Doordat we ze massaal op onze computer en telefoon moeten toelaten, heeft het woord ‘cookie’ wel een beetje een imagoprobleem. Tijd dus om even de fijnste duurzame koekenbakkers in het zonnetje te zetten. Van welke vegan ‘cookies’ word je wel blij als ze overal zijn?

Sue: koekjes zonder geraffineerd suiker

‘Zoet zonder suiker’, dat is de belofte van Sue, maar Sue bakt ook nog eens zonder gluten en dierlijke ingrediënten. Zo wordt het wel heel makkelijk om voor de verantwoorde optie te gaan. Zonder suiker? Is dat wel lekker dan? Zeker, want het geraffineerde suiker wordt vervangen door natuurlijke zoetmakers zoals dadels en agavesiroop. En dat geldt voor alle producten van Sue, dus niet alleen voor de vegan koekjes, maar ook voor de brownies, blondies, bars en bites.

De lekkernijen van Sue zijn in Rotterdam te verkrijgen op 2 locaties: een lunchroom en een bakkerij. De bakkerij is zelfs 7 dagen per week open, dus voor elke onvoorziene verjaardag kan je even langsracen. Ook in Amsterdam kan je de lekkernijen inmiddels afhalen bij de Bites Bar. Geen zin om langs te gaan? Bestel de bars van Sue dan gewoon vanaf de bank. Online wordt ook alle voedingsinformatie gegeven; handig als je op je macro’s let of gewoon benieuwd bent naar wat er precies in je koekje zit.

Je one-stop voor koffie en wat lekkers. Foto via SUE.

Sharp Sharp: rond en vierkant met unieke smaken

Nog zo’n fijne koekenbakker uit Rotterdam: Sharp Sharp. Ook hier worden suikervrije, glutenvrije, plantaardige koekjes gemaakt. Sharp Sharp wil niet alleen gezondere alternatieven bieden voor zoetigheid, maar wil ook een sociale en duurzame impact maken. De ingrediënten kopen ze ook voornamelijk biologisch en fair-trade in. Mede daardoor heeft hun no-cheesecake bijvoorbeeld een ecologische footprint die 5x kleiner is dan een normale cheesecake.

Bij Sharp Sharp verkopen ze overigens veel meer dan alleen vegan koekjes. De bakkers staan vooral bekend om hun 'plaatjes': prachtige, vierkante bars met spannende smaakcombinaties (wat dacht je van limoen, matcha, venkel & patchouli?). Deze plaatjes vind je in winkels door het hele land, misschien zelfs bij een Albert Heijn bij jou in de buurt. Maar verover vooral een plaatsje in de bakkerij in Rotterdam als je in de buurt bent. Daar kan je op je koek knabbelen terwijl je ziet hoe ze gemaakt worden.

Eens wat anders dan de eeuwige chocolatechip: deze karmakoekjes van Sharp Sharp. Foto via Sharp Sharp.

Farm Brothers: koekjes die goed zijn voor onze bodem

Misschien ken je de koekjes van Farm Brothers al uit jouw lokale supermarkt (de Coop, Plus, Marqt of Appie bijvoorbeeld), maar ken jij ook het verhaal achter het koekje? De Farm Brothers maken zich zorgen om de achteruitgang van de bodemkwaliteit in ons land door pesticiden en chemicaliën. Een deel van de inkomsten gaat daarom naar hun Soil Fund. Met dit fonds worden ecologische boeren én traditionele boeren die ecologisch willen worden, ondersteund. Zo draagt elk koekje bij aan een gezondere Nederlandse bodem. Lekker door blijven eten dus! Ook omdat de koekjes vrij zijn van geraffineerd suiker en palmolie; laag in vet en zout zijn; en juist een hoge vezelwaarde hebben. Let wel op niet alle koekjes van Farm Brothers zijn vegan. De Brownie Almond en de Maple Pecan gelukkig wel.

De koekjes van Farm Brothers zijn ook handig voor onderweg. Foto van Farm Brothers

Billy’s Farm: natuurlijk lekker

Om de koekjes van Billy’s Farm te bemachtigen, moet je wel even op zoek naar een natuurvoedingswinkel. Maar dan heb je ook wat. Alle koekjes van Billy’s zijn vegan en biologisch. Verder zijn de koekjes ook niet te zoet, omdat er alleen wordt gewerkt met fruitsiroop en de natuurlijke suikers uit granen. Billy's heeft fijne vegan vervangers voor klassiekers zoals stroopwafels en mueslikoeken, maar ook eigen toppers zoals abrikozenkoekjes en chocolade-macadamiakoeken. Overigens zijn de koekjes ook online te bestellen, mocht je geen natuurvoedingswinkel in de buurt hebben.

De koekjes van Billy’s Farm worden gemaakt in de familiebakkerij die al sinds 1985 bestaat. Foto via Billy's Farm.

Trash’ure taarten: no-waste zoetigheid

We spelen een beetje vals want Trash’ure’s gebakjes zijn veel meer dan koekjes. Toch stellen we graag aan ze voor, want net als koekjes wil je deze kleine kunstwerkjes eigenlijk niet delen. De ingrediënten die Trash’ure gebruikt komen voor een groot deel uit reststromen. Overgebleven appels, vergeten wortels of stengels van gladiolen bijvoorbeeld. Met elke hap ga je dus voedselverspilling tegen. Ook biedt Trash’ure werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gebakjes bestel je heel makkelijk online en dan zijn ze de volgende dag in huis.

Gebakjes met een duurzame en maatschappelijke impact. Foto via Trash'ure Taarten.

Van Eigen Deeg: ambachtelijke koekjes, plasticvrij verpakt

Ook Van Eigen Deeg heeft heerlijke vegan koeken: de Spelt Sesam Ahorn en de Chai Latte. Wedden dat je deze smaakcombo;s nog niet eerder hebt geprobeerd in een koekje? Voor de niet-vegans is er ook de Circulariekoek, gemaakt van oud brood. Vooral heel fijn aan deze koekjes: ze worden plasticvrij en composteerbaar verpakt. De koekjes van Van eigen deeg kan je gewoon vinden in het schap bij de Jumbo.

Zo kom je deze koekjes tegen bij jou in de schappen. Foto via Van eigen deeg.