Na onze testen van duurzame hagelslag en palmolievrije chocopasta hadden we de smaak goed te pakken. Want wat smeren we in Nederland nog meer massaal op onze boterham? Juist, pindakaas. Nu bevat de populairste pindakaas van Nederland helaas palmolie, dat maakt hem zo smeuiïg. Maar het kan gezonder. En zonder palmolie.

Palmolie is een heel populair maar ook omstreden ingrediënt dat in gigantisch veel producten wordt gebruikt. Van voedingsmiddelen tot cosmetica, als je de labels checkt zie je het staan als palmolie, palmvet, palmstearine of soms als het neutrale 'plantaardige olie'. Het wordt massaal verbouwd in Azië en heeft daar geleid tot enorme ontbossing. Zo voert Greenpeace ook al enkele jaren campagne tegen de kap van het regenwoud voor de aanleg van palmolieplantages.

Er wordt echter ook actie ondernomen om het verbouwen van palmolie duurzamer te maken. Palmolie heeft namelijk als voordeel dat het een vrij efficiënt en multi-inzetbaar gewas is dat minder landbouwgrond nodig heeft om te worden geteeld dan andere plantaardige oliën. Zo neemt het WNF deel aan de RSPO, de Roundtable on Sustainable Palm Oil, een platform dat criteria heeft opgesteld voor een duurzamere en socialere teelt van palmolie.

Greenpeace voert al jaren actie tegen de kap van regenwouden voor de aanleg van palmolieplantages.

Zo maak je er pindakaas van

Pindakaas is niet zo'n lastig product, je kunt het ook best zelf maken. Gooi wat (gebrande) pinda's in een blender, voeg naar je voorkeur wat zout, chili of olie toe en je bent al een heel eind. Pindakaas werd vroeger echt gezien als een powerfood omdat het veel eiwitten en onverzadigde vetten bevat. Let wel op dat er ook pindakaasmerken zijn die veel suiker en/of toevoegen aan hun product, dat maakt het weer wat minder gezond.

Om pindakaas lekker smeerbaar te maken voegen veel merken palmolie of palmvet toe aan hun pindakaas. Maar dat hoeft dus helemaal niet, pinda's bevatten van zichzelf al veel olie. Wat je wel vaak ziet bij pindakazen zonder palmolie of -vet is dat er een olielaagje op kan komen drijven. Dit voorkom je door je pindakaas in de koelkast te bewaren en/of zout deze op zijn kop te zetten. En natuurlijk gewoon door hem even door te roeren voor gebruik.

Is je palmolievrije pindakaas juist wat uitgedroogd? Even opwarmen in de magnetron of een pannetje water helpt, net als het zelf toevoegen van wat plantaardige olie.

Pindakaas maak je makkelijk zelf!

De lekkerste palmolievrije pindakaas

Albert Heijn

 • Getest: 100% pindakaas
 • Ingrediënten: Pinda's. De pindakaas bevat geen zout, is gluten- en melkvrij en bevat 5,5% suiker.
 • Duurzaamheid: De pinda's komen uit Argentinië maar zijn niet biologisch geteeld. Albert Heijn heeft niet gereageerd op de vraag of deze wel fair trade zijn verhandeld. De pot is van glas met, helaas, een plastic deksel. Overigens biedt Albert Heijn ook biologische pindakaas zonder palmolie!
 • Prijs: Vanaf €2,09 voor een pot van 350 gram
 • Te koop bij: Albert Heijn

Ekoplaza

 • Getest: Pindakaas gezouten
 • Ingrediënten: Pinda's en 0,3% zeezout, echt een snufje dus. De pindakaas is lactose- en glutenvrij, geheel veganistisch en bevat 5,7% suiker.
 • Duurzaamheid: De pinda's zijn biologisch geteeld, over het zout weten we helaas niets. Van beide ingrediënten is niet bekend of deze fair trade zijn verhandeld. De pot is van glas met ook hier weer een plastic deksel.
 • Prijs: Vanaf €3,69 voor een pot van 500 gram
 • Te koop bij: Ekoplaza

Ekoplaza

 • Getest: Pindakaas ongezouten
 • Ingrediënten: 100% biologische pinda's. De pindakaas bevat in totaal 5,7% suiker.
 • Duurzaamheid: Een geheel biologische pindakaas. We weten echter niet of de pinda's fair trade zijn verhandeld. De pot is van glas met een plastic deksel.
 • Prijs: Vanaf €4,49 voor een pot van 500 gram
 • Te koop bij: Ekoplaza

Mister Kitchen

 • Getest: Super creamy pindakaas
 • Ingrediënten: Pinda's (84%) raapzaadolie en 0,8% zout. De pindakaas bevat 4,6% suiker.
 • Duurzaamheid: De ingrediënten zijn helaas niet biologisch of fair trade en de pot én deksel zijn van plastic.
 • Prijs: Vanaf €3,39 voor een pot van 300 gram
 • Te koop bij: Albert Heijn of in de webshop van Mister Kitchen

Zeemansboter

 • Getest: Pindakaas met stukken noot.
 • Ingrediënten: Biologische pinda's en 0,2% zeezout. De pindakaas bevat 4% suiker.
 • Duurzaamheid: De ingrediënten in deze pindakaas zijn biologisch geteeld in China maar helaas niet fair trade verhandeld. De pot is van glas met een metalen deksel!
 • Prijs: Vanaf €3,95 voor een pot van 250 gram
 • Te koop bij: Speciaalzaken, bekijk hier de lijst.

Zit hier nog niets voor je bij, dan is het goed om te weten dat er meer merken zijn die palmolievrije pindakaas maken. Bijvoorbeeld de Kleine Keuken, Nuts about Nature, Monki en Jumbo huismerk. Maar hoe die smaken kunnen we je helaas niet vertellen omdat ze niet wilden meewerken aan de smaaktest.

De deelnemers aan de pindakaas-smaaktest. Allemaal zonder palmolie!

Het testpanel: dit is de lekkerste pindakaas zonder palmolie

Het testpanel bestond dit keer uit drie mannen en drie vrouwen. Hierin zaten zeer fanatieke pindakaaseters maar ook gematigde fans van dit broodbeleg. Het testpanel heeft uiteraard vooral op smaak beoordeeld maar ook gekeken naar de smeerbaarheid, verpakking en de ingrediënten om tot haar oordeel te komen. Enkele quotes uit het juryrapport:

Albert Heijn 100% pindakaas

"Goed smeerbare en smeuiïge pindakaas."

"Waarom moet er folie zitten tussen het potje en de deksel en waarom krijg ik dit er nauwlijks af?"

"Ik vind deze pindakaas erg zoet. Ik houd van een sterkere pindasmaak, wat gebrander, en dat heeft deze pindakaas niet."

Ekoplaza gezouten pindakaas:

"Dit is mijn favoriete pindakaas. Een goede pindasmaak, en dankzij de stukjes noot ook lekker knapperig."

"Het verschil tussen de twee pindakazen van Ekoplaza kon haast niet groter zijn. De pindakaas met zeezout is minder droog en smeert beter dan de ongezouten variant."

"Vervang de plastic dop voor een milieuvriendelijk alternatief en ik sla een voorraadje in!"

Ekoplaza ongezouten pindakaas:

"Je broodje pindakaas smeren met een mes zit er niet in met deze pindakaas. Ik zou een lepel aanraden."

"Wat opvalt is dat je bij de eerste hap het idee hebt dat je pure pinda’s eet. Heel apart en eigenlijk best goed. Helaas blijft de smaak niet lang hangen."

"Jammer dat Ekoplaza zich richt op plasticvrije producten maar dan wel weer een plastic deksel op haar eigen pindakaaspot stopt. De grootte van de pot staat me wel erg aan. Want als pindakaasliefhebber werkt een verpakking van minder dan een halve liter niet, toch?"

Mister Kitchen Super Creamy pindakaas:

"Ik zou deze pindakaas al bijna kopen voor het gezellige etiket. Deze pindakaas smeert ook het gemakkelijkste van de geteste pindakaas. "

"Jammer van de plastic pot."

"Ik vind deze wat flauw smaken."

Zeemansboter met stukjes noot:

"Smeert super, doorroeren is nauwelijks nodig!"

"Wat een leuk potje, deze pindakaas kun je zo cadeau doen aan een liefhebber. Mag de pot wat groter please? Ook extra punten voor de glazen pot mét metalen deksel."

"De stukjes noot proef ik niet echt. De smaak verdwijnt erg snel uit je mond."

De gezouten pindakaas van Ekoplaza is de winnaar van de smaaktest!

De jury heeft haar oordeel geveld over de vijf pindakazen en de winnaar is... de gezouten pindakaas van Ekoplaza. Met een gemiddeld rapportcijfer van 7 verslaan ze hiermee de overige merken die overigens allemaal ruim voldoende scoorden. Daarbij wil het testpanel wél graag vermelden dat het design van de Ekoplaza potten een erg hoog 'geitenwollensokken' gehalte heeft. Zeemansboter en Mister Kitchen staan leuker op tafel.

De palmolievrije pindakaas van Albert Heijn is het scherpst geprijsd en die van Zeemansboter heeft de minste suikers én een geheel plasticvrije verpakking. Daarbij willen we vermelden dat Mister Kitchen aan heeft gegeven juist voor een geheel plastic verpakking te hebben gekozen omdat dit scheelt in transportgewicht en daarmee ook CO2-uitstoot. Ze hebben er dus zeker goed over nagedacht.