Visvervangers: je ziet ze steeds vaker in de schappen van je supermarkt liggen. Maar hoe smaken ze? Zijn ze van echte vis te onderscheiden? Wij sloegen er een aantal in en probeerden ze voor je!

Dat minder vis eten beter is voor het milieu, is duidelijk. We overbevissen onze zeeën en oceanen, en er komen allerlei bedreigde diersoorten als bijvangst terecht in de visnetten. Jammer, want niets is zo lekker als een vers stukje zalm bij je pasta! 

Gelukkig wordt er steeds meer geëxperimenteerd met visvervangers. Er zijn tegenwoordig aardig wat producten op de markt. Van kleine bedrijfjes die zich volledig op plantaardige vis richten, tot de bekendere vismerken die een vegan visproduct aan hun assortiment hebben toegevoegd. Maar hoe lekker zijn ze?

We trommelden ons Vanaf Hier-testpanel weer op om als proefkonijnen 7 soorten plantaardige vis te proberen. De resultaten lees je hieronder! Goed om te weten: de cijfers zijn afgeronde gemiddelden en in de test is geen rekening gehouden met de voedingswaarde van de producten. 

Vegan tonijn: in een salade niet van de 'echte' te onderscheiden. Maar hoe smaakt het?

Vegan tonijn

Zin in een (broodje) tonijnsalade? Wellicht kun je een van onderstaande varianten eens proberen.

John West Vegan Visvrije Tonijn. Cijfer: 7,3

Hmm, deze tonijn ziet er op het eerste gezicht niet heel lekker uit. Een beetje grauw en vochtig is het oordeel. Gelukkig is de geur beter. Maurice: ‘Dit ruikt wel naar tonijn’. Ondanks de nattige look smaakt de tonijn wél: de structuur is zoals je van tonijn verwacht en de smaak is niet slecht. ‘Lekker’, vindt Joëlle, ‘het is een beetje olieachtig. Al mag het wat zouter.’ We zouden hier zeker een tonijnsalade van maken. 

John West Vegan Visvrije Tonijn is te koop bij o.a. Jumbo, Albert Heijn en Plus en kost ongeveer € 2,66 per zakje.

Princess Plantaardige Tonijn. Cijfer: 5,6

De kleur van deze tonijn is beter, zoals je van tonijn verwacht. Maar van de geur wordt ons testpanel niet enthousiast: de één vindt het geurloos, de ander vindt het ‘echt niet lekker’. En ook de smaak is niet ons ding: ‘Ik vind het een beetje saai, niet heel uitgesproken’, zegt Sanne. Eén positief puntje: de textuur is beter dan de tonijn van John West. Maar daar houdt het dan ook op. Deze tonijn krijgt van ons nét een voldoende. 

Princess Plantaardige Tonijn is te koop bij o.a. Albert Heijn, Jumbo, Dirk en Plus en kost € 2,99 per blikje.

Vegan garnalen

Van garnalencocktail tot crispy garnaal bij de borrel, met garnalen kun je verschillende kanten op. Dat bewijzen ook de volgende twee producten. 

AH Terra Plantaardige garnalen. Cijfer: 5,3

Oei, deze garnalen krijgen van ons een onvoldoende. Ze zien er op het eerste gezicht goed uit: de plantaardige garnalen zijn goed van kleur en vorm, en ook de textuur komt in de buurt van een garnaal. Maar ‘de smaak is niet oké’, aldus Iwan. René: ‘Als ik dit op een feestje zou krijgen, zou ik het wel eten, maar dan is het vast op smaak gemaakt. Daar is Sanne het mee eens: ‘Door een pasta zou dit best wel voor het echte door kunnen gaan’. Los krijgt het van ons dus geen voldoende, maar met een paar toevoegingen zou je hier best iets lekkers van kunnen maken. 

AH Terra Plantaardige garnalen zijn te koop bij Albert Heijn en kosten € 2,69 per bakje. 

