Ken je dat? Hij valt uit wanneer je midden in een gesprek bent of een spannende video zit te kijken. Nee, ik heb het niet over je partner maar over de batterij van je telefoon. Met deze 5 tips doe je voortaan langer met je batterij. Goed voor je humeur en ook voor het milieu.

Er zijn weinig dingen zo irritant als een lege telefoon. Met onze 5 tips gaat je batterij - tijdens dagelijks gebruik - minder snel leeg én verleng je de levensduur van je batterij. Zo beperk je de milieu-impact en je kosten. 

1. Tussen 20% en 80% is ideaal

Het is misschien even wennen maar je telefoon kun je beter niet tot 100% opladen. De laatste 20% gaan een stuk langzamer en veroorzaken meer warmte. En warmte is slecht voor de gezondheid van je batterij. Ook is hiet niet verstandig om je batterij helemaal leeg te maken. Leg hem rond 20% of iets daaronder weer aan de oplader. 

Er zijn apps die tijdens het opladen een seintje geven als je batterijniveau de 80% aantikt. Voor Android is AccuBattery een prima app en voor de iPhone Battery Life. In de nieuwe iPhone 15 zit deze beveiliging overigens standaard ingebouwd in de software van je telefoon. De kans is groot dat ook toekomstige Androidversies met deze feature worden uitgebreid (in maart 2024 was dit nog niet bekend).   

Heb je mijn oplader gezien? Foto: Canva

2. Zet deze batterij-slurpers uit 

Er zijn een paar batterij-slurpers die veel van je batterij vragen. Zet die uit als je ze niet nodig hebt: 

  1. Bluetooth
  2. Locatie
  3. Automatisch draaien (van je scherm) 
  4. Camera-app
  5. Games of video’s van hoge kwaliteit

O ja, let ook op de helderheid van je scherm. Zet hem niet handmatig op de hoogste stand maar op de automatische stand.  

Dankzij Google Maps en GPS op je telefoon is dit niet meer nodig. Maar vergeet na gebruik niet je locatie uit te zetten. Foto: Canva

3. Naar bed? Doe je batterij niet de hele nacht aan de stekker  

Gaat jouw telefoon ’s avonds aan de stekker als je naar bed gaat? Niet meer doen. Je weet inmiddels dat tot 100% laden niet goed is voor je batterij, nog slechter is het als je de hele nacht blijft laden. Vind je het fijn om ’s ochtends een 100%-volgeladen telefoon te hebben? Beperk dan de schade van lang opladen door een goedkope timer te gebruiken op de stekker van je oplader. 

Veel mensen leggen hun telefoon 's nacht aan de oplader. Het lijkt handig maar het verkort de levensduur van je batterij. Foto: Canva

4. Gebruik de juiste oplader 

Ben je voor de zoveelste keer de oplader van je telefoon kwijt en koop je een nieuwe? Dan is het misschien heel verleidelijk om voor de goedkope, in plaats van de originele, versie te gaan. Goedkope opladers zijn echter niet zo voordelig als ze lijken.

De meeste goedkope laders laden je telefoon op, zonder te letten op de toestand van je telefoon. Slimme laders doen dit wel. Een slimme laders meet bijvoorbeeld de temperatuur van de batterij, en zodra de batterij te heet wordt voert de lader minder stroom aan, zodat de batterij kan afkoelen. Zo gaat je batterij langer mee. Slimme opladers kun je herkennen aan termen als quick- of fastcharge, superfast charge (Samsung) en WARP-charge (One Plus). 

5. Niet te koud, niet te warm en niet te vochtig

De kwaliteit van batterijen gaat achteruit wanneer ze oververhit raken of heel koud worden. Een temperatuur tussen de 15 en 35 graden Celcius is ideaal. Houd je telefoon daarom uit de zon.  

Ben je een badkamerartiest die graag meezingt met liedjes van je telefoon? De akoestiek is fantastisch maar de omstandigheden voor je telefoon een stukje minder. Waterdamp kan in je toestel tot kleine waterdruppeltjes condenseren en allerlei onderdelen beschadigen. