Kaas is verslavend lekker. Zo lekker, dat het misschien wel de meest genoemde reden is waarom veel vegetariërs de overstap naar een plantaardig dieet nog niet willen maken. Gelukkig zijn er steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te krijgen. Maar hoe lekker zijn die? En is vegan kaas anno 2023 goed genoeg om verstokte kaaskoppen te overtuigen? Wij nemen de proef op de som.

Dat minder of helemaal geen vlees eten een van de beste dingen is die we kunnen doen voor onze planeet, is inmiddels welbekend. Maar ook de klimaatimpact van zuivel is niet mis. En dan hebben het nog niet over dierenwelzijn en misstanden in de bio-industrie. In theorie genoeg redenen om plantaardig te gaan eten, maar in de praktijk vinden we dat nog niet zo makkelijk.

Plantaardige vervangers voor kaas en zuivel moeten die overstap makkelijker maken. Goed doen voor de wereld, zonder al te veel in te leveren op smaak en eetplezier. Maar lukt het vegan kaas al om genoeg op ‘echte’ kaas te lijken? Een testpanel van zes ASN Bank medewerkers testte zeven verschillende plantaardige kazen die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Van plakken kaas voor op brood tot kaasjes voor op de borrelplank. Weet plantaardige kaas onze smaakpapillen te pleasen?

Cijfers zijn afgeronde gemiddelden. Het testpanel bestond uit 6 medewerkers van ASN Bank: Jet, Joëlle, Maurice, Monique, Pien en Sanne. In deze test is niet rekening gehouden met de voedingswaarde van de producten en of plantaardige kaas wel gezond is.

Vegan plakken kaas: op het oog nét 'echt', maar hoe zit het met de smaak?

Vegan plakken kaas

Niks Nederlandser dan een bruine boterham met kaas. Niet zo gek dus dat er in de grote supermarkten steeds meer plantaardige alternatieven voor plakken Goudse kaas verschijnen. We testten er drie:

  • Gouda flavour slices van Violife
  • Plantaardige plakken van AH
  • Original kaasplakken van Vegan Deli

Violife Gouda flavour slices – cijfer: 8

We beginnen de smaaktest goed! De plakken Goudse ‘kaas’ van Violife vallen bij het hele testpanel in de smaak. Bijna iedereen geeft de kaas een 8. Maurice en Pien vinden de kaas erg dicht in de buurt komen van jonge kaas van koemelk en Joëlle krijgt er zin van in een tosti. Alleen Jet en Sanne zijn met respectievelijk een 7 en 6 iets minder enthousiast. “Vanwege de kokos nasmaak”, aldus Jet. Dat kan kloppen, want kokosolie is een van de belangrijkste ingrediënten van deze kaas.

Violife Gouda flavour slices zijn te koop bij oa. Albert Heijn en Jumbo. Een pakje van 140 gam kost ongeveer € 2,66.

AH Plantaardige plakken – cijfer: 7

Ook de plantaardige plakken kaas van AH krijgen positieve reacties van het testpanel. Net als bij Violife wordt de smeuïge structuur gewaardeerd. Joëlle vindt de kaas zelfs bijna niet te onderscheiden van de plakken van Violife en geeft als eindcijfer een 8, net als Jet. De rest van het panel vindt de kaas nét ietsjes minder lekker dan de voorganger en geeft hem een 7. "De plakken zijn een tikje flauw, maar met wat mosterd een prima vervanger", aldus Pien.

AH Plantaardige plakken zijn te koop bij Albert Heijn. Een pakje van 200 gram kost € 1,85.

Vegan deli original kaasplakken – cijfer: 4

Met de biologische plakken kaas van Vegan Deli hebben we de eerste tegenvaller in onze smaaktest te pakken. Waar de vegan plakken van Violife en AH een goede structuur hebben, hebben deze plakken een wat korrelige, brokkelige structuur. Jammer, want het is de enige biologische vegan kaas in de test. Ook qua smaak legt deze kaas het af tegen eerdere opties; het testpanel vindt de kaas unaniem weinig smaak bevatten en niet in de buurt komen van kaas van koemelk. Alleen Pien geeft deze kaas een voldoende, met een 6. "De kaas is zo neutraal dat hij niet lekker is, maar ook zeker niet vies", aldus haar eindoordeel. De rest van het panel is minder vrijgevig en geven allen een onvoldoende.

Vegan deli original kaasplakken zijn te koop bij Ekoplaza. Een pakje van 160 gram kost € 4,39.

Vegan feta

Feta is een favoriete kaas door salades en heerlijk met bijvoorbeeld rode bietjes of uit de oven met tomaatjes en pasta. Het was dan ook een van de eerste vegan kazen die in de supermarkt verscheen na de plakken kaas. In deze test hebben we alleen de feta van Violife getest, die gewoon te krijgen is bij de Albert Heijn en Jumbo. Wel zijn we ook benieuwd de feta van Willicroft, op basis van witte bonen. Hopelijk ligt die ook snel in meer supermarkten.

Violife Greek White  – cijfer: 6

Het hoofdingrediënt van deze plantaardige feta is kokosolie – en dat merk je. Bijna alle testers noemen de kaas te vettig, maar de een stoort zich daar meer aan dan de ander. Maurice is het meest te spreken over deze vegan feta en geeft hem een 7: "Een prima alternatief voor feta". Ook Jet geeft Violife Greek White een 7. Pien en Sanne zijn minder positief en geven de respectievelijk een 4 en een 3. "Liever geen feta in mijn salade dan dit", luidt het oordeel van Sanne. Beiden benoemen de boterige, vettige structuur en smaak als minpunt. Monique en Joëlle beoordelen de kaas allebei met een 6: "Prima in een salade, maar niet om los te eten".

Violife Greek White is te koop bij oa. Albert Heijn en Jumbo. Een blok van 150 gram kost € 2,59.

Komt een plantaardige feta qua smaak en textuur in de buurt van de dierlijke variant?

Vegan camembert en borrelkaasjes

Een borrelplank zonder kaas, is geen echte borrelplank. Dus onderwierpen we ook drie borrelkaasjes aan een smaaktest:

  • Le Rond Camembert van Violife
  • Soft white van Mondarella
  • Vegan cheese wheel truffel van Max & Bien

Violife Le Rond Camembert – cijfer: 4

De vegan kaas smaaktest begon voor Violife goed, maar eindig helaas met een onvoldoende. Het alternatief voor camembert van Violife, Le Rond, valt niet goed bij het testpanel. Geen enkele tester geeft Violife een voldoende voor dit kaasje, en de associatie met camembert is ver te zoeken. "Dat het rond en wit is, maakt het nog geen camembert-lookalike. Het lijkt qua structuur meer op La Vache qui rit", aldus Pien, die de kaas een 5 geeft. Ook Maurice geeft Le Rond een 5; de rest van het panel zit daar nog onder. Van Monique en Sanne delen beiden een 4 uit. "De consistentie vind ik echt vreselijk, heel vet", aldus Sanne. Jet en Joëlle duiken hier zelfs nog onder met respectievelijk een 3 en 1. Geen aanrader dus, al is het panel wel benieuwd hoe deze kaas het doet in de oven. 

Violife Le Rond Camembert is te koop bij Jumbo. Een blok van 150 gram kost € 3,69.

Mondarella soft white – cijfer: 7

Het kaasje ‘soft white’ van Mondarella lijkt al meer op camembert, compleet met wit schimmelkorstje, wat zorgt voor een lekkere bite. Jet deelt voor deze kaas het hoogste cijfer uit in de test, een 9: “Verrassend! Als je deze op borrelplank met echte kazen legt, zou ik dit niet gelijk merken”. Ook Sanne is enthousiast over deze kaas, en geeft hem een 7,5. Joëlle en Monique zijn minder enthousiast en geven de Mondarella soft white allebei een 5. “Smaakt helaas minder lekker dan het uiterlijk belooft, een beetje chemisch”, aldus Monique. Ook de structuur kan nog beter, vindt Maurice. Hij geeft het kaasje een 6.

Violife Le Rond Camembert is te koop bij Jumbo. Een kaasje van 125 gram kost € 4,25.

Kunnen vegan opties de strijd al aan met camembert van koemelk?

Max & Bien plantaardige truffelkaas – cijfer: 3

Dat smaken écht verschillen, dat blijkt wel uit de reactie op de plantaardige truffelkaas van Max & Bien. Een prijswinnende kaas, maar niet volgens het testpanel van ASN Bank. Joëlle, Monique en Sanne geven de kaas zelfs meedogenloos een 1 en noemen de kaas korrelig en veel te heftig van smaak. "Ik houd van funky smaken, maar dit is voor mij een brug te ver", aldus Monique. Ook Jet is niet te spreken over dit kaasje en geeft hem een 3: "Hele rare structuur. Heftige smaak. Gewoon vies". Het eindcijfer wordt opgehaald door Maurice en Pien die respectievelijk een 6 en een 7 geven. "Ik had hogere verwachtingen van dit kaasje, maar ik kan de heftige smaak juist wel waarderen", aldus Pien. "Bij mij mag hij best op de borrelplank terugkomen". Nog goed om te weten: bij het vinden van truffels worden bijna altijd honden of varkens gebruikt. Dat maakt deze kaas strikt genomen niet vegan, maar plantaardig.

Max & Bien vegan truffelkaas is te koop bij Jumbo. Een stuk kaas van 150 gram kost € 3,99. Goed om te weten: omdat truffels onder de grond groeien worden dieren met een goed reukvermogen gebruikt om de truffels te vinden. Dat maakt deze kaas strikt genomen niet vegan, maar plantaardig.

Eindoordeel: het begin is er

Waar we hoopvol begonnen met een echt lekkere plantaardige versie van kaas voor op brood, eindigde de smaaktest met teleurstellende feta en borrelkaasjes. Om echte kaaskoppen te overtuigen, is er dus nog wel werk aan de winkel. Althans, als we ons baseren op vegan kaas die in de supermarkten te krijgen is. Want eerlijk is eerlijk: de koemelk- en geitenkazen in de speciaalzaak zijn vaak ook beter dan wat je bij de Jumbo uit de koeling trekt. Dus heb jij hét adres voor de allerbeste vegan kaas? Of een specifiek merk dat we absoluut moeten proberen? Laat het ons weten via vanafhier@asnbank.nl. Wellicht dat we deze smaaktest dan nog een vervolg geven!