De trend van stadslandbouw is je misschien niet ontgaan want het is een belangrijke schakel in het duurzaamheidsvraagstuk van onze samenleving. We schreven eerder over het effect van stadslandbouw en een dakboerderij in Parijs. Maar de volgende trend kende je misschien nog niet: een boerderij óp het water. Dat het kan bewijst een boer in Rotterdam. Daar is in de haven, ja ín de haven, een drijvende boerderij te zien.

Circulaire boerderij

De floating farm in Rotterdam is nagenoeg circulair. Een veld zonnepanelen op het water zorgt voor de elektriciteit die nodig is om de moderne technologie zoals de melkrobot aan te sturen. Daarnaast vangt de drijvende boerderij regenwater op vanaf het dak om dit vervolgens te zuiveren en hergebruiken. Het blijft niet hierbij, de mest van de koeien wordt gescheiden in een droog en nat deel. Het droge deel dient als bodem in de stal. En het natte deel van de mest kan hopelijk in de toekomst gezuiverd worden zodat de koeien het water weer kunnen drinken en de mineralen elders gebruikt kunnen worden. Hier wordt op dit moment nog mee geëxperimenteerd. 

 

De drijvende boerderij is te bezoeken aan de Gustoweg 10b Rotterdam.

Diervriendelijkheid

De initiatiefnemers hebben duurzaamheid en diervriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo is er een mestrobot die meteen de mest opruimt waardoor de koeien in een schonen stal staan. En natuurlijk de meest prangende vraag: worden de koeien dan niet zeeziek? Nee, zeggen de initiatiefnemers, zo’n drijvende stal is net zo stevig als een weiland en een stal op land.

Lokaal voedsel voor de koeien

De boerderij is helemaal gericht op de stad Rotterdam. Consumenten kunnen lokaal geproduceerd voedsel krijgen en ook de koeien eten lokaal in dit systeem. Ze eten namelijk het gras van de Kuip en bierborstel van een lokale bierbrouwerij. De koeien zorgen er zo dus voor dat een afvalstroom wordt benut. Deze afvalstroom wordt opgewaardeerd tot een voedselproduct. Doordat al het voedsel van de koeien uit Rotterdam en omgeving komt worden de transportkosten voor 1 liter melk flink terug gedrongen. Bovendien vervoeren elektrische autootjes alle producten van en naar de boerderij.

De koeien van de floating farm eten het gemaaide gras van de Kuip.

Dichtbij de consument

Er staan bijna 40 koeien op de floating farm. Deze produceren ongeveer 800 liter melk op een dag! De floating farm kan dus aardig wat stadsbewoners voorzien van lokale zuivel. Ook produceert de boerderij op een transparante wijze zodat mensen kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt.