelt hij ons.

Conor Gallagher werkte als architect, maar stort zich nu fulltime op zijn groene platform | Foto: AllotMe, Georgia Hay

'Dat tekort aan beschikbare volkstuinen is een probleem, als je bedenkt dat steden alleen maar dichter bevolkt zullen worden,' vult Conor aan. In 2050 zal zo’n 70% van de wereldbevolking in steden leven. Om al die monden te voeden op een zo klimaatvriendelijk mogelijke manier is lokale voedselproductie noodzakelijk.

Het moestuinvirus is dus goed nieuws. 'Maar steeds meer mensen groeien op zonder tuin,' zegt Conor. 'Laten we dan de tuinen díe er zijn, maximaal benutten.' En zo kwam hij op een érg goed idee.

Een Airbnb voor volkstuinen

In mei 2021 lanceerde Conor AllotMe. Via dit internationale platform kunnen tuineigenaren (een gedeelte van) hun tuin aanbieden om te verhuren en mensen met (beginnende) groene vingers een stukje grond huren om een moestuin op te beginnen. Wereldwijd, dus ook in Nederland. Is er geen tuin beschikbaar in de buurt? Dan kun je je inschrijven voor de wachtlijst. 

De minimale huurperiode is drie maanden. Een verhuurder moet bij het aanbieden van zijn tuin duidelijk de voorwaarden aangeven. Zo zie je meteen waar het stuk grond zich bevindt, welke faciliteiten er zijn (zoals gereedschap, een schuurtje, een waterbron), hoe de tuin te bereiken is (via een kluisje of direct contact met de eigenaar) en uiteraard: de prijs. Die komt gemiddeld neer op 20 tot 40 euro, afhankelijk van de grootte van de tuin. Conor: 'Veel mensen gaven aan dat ze hun tuin gratis wilden verhuren, dus die optie is nu toegevoegd.’

Een voorbeeld van een stukje moestuin dat wordt aangeboden op AllotMe

De eerste moestuin match  

De eerste moestuin die werd verhuurd was die van Conor zelf. Inmiddels was hij verhuisd naar een huis met tuin, maar door het opzetten van het platform had hij geen tijd om die goed bij te houden. Toen meldde buurtgenoot Corrie Rounding zich aan via AllotMe. 

Conor: ‘Corrie woont bij mij om de hoek in een Victoriaans huis op de tweede verdieping, zonder balkon. Ook zij was binnenshuis met kruiden en slasoorten aan de slag gegaan, maar wilde graag meer kunnen verbouwen. Het afgelopen jaar kweekte ze tomaten, sla, boerenkool en paprika’s in een paar groentebedden in mijn tuin. We hebben veel contact; ik geef haar tips, en zij laat mij mee-eten van haar oogst.' 

Het afgelopen jaar verbouwde Corrie tomaten, sla, boerenkool en paprika’s in Conors groentebedden | Foto: AllotMe, Georgia Hay

Groene tips

Ook al tuiniert Conor zelf nu wat minder, hij weet er wel veel van. 'Ik heb het geleerd door er gewoon mee te beginnen. Met vallen en opstaan.' Als geboren stedeling - hij komt uit het Ierse Belfast - haalde hij zijn informatie vooral van het internet. 'Op YouTube en social media staat fantastische content. Hoe je bijvoorbeeld een groentebed aanlegt met pallets.'

Op de website van AllotMe staan ook veel groene tips. Want als je een felbegeerd stukje grond tot je beschikking hebt, hoe ga je daar vervolgens iets op verbouwen? Zo kun je per seizoen zien wanneer je wat kunt zaaien en oogsten. Daarvoor zijn er ook de handige Monthly GrowGuides. Daarnaast kun je tutorials en groei-advies zoeken per type groentefruit of kruiden.

Via AllotMe vind je niet alleen een tuin, maar ook tips voor hoe je tuiniert | Foto: Karolina Grabowska via Pexels

Tuinen over de hele wereld 

AllotMe gaat druppelsgewijs de hele wereld over. Er worden momenteel zo'n honderd tuinen te huur aangeboden. In Duitsland, Italië, Spanje en zelfs aan de andere kant van de oceaan, in Argentinië en Amerika weten mensen het platform te vinden. Maar op de kaart waarop het aanbod gepind wordt, is het bij Nederland opvallend leeg. Conor: 'Te weinig mensen weten nog van het platform af. Daarom ben ik de komende maanden druk bezig met fondsenwerving en het aantrekken van investeerders om intensievere marketing mogelijk te maken.' 

Diezelfde marketinginspanningen wil hij inzetten om vooral tuineigenaren bewust te maken van de mogelijkheid om een stuk tuin te verhuren. Er staan namelijk al 2.500 mensen op de wachtlijst voor een moestuin. 

Hoe groen zijn jouw vingers? | Foto: AllotMe, Georgia Hay

Help het moestuinvirus verspreiden in Nederland

We hoeven volgens Conor niet lijdzaam af te wachten. 'Het platform werkt vraaggestuurd. Schrijf je in voor de wachtlijst en voeg je postcode toe. Zo kunnen wij zien waar veel vraag is naar moestuinen en daar sneller onze inspanningen op richten.' 

Heb je een stukje moestuingrond beschikbaar? Al is het maar één groentebed: zet 'm op AllotMe. Goede tip van Conor: 'Maak van de websitelink waarop je je tuin aanbiedt een QR-code en plak die aan je schutting of zet 'm op een bord in je tuin.' Zo help je de moestuinbeweging vooruit in Nederland.