In Nederland gooien we jaarlijks bijna 34 kilo eten per persoon weg. Dat zijn 47 maaltijden! Tijd om duurzamer met eten om te gaan dus. Dat dachten de makers van deze apps en sites ook. Ze voorkomen niet alleen verspilling, het is ook nog eens super makkelijk én lekker.
Too good to go
We beginnen met de bekenste app: Too good to go. Een app ontwikkeld in Denemarken die sinds 2015 Nederland, 14 andere EU-landen, de VS en recent Canada heeft veroverd. De voedingsproducten en maaltijden die je via deze app koopt zijn te goed om weg te gooien. Kijk in de app waar jij tegen een scherpe prijs een box kan ophalen. En verklein voedselverspilling in jouw woonplaats.
SuperCook
Ken je dat gevoel? Het is etenstijd, je moet naar de supermarkt en je hebt geen zin. SuperCook (website en app) helpt je aan recepten op basis van jouw koelkast- en voorraadkastvondsten. Grote kans dat je helemaal niet naar de supermarkt hoeft te gaan. Een sympathieke receptenmachine uit de VS die wel wat inwerktijd nodig heeft en niet per se beter werkt dan Google.
Foodello
Houdbaarheid is een relatief begrip. Van dat principe maakt het Finse Foodello sinds 2016 handig gebruik, ook in Nederland. Via de app of op de website kun je je boodschappenmand vullen met producten die de supermarkt niet meer inkomen omdat:
- de THT-datum is verstreken of bijna is verstreken,
- het product niet meer in het assortiment zit,
- er een foutje op de verpakking staat,
- het om een kerst-, paas- of ander tijdelijk product gaat.
Met Foodello zorg je voor minder voedselverspilling. De CO₂-uitstoot van PostNL-busjes die Foodello-boodschappen afleveren wordt op een speciale manier gecompenseerd. Het Finse moederbedrijf van Foodello beschermt Finse bossen door de kap-cyclus van een bosgebied van acht hectare te verlengen. Op hun website is te lezen dat dankzij dit uitstel in een jaar tijd minstens evenveel CO₂ wordt opgeslagen als er momenteel met transport en andere bedrijfsactiviteiten wordt uitgestoten.
Via Foodello kun je producten kopen die de supermarkt niet meer inkomen.
Froenten
Een van de manier om CO₂-uitstoot te verminderen is lokale groente en fruit eten. De Vlaamse app Froenten helpt je daarbij. Je ziet welke groente- en fruitsoorten op het moment in het seizoen zijn. En je vindt in deze Android-app bewaartips, informatie over vitamines én lekkere recepten. Fijne app die zelfs zonder foto's bij de recepten bij onze favorieten hoort.
Slim koken en bewaren
De app van het Voedingscentrum, Slim Koken, geeft allerlei tips en bewaaradviezen waarmee je eten en geld kunt besparen. De app is gratis en je vindt er ook nog eens heerlijke recepten. De gerechten worden afgestemd op je (dieet)wensen en het aantal personen, zodat je geen eten hoeft te verspillen. Bevalt het gerecht dan sla je het samen met de ingrediënten makkelijk op in je favorieten. Duurzaam én handig!
Handige doseerhulp
We sluiten dit artikel af met een handige doseerhulp. Hij heet het Eetmaatje en je kunt hem gebruiken om een portie rijst, pasta en couscous af te meten. Het Voedingscentrum stuurt hem voor € 7,50 naar je toe. Ook hiermee ga je voedselverspilling tegen. Eet smakelijk!