Vegan Zeastar Crispy Lemon Shrimpz. Cijfer: 6,9

Over deze garnalen zijn we enthousiaster, al is het lastig vergelijken. Joëlle: ‘Ik vind dit meer de bite van een garnaal hebben, of een gamba’. Ook Maurice vindt de textuur goed. ‘Qua smaak is het niet per se garnaal, ik proef vooral de lemon. Het is een beetje te vergelijken met calamaris’, zegt Sanne. De meningen verschillen of dit echt vissig is, maar iedereen is positief. Iwan: ‘Ik zou hier wel een tweede van pakken’. 

Vegan Zeastar Crispy Lemon Shrimpz zijn te koop bij Jumbo (je vindt ze in het vriesvak) en kosten € 5,49 per zak. 

Vegan vissticks

Een favoriet van velen: de visstick. Ook deze lekkernij wordt tegenwoordig plantaardig aangeboden. Hoe dat smaakt?!

Iglo Green Cuisine Vegetarische Vissticks (vegan). Cijfer: 8

‘Dit vind ik knap gedaan!’, reageert Iwan. Deze visstick valt bij iedereen in de smaak en krijgt het hoogste cijfer. Het heeft een vissige smaak, lijkt op een visstick en is lekker krokant. Sanne zou dit zeker gebruiken voor haar broodje ‘kibbeling’. René is vooral enthousiast door de structuur. Het mag duidelijk zijn: deze plantaardige vissticks zijn een goede visvervanger. Aanvallen maar!

Iglo Green Cuisine Vegetarische Vissticks (vegan) zijn o.a. te koop bij Albert Heijn, Jumbo en Plus en kosten € 4,49 per pakje van 12 stuks.

Jumbo Vissticks Krokant. Cijfer: 7,7

‘Deze smaak is nóg beter’, vindt Maurice. En ook Joëlle vindt dat deze variant écht op een visstick lijkt. ‘Deze smaakt het meest naar vis’. Maar de structuur komt minder overeen met een echte visstick. Iwan: ‘Hij bijt wat minder lekker’. Daardoor scoort deze variant nét iets minder hoog dan die van Iglo. Maar laat dat je niet tegenhouden, deze visstick is erg lekker en zeker het proberen waard.

Jumbo Vissticks Krokant zijn te koop bij Jumbo en kosten € 2,66 per pakje van 10 stuks. 

Vegan zalm, durf jij het aan? Fotocredit: Vivera.

En als afsluiter: vegan zalm

Heel dapper waagde Vivera zich aan plantaardige zalm. Hoe bevalt dat?

Vivera Plantaardige Zalmfilet. Cijfer: 6,1

Ons testpanel is verdeeld over deze zalmfilet. Iwan vindt het niks: ‘De textuur is niet lekker, en de smaak ook niet. Het doet me niet aan zalm denken’. En ook René is niet enthousiast: ‘Zalm is zó anders dan dit’. De rest van het panel ziet vooral wat er met deze zalm wél kan. ‘Op een toastje met saus smaakt dit prima, en ik zie dit zeker voor me in een pasta met roomsaus’, zegt Joëlle. Sanne: ‘Natuurlijk is dit niet hetzelfde als een verse moot zalm, maar zeker versnipperd goed te gebruiken in bijvoorbeeld een pompoenrisotto’. Een goed alternatief dus om je vis in een gerecht te vervangen, maar als ongekruide zalmmoot wat minder geslaagd.

Vivera Plantaardige Zalmfilet is te koop bij o.a. Albert Heijn, Hoogvliet en Coop en kost ongeveer € 3,55 per schaal van 2 stuks (200 gram).

Eindoordeel: goed op weg!

Het is duidelijk, de vegan vissticks vallen het meest in de smaak. Zéker met een goede plantaardige whiskeycocktailsaus. En ook de tonijn van John West komt goed in de buurt. De overige plantaardige vissen kunnen nog wel een verbetering gebruiken, maar: overall zijn we positief. Er wordt duidelijk ontzettend hard gewerkt om goede visvervangers op de markt te brengen. Dat lukt nog niet altijd goed, maar het begin is er. En dat kunnen we alleen maar aanmoedigen!  

Denk je nu: ik heb dé tip voor vegan vis? Laat het ons dan weten via vanafhier@asnbank.nl