Ons testpanel zet zich maar al te graag in om de lekkerste duurzame producten te ontdekken. Eerder schreven zij al over de lekkerste palmolievrije pindakaas en chocopasta en de duurzaamste hagelslag. Vandaag aan de beurt: vegaburgers. En dan hebben we het niet over bonen-, bulgur- of bietenburgers, maar burgers die écht naar vlees zouden moeten smaken. We zijn pas tevreden als de echte carnivoren onder ons dat ook zijn. 

Het minderen van de wereldwijde vleesconsumptie is één van de meest belangrijke maatregelen tegen klimaatverandering. Om dat te bereiken hoeft niet iedereen vegetarisch te worden, maar moeten we wel vaker onze biefstukjes inruilen voor een vega-variant. Voor velen is het belangrijk dat deze vega-variant zo dichtbij de vleeservaring ligt als mogelijk. Daarom vroegen wij ons testpanel: "Welke vegaburger is de allerbeste (letterlijke) vleesvervanger?"

Hoe wordt een vegaburger gemaakt?

Als je wel eens een vegaburger in de winkel hebt zien liggen, herken je de opdruk "op basis van soja". Maar wat betekent dat precies? Vleesvervangers worden veelal van soja gemaakt, omdat de voedingswaarden van soja erg dichtbij de goede voedingswaarden van vlees komen. Denk daarbij aan vitamines, eiwitten en aminozuren.

De sojaboon is een peulvrucht, die kan worden fijngemalen om een soort meel te maken. Van dit meel, dat heel vezelrijk is, kunnen vegaburgers gemaakt worden. De sojaboon draagt hierbij dus vooral bij aan de voedingswaarden en de textuur, niet zozeer in smaak. Om de burger lekker te laten smaken, worden kruidenmixen toegevoegd aan het het sojameel.

De Beyond Burger wordt gemaakt van erwten-eiwitten. Foto: Beyond Meat

Over het algemeen is soja duurzamer dan vlees op het gebied van klimaatverandering, water- en landgebruik. Maar ook soja heeft een impact op het milieu. Wereldwijd wordt 6 procent van de totale teelt in sojabonen gebruikt voor vleesvervangers, de rest wordt verbouwd als veevoer.  De meeste sojaplantages liggen in Zuid-Amerika. Voor de aanleg van deze plantages worden nog steeds bossen gekapt. Steeds meer vegaburgers, zoals de Sensational Burger van Garden Gourmet, worden gemaakt van soja die in Europa verbouwd is. 

Naast sojabonen, zijn andere peulvruchten ook populaire opties voor vleesvervangers. Zo is de Beyond Burger van Beyond Meat gemaakt van erwten. Aan sommige vegaburgers worden ook tarwe-eiwitten toegevoegd. Niet alle vegaburgers zijn daarom glutenvrij. 

Vegaburgers onder de loep

Om te testen welke vegaburger het allerlekkerst is, selecteerden we vegaburgers van verschillende merken en uit verschillende supermarkten. Zo kunnen we onze vegaburgers ook vergelijken op prijs-kwaliteit verhouding.

En hoe zit dat met gezondheid? Om te testen of de vegaburgers ook gezond zijn, kijken we naar de hoeveelheid zout en verzadigde vetten. Gezonde vleesvervangers mogen niet meer dan 1,1 gram zout (per 100 gram) bevatten volgens het Nederlands Voedingscentrum. Ook te veel verzadigde vetten kunnen de burger ongezond maken. Daarom zet het Voedingscentrum een maximum op 2,5 gram verzadigde vetten per 100 gram. We testen op ijzer en vitamine B12, omdat dit ingrediënten zijn die vegetariërs vaak extra nodig hebben. 

Het testpanel: dit is de lekkerste vegaburger

Ons testpanel bestond dit keer uit acht personen, waaronder zowel doorgewinterde vegetariërs en vegans als echte vleeseters. Het panel heeft de vegaburgers beoordeeld op smaak, looks, textuur en in hoeverre het een echte vlees-vervanger is. Hieronder lees je hun oordeel. 

Aldi

 • Getest: Meat Free Days Burger
 • Op basis van: soja en tarwe-eiwit
 • Vegan
 • Duurzaamheid: De Meat Free Days Burger is volledig plantaardig, dus heeft een relatief kleine ecologische voetafdruk. Of de sojabonen van de Meat Free Days Burger uit ontboste gebieden komen of niet, is niet duidelijk. De burgers zijn verpakt in een plastic verpakking, maar die is wel recyclebaar. 
 • Prijs: €​​​​​1,59 voor twee burgers van 100 gram

Beoordeling van de Meat Free Days Burger.

Reviews: "Wauw, kan het zo goedkoop? De burger is vrij plat en komt wat goedkoper over. Hij is wel en beetje korrelig en droog. Qua textuur komt deze burger wat nepper over. Smaakt wel vlezig!" zegt Koen. 

Volgens Sanne heeft de burger een aangename smaak. "De eerste hap smaakte naar meer. De smaak is vergelijkbaar met een voorgegaarde rundvlees burger, van de supermarkt of snackbar. Of hij te onderscheiden is van echt vlees? Dat wel! Qua textuur vind ik hem een klein beetje taai en droog. Maar op een broodje met wat saus en groente smaakt hij meer dan prima."

Albert Heijn

 • Getest: Vegetarische Burger Deluxe
 • Op basis van: soja en tarwe-eiwit
 • Vegetarisch
 • Duurzaamheid: De Vegetarische Burger Deluxe is niet plantaardig en bevat scharrelei-eiwitten. Dierlijke ingrediënten vergroten de ecologische voetafdruk van een product. Ook Albert Heijn noemt niet waar de sojabonen vandaan komen. We kunnen daarom niet uitsluiten dat dit product bijdraagt aan ontbossing. De burgers zijn verpakt in een recyclebare plastic verpakking.
 • Prijs: €2,09 voor twee burgers van 90 gram

Beoordeling van de AH Burger Deluxe.

Reviews: Iwan: "Burger ziet er dankzij de grillstrepen tasty uit. Ook na het bakken ziet de burger er lekker uit! De smaak van de burger is een beetje groente-achtig, met een uitgebalanceerde kruidenmix (niet te zout!). Hij smaakt niet naar echt vlees, maar is een redelijke benadering."

"Hoewel deze burger een vleesuitstraling heeft is de textuur toch net anders dan vlees. Maar dit is absoluut geen nadeel," zegt Iwan. Volgens Henny is de burger droog en heeft hij een korrelige textuur.

Vegetarische Slager

 • Getest: Mc2 Burger
 • Op basis van: soja en tarwe-eiwit
 • Vegetarisch  
 • Duurzaamheid: De Mc2 Burger is niet plantaardig en bevat vrije uitloop kippen-eiwitten. Dierlijke ingrediënten vergroten de ecologische voetafdruk van het product. De soja van de Vegetarische Slager komt uit "kleinschalige teelt in Europa, Zuid-Amerika buiten de Amazone, het midwesten van de VS, Canada en delen van Azië." Over ontbossing spreken ze niet expliciet. De plastic verpakking én kartonnen omhulsel zijn allebei recyclebaar.
 • Prijs: €​​​​​2,65 voor twee burgers van 80 gram

Beoordeling van de Mc2 Burger.

Reviews: Maartje: "De burger van de Vegetarische Slager ziet er meer uit als een dunne schijf zoals je die bij de snackbar wel ziet liggen. “Een beetje een Mexicano!” aldus mijn snackbarminnende man. De eerste hap was een kleine smaakexplosie, de burger was vrij sterk gekruid. “Lekker zeg!” riep de man meteen."

"Qua structuur is deze burger echter niet te vergelijken met echt vlees, het is wél een smakelijke vleesvervanger. Ik vond hem zelf iets te droog," aldus Maartje. Ook Pien vond de burger niet super juicy, maar meer smaken als een snackbarburger. "Persoonlijk vind ik dat niet erg. De burger smaakt prima. Niet te overheersende, vleesachtige smaak. Een prima vervanger voor die diepvriesburger."

Garden Gourmet

 • Getest: Sensational Burger
 • Op basis van: soja en tarwe-eiwit
 • Vegan
 • Duurzaamheid: De Sensational Burger bevat geen dierlijke ingrediënten. Ongeveer 50 procent van de soja van Garden Gourmet komt uit Europa. Het doel is om uiteindelijk naar 100 procent toe te werken. Alle sojaleveranciers worden gecontroleerd door moederbedrijf Nestlé om ervoor te zorgen dat leveranciers mensenrechten respecteren en niet bijdragen aan ontbossing. De plastic verpakking én kartonnen omhulsel (van Europees hout) zijn allebei recyclebaar. Overigens is Nestlé zelf afgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen, omdat het bedrijf heel veel zaken nog niet goed op orde heeft.  
 • Prijs: €3,85 voor twee burgers van 113 gram

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Beoordeling van de Sensational Burger.

Reviews: "Ongebakken ziet de burger er niet heel smakelijk uit, een beetje paté-roze. Als je hem opbakt, wordt hij wel mooi bruin. Dat ziet er een stuk beter uit! De burger smaakt lekker, al vind ik hem wel vrij zoet. Hij had wat zouter gemogen. De textuur is super juicy en een beetje dradig, waardoor het echt smaakt als vlees," volgens Aniek.

Henny was iets minder enthousiast: "De burger ruikt een beetje zurig en ziet er ongebakken niet aantrekkelijk uit. Na het bakken ziet hij er beter uit, maar de textuur is een beetje sponzig. Niet te vergelijken met een echte hamburger." 

Beyond Meat

 • Getest: The Beyond Burger
 • Op basis van: erwteneiwit
 • Vegan
 • Duurzaamheid: De Beyond Burger bevat geen dierlijke ingrediënten. In tegenstelling tot de andere vegaburgers, gebruikt Beyond Meat geen soja, maar erwten en mungbonen. Een groot deel van de grondstoffen komt volgens eerder onderzoek uit Canada en Frankrijk, dus ook daar zijn geen duurzaamheidsrisico’s. De verpakking van de Beyond Burger is gemaakt van zo min mogelijk materiaal en is volledig recyclebaar. 
 • Prijs: €5,99 voor twee burgers van 113 gram

Beoordeling van de Beyond Burger.

Reviews: Iwan: "Beyond Meat haalt alles uit de kast om de echte vleeseter te verleiden. Smaak, textuur en looks komen allemaal in de buurt van een echte hamburger. Voor de flexitariër is dit geen probleem, maar misschien wel voor de vegetariër?" Ook Koen is onder de indruk. "De burger is lekker dik en vlezig. Deze misstaat niet op een broodje."

Sanne, vegetariër, is het met Iwan eens: "Ik denk dat ik deze burger niet van een 'echte' hamburger zou kunnen onderscheiden. Alleen heb ik het gevoel dat vooral de eigenschappen van vlees die ik vies vind, in deze burger terugkomen. Super greasy, met witte stukjes erin. Ik ben vegetariër en mij doe je hier geen plezier mee."

En de winnaar is...

De jury vond het té moeilijk om een definitieve winnaar aan te wijzen. Daarom komen niet één, niet twee, maar drie burgers op de gedeelde eerste plaats: de AH Burger Deluxe, de Garden Gourmet Sensational Burger én de Beyond Burger van Beyond Meat

De AH Burger Deluxe kwam goed uit de test, omdat dit door ons smaakpanel consistent goed beoordeeld werd op smaak en prijs-kwaliteit verhouding. De Sensational Burger en Beyond Burger, daarentegen, bleken relatief verdelend. Waar de echte vleeseters deze twee vegaburgers, zeker de Beyond Burger, helemaal geweldig vonden, waren de vegetariërs minder gediend van de net-echt-ervaring. Daarnaast was ons panel wel kritisch op de hoge prijs van de Beyond Burger (€5,99 voor twee burgers). 

Voor wie een goedkope, maar lekkere burger wil, raden we de AH Burger Deluxe aan. Wil je jezelf écht een keer verwennen, dan is de Beyond Burger voor jou. De Garden Gourmet Sensational Burger biedt een mooie middenweg: deze burger kost geen 6 euro, maar wordt wel terecht een vleesvervanger genoemd.