

Hij valt uit wanneer je nét iemand moet spreken of je bent hem weer eens vergeten op te laden. We hebben het natuurlijk over de batterij van je telefoon. Wist je dat batterijen nog veel meer teweeg brengen dan jouw dagelijkse irritatiemomentjes? Ze hebben namelijk een enorme impact op het milieu. Bij de productie komt enorm veel CO₂ vrij, worden landschappen verwoest en ze laten schadelijke stoffen achter in de natuur.
We kunnen (nog) niet zonder batterijen en het is helaas niet te voorkomen dat ze slijten. Wel kunnen we ervoor zorgen dat onze batterijen zo lang mogelijk meegaan. Zo beperk je de milieu-impact en je kosten. Met deze eenvoudige tips verleng je de levensduur van je telefoonbatterij:
1. Laat je telefoon niet te warm, koud of vochtig worden
De kwaliteit van batterijen gaat achteruit wanneer ze oververhit raken of heel koud worden. Een temperatuur tussen de 15 en 35-40 graden Celcius is ideaal. Te hoge temperaturen kunnen zelfs leiden tot explosie. Let er dus op dat je je telefoon niet te lang in de zon laat liggen!
Maar ook in de winter heb je ongetwijfeld gemerkt dat je telefoon het minder lang volhoudt, dat komt omdat ook de kou een negatief effect heeft op de levensduur van je telefoonaccu. Verder kun je je telefoon beter niet in de badkamer leggen tijdens het douchen. De waterdamp condenseert in het toestel tot water, wat leidt tot beschadiging.
2. Haal je telefoon op tijd uit de lader
Het is niet goed voor de batterij als je telefoon te lang in de lader zit. De batterij wordt dan namelijk overbelast, doordat er constant energie in wordt gepompt. Het is het beste om de stekker uit het stopcontact te halen voordat je batterij de 100% haalt. Laat je telefoon dus niet de hele nacht in de lader zitten.
3. Zorg dat de batterij niet helemaal leegloopt
Andersom is het ook niet goed als de batterij helemaal leeg is. In een batterij zit een veiligheidscircuit dat de batterij beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf dan uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Het is het beste om je telefoon bij een batterij-inhoud van 20% weer in de lader te doen.

Sommige apps slurpen batterij
4. Let op de apps die je gebruikt
Bepaalde apps zorgen ervoor dat je batterij snel leeg loopt, wat niet goed is voor de kwaliteit van de batterij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zwaardere apps, zoals games of filmpjes van hoge kwaliteit. Je telefoonbatterij gaat langer mee als:
- Je apps die je niet gebruikt afsluit
- Je de helderheid van je scherm verlaagt
- Je de locatietracking uit zet als je je GPS niet gebruikt.
5. Gebruik een slimme oplader
Ben je voor de zoveelste keer de oplader van je telefoon kwijt? Dan is het misschien heel verleidelijk om voor de goedkope, in plaats van originele, versie te gaan. Goedkope opladers zijn echter niet zo voordelig als ze lijken.
De meeste goedkope laders laden je telefoon op, zonder te letten op de toestand van je telefoon. Slimme laders doen dit wel. Een slimme laders meet bijvoorbeeld de temperatuur van de batterij, en zodra de batterij te heet wordt voert de lader minder stroom aan, zodat de batterij kan afkoelen. Zo gaat je batterij langer mee. Slimme opladers kun je herkennen aan standaarden als ‘quickchange’ en ‘powerdelivery’.
Wat te doen met je oude smartphone?
Als je besluit je telefoon weg te doen, lever deze dan in bij een inleverpunt. Zo kunnen de onderdelen worden hergebruikt en komen er geen schadelijke stoffen terecht in de natuur.