Traditionele landbouw is niet altijd goed voor de natuur. Stichting Lenteland koopt daarom grond op en maakt er duurzame gemeenschapsboerderijen van. En het mooie: ook jij kunt meedoen met deze landbouwrevolutie.

Hij zag het al helemaal voor zich: een paradijselijk stukje aarde, waar hij zelfvoorzienend en duurzaam zou leven. Ondernemer Wouter Veer wilde een mooie plek creëren om zelf te wonen, maar hij dacht ook aan volgende generaties.

Daarop bedacht hij stichting Lenteland: “Ik vond het raar om die grond waar ik van droom alleen voor mezelf te houden,  dus richtte ik een stichting op en besloot meer dan één plek te gaan maken. Met Lenteland willen we boerderijen gaan ontwikkelen die werken voor iedereen. Niet alleen om geld mee te verdienen, maar ook om natuur en biodiversiteit mee te herstellen.”

Zoemende bijtjes op de boerderij

Lenteland koopt percelen op en tovert ze om tot levendige boerderijen waar het zoemt van de bijtjes, waarop fruit en groente wordt gekweekt en waar voedselbossen groeien. Maar er komen ook ruimtes voor workshops, restaurants en overnachtingsmogelijkheden. Het worden fijne, rustgevende ontmoetingsplekken. De boer woont zelf op de boerderij en krijgt een eerlijk loon van de coöperatie.

Volgens Wouter Veer is de tijd er rijp voor: “Steeds meer consumenten geloven dat ons huidige voedselsysteem vastloopt. Mensen willen weer weten waar hun eten vandaan komt. Ook zijn er steeds meer boeren die op een andere manier met de bodem en de natuurlijke hulpbronnen om willen gaan."

De regeneratieve boerderij Bodemzicht vormt een bron van inspiratie voor Lenteland Foto: Bodemzicht

Grond voor iedereen

Veer wil met Lenteland een systeemfout rechtzetten: "Grond is onderdeel geworden van het financiële systeem. Boeren moeten steeds meer produceren om te kunnen overleven. De grond wordt uitgeput, de biodiversiteit neemt af. Met Lenteland willen we daarom een nieuw systeem bouwen dat eerlijker is voor boeren en beter voor de natuur.”

Elke Lentelandboerderij is een aparte coöperatie. Veer: “De grond is van de gemeenschap en blijft dat ook. En iedereen kan investeren in een Lenteland boerderij. Als certificaathouder word je mede-eigenaar en kun je meeprofiteren van de opbrengsten. Maar het is vooral een investering in het toekomstbestendig maken van een stuk land.”

Word jij straks mede-eigenaar van een duurzaam boerenbedrijf?

Landbouw met natuurwinst

Op de Lenteland boerderijen wordt 'regeneratief' geboerd. Dat is een manier van landbouw bedrijven die niet alleen economische, maar ook ecologische winst oplevert: zonder zware machines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Regeneratieve landbouw vraagt wel om bijzondere boeren. Lenteland is nu bijvoorbeeld op zoek naar een boer die wil wonen en werken op een boerderij in het Gelderse Empe. Op een voormalig melkveebedrijf staat 19 hectare idyllische landbouwgrond te wachten op een ondernemende boer deze locatie wil omtoveren tot een levendige plek.

De boerderij in Empe die door Lenteland is aangekocht en waar nog een boer voor wordt gezocht. Foto: Lenteland

Veer: "Op de gangbare landbouwopleidingen leren boeren hoe ze een heel klein onderdeeltje worden in een enorme keten. Maar de mensen die op Lenteland afkomen, noemen we Toekomstboeren: ze bekijken hun vak op een totaal andere manier. Ze willen laten zien dat het produceren van gezond voedsel samen kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven.”

Mee-investeren in de toekomst

De eerste Lenteland boerderij in Laakdal, België, is inmiddels een feit. Maar er moeten er veel meer komen, de boerderij in Empe is pas het begin. Veer: "Het wordt spannend, maar we geloven dat het kan werken. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in een goed, professioneel team." Lenteland is niet alleen op zoek naar grond en naar toekomstboeren, maar ook naar bewoners die mee willen investeren.

Ook jij kunt certificaathouder worden van een echte Lenteland boerderij. Veer: "We zoeken mensen die mee willen doen met het bouwen van een nieuwe wereld. De tijd is rijp om met pioniers dit te gaan opbouwen."

Wil je ook meedoen met de community van Lenteland? Voor meer informatie ga naar www.lente.land/meedoen