Ben je op zoek naar weer een avondje vermaak, maar heb je alle series op Netflix voor je gevoel al bekeken? Wat nu als je het aangename met het nuttige kunt combineren en een sprankje verantwoorde educatie aan je Netflixmarathon toevoegt? Kijk, dan is het in feite gewoon een bijscholingscursus en helemaal verantwoord dus. Voor iedere wereldverbeteraar zit er wel iets bingewatchwaardigs tussen.

Down to Earth with Zac Efron

In deze serie neemt de bekende acteur Zac Efron je mee langs verschillende landen en duurzame projecten. Samen met zijn vriend Darin ontdekken ze duurzame energie op IJsland, een vegan eetpatroon in Londen en bijzondere planten en kruiden in Peru. Een reis rond de wereld die eindigt met een flinke eye-opener als de gevolgen van klimaatverandering wel héél zichtbaar worden bij Darin...

Chasing Coral

Deze docu uit 2017 staat op Netflix en heeft een 8,4 op IMDB. Oh, en een publieksprijs op Sundance win je ook niet zomaar. Een team van duikers, fotografen en wetenschappers onderzoeken de wondere onderwaterwereld. Waarom naar de ruimte kijken als je ook een alienwereld onder de zee hebt? Verwacht niet alleen maar mooie scènes die zo uit een reisgids komen: ook heftige windstormen, verbleekt koraal en heftige before and afterbeelden maken onderdeel uit van de docu.

Waarom verantwoord? Wake up call! Alles wat we tot nu toe niet doorhadden, omdat we eigenlijk nooit echt onder water kijken, wordt ineens heel duidelijk én ernstig.

Waarom leuk? Een persoonlijke missie en mensen vol passie zien is altijd leuk. En ja, die reisbrochurebeelden helpen stiekem toch ook wel mee.

Our Planet

Ontdek wat onze planeet allemaal voor moois te bieden heeft en dompel je onder in een prachtige natuurdocumentaire, begeleid door David Attenborough. 

Waarom verantwoord? Tijdens de documentaire krijg je een uniek kijkje in de wereld, waardoor je nóg meer respect hebt voor moeder natuur.

Waarom leuk? Supermooie beelden, een lekkere rustige docu en een instant vakantiegevoel: what’s not to like?

A plastic ocean

Oké, ga er even goed voor zitten, want deze documentaire ‘kijk je niet zomaar even weg’. Maar als je zin hebt in een eye opener moet deze zeker op je watchlist staan. De docu uit 2016 begint een beetje random; met het verhaal over een documentaire over een blauwe walvis. Maar al snel wordt duidelijk waarom de titel van de documentaire is gekozen: o-ve-ral is plastic. De beelden en feiten zijn shocking, maar gelukkig worden er ook genoeg oplossingen gegeven.

Waarom verantwoord?  Lees dit artikel over plastic en je bent overtuigd.

Waarom leuk? Ondanks de ernstige toon is de documentaire lekker vlot en, ook niet onbelangrijk, gevuld met humor.

How to change the world

Greenpeace kennen we allemaal wel, maar wist je ook hoe de organisatie is ontstaan? In de docu ‘how to change the world’ wordt het verhaal van Greenpeace supergoed in beeld gebracht. Niks blijft voor de camera’s verborgen (spoiler: camera’s waren één van de grootste succesfactoren in de groei van deze internationale organisatie). Alle onenigheden, frustraties en successen rollen in minder dan twee uur over je scherm. Het is aan jou om te besluiten of je daarna je eigen beweging wilt starten.

Waarom verantwoord? Hallo? Heb je het dan echt niet gelezen? Het is Greenpeace! Green-Peace!

Waarom leuk? Alleen al voor de heerlijke retro beelden is deze documentaire de moeite waard. Seventies baby!

The game changers

Zit je te twijfelen of minder vlees eten een goed idee is? Check dan deze documentaire. Verschillende wetenschappers en topatleten gaan in gesprek met de documentairemaker, en ondertussen volg je een UFC-vechter die onderzoekt wat het beste dieet is voor zijn optimale prestaties.

Waarom verantwoord? Door je voedingspatroon aan te passen kun je ontbossing voorkomen, CO2-besparen én nieuwe smaken ontdekken

Waarom leuk? Dit is niet zomaar een saaie documentaire, maar eerder een film met een boodschap. Dat kijkt lekker weg. 

Minimalism

Deze documentaire gaat dwars in tegen de American Dream en is ondanks een magere 6,7 op IMDB een echte aanrader. De subtitel ‘a documentary about the important things’ geeft al een beetje aan waar de docu over gaat; verwacht zéker meer dan alleen ontspullen. Het motto ‘less is more’ staat in de docu centraal, maar dat is nog best lastig over te brengen in de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Volg de super gedreven minimalisten Joshua en Ryan en zie hoe hun populariteit groeit, hoe ze hun bezit in de context van onze maatschappij plaatsen en hoe ze laten zien dat heel veel geld echt niet (nee, echt niet!) gelukkig maakt.

Waarom verantwoord? Spullen staan op één in de verborgen impact top-10. We kunnen dus best wel wat consuminderen.

Waarom leuk? Joshua en Ryan zijn echte ‘wegdroomminimalisten’. Hun hippe kleding en vrienden maken het echte voorbeeldfiguren, maar tegelijkertijd zie je hoe ook zij strugglen met hun persoonlijke missie.

Tidying up with Marie Kondo

We kunnen niet meer om de opruimgoeroe Marie Kondo heen. En zeker nu ze haar eigen serie heeft natuurlijk niet! In de Netflixreeks 'Tidying up with Marie Kondo' geeft Marie woningmake-overs aan mensen die het écht nodig hebben. Een duikje in haar Konmarimethode én een kijkje bij mensen thuis. Één ding is zeker: je krijgt spontaan zin om op te ruimen. 

Waarom verantwoord? Een beetje ontspullen kan ons allemaal goed doen. 

Waarom leuk? Marie Kondo is enthousiast en zorgt ervoor dat je meteen zin krijgt om je kasten leeg te halen!

Broken

In deze serie worden verschillende problemen uitgelicht. Van recycling tot IKEA-kast en nepmake-up: het huidige systeem wordt kritisch, maar behapbaar onder de loep genomen. 

Voor wie niet genoeg kan krijgen: 

Oh, en ook nog heel leuk om eens een trailertje van op te zoeken op Netflix: 

  • Big Dreams - Small spaces: over de mooiste tuinen in Engeland
  • Blue Planet, Planet Earth, Life en Frozen Planet: voor wat heerlijk natuurschoon
  • Mission Blue: over onze stervende oceanen  
  • Rotten: over de duistere kant van de wereldwijde voedselhandel  
  • Dirty Money: over duistere praktijken bij winstzoekende bedrijven  
  • Okja: over een meisje dat niet wil dat haar dier als voedsel eindigt 

Happy bingewatching!