Als je bent opgegroeid met boterhammen met kaas en elke dag een stuk vlees op je bord is het wel even schakelen om vegan te worden. Om mensen te helpen bij deze omschakeling deelt Lisa Stel, beter bekend als 'Lisa goes Vegan', recepten en tips voor een plantaardige levensstijl. Met haar website, social media, twee bekroonde kookboeken en samenwerkingen met cateraars en restaurants draagt ze bij aan de toegenomen populariteit van plantaardig eten. Een ware expert op het gebied van een veganistische levensstijl dus.

Carnivoor eersteklas

Veganist worden is voor veel mensen een grote stap. Ook voor Lisa. ‘Ik was altijd een carnivoor eersteklas; ik was altijd degene die de spareribs bestelde. Voor mij was het dan ook een heel grote stap om veganist te worden.’

Toch raakte Lisa er geleidelijk aan van overtuigd dat haar vleesrijke dieet niet goed is voor de dieren, onze gezondheid en de planeet. De wereldwijde vleesconsumptie heeft een enorme impact op het klimaat en op de biodiversiteit. En in de bio-industrie is het vaak slecht gesteld met het dierenwelzijn.

Kijk ook eens op milieucentraal.nl om meer te lezen over de milieu-impact van de producten die jij eet.

Couscous met vegan kip, granaatappel en ras el hanout kikkererwten. Foto: Lisa goes Vegan

Consumenten hebben macht

‘Is het niet vreemd’, zegt Lisa, ‘dat we vinden dat we honden niet mogen schoppen en niet te lang in een warme auto mogen laten zitten, terwijl varkens urenlang opgepropt in een vrachtwagen op transport worden gezet?’

Als spreker, influencer en auteur bereikt 'Lisa goes Vegan' dagelijks duizenden mensen met haar positieve, plantaardige boodschap. "Bij duurzaamheid gaat het vaak over wat men moet opofferen, ik hoop juist te laten zien dat er zoveel te winnen valt. Daarbij probeer ik ook duidelijk te maken dat  het niet alléén aan de consument is, de overheid en het bedrijfsleven spelen ook een belangrijke rol." aldus Lisa.

Ze wil met haar blogs mensen helpen om de eerste stap te zetten om hun levensstijl te veranderen. Waarom? ‘We hebben als consumenten enorme macht om die grote bedrijven de goede kant op te laten gaan. Je kunt al beginnen de kantine op je werk te helpen verduurzamen. Of mensen inspireren door je motieven voor een duurzame levensstijl te delen.’

Gezondheid

Veel mensen denken dat veganistisch eten niet gezond is, merkt Lisa. Maar uit onderzoeken blijkt dat een plantaardig voedingspatroon zorgt voor minder kans op kanker en diabetes type 2 . Als je besluit helemaal over te stappen op een plantaardig dieet, is het wel verstandig om regelmatig vitamine B12 en vitamine D te slikken.

Tips van Lisa: waar moet je beginnen?

Tip 1. Verander je mindset
Begin met het centraal stellen van de groente die je ’s avonds wil eten. Dus niet: ik heb zo’n zin in vlees. Maar: welke groente wil ik vandaag eten? Lisa: ‘Vroeger maakte ik aan de hand van het stuk vlees een maaltijd, maar nu eet ik veel veelzijdiger. Mijn maaltijd bestaat nu uit groenten, peulvruchten, granen, fruit, noten, zaden en specerijen.’

Tip 2. Eet met de seizoenen mee
Kies de groentes die passen bij het seizoen. Op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal (ook verkrijgbaar als app) kun je zien welke groentes je kunt eten in welke maand. En ja, je hebt nog steeds keus genoeg!

Tip 3. Houd het simpel
Zorg dat je een aantal veganistische gerechten hebt die je makkelijk kunt maken. Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om een lekker veganistisch gerecht klaar te maken. Kijk voor leuke recepten op de website van Lisa.

Tip 4. Blijf bij je favoriete keuken
Zoek veganistische recepten die passen bij de keukens die je lekker vindt. Zorg daarbij wel voor een goed gevuld kruidenkastje, zodat je het eten op smaak kunt brengen. Zo kan je gewoon genieten van je vertrouwde gerechten. Lisa: ‘Ik ben echt fan van de Italiaanse keuken, dus ik maak nu vooral veel veganistische pasta’s.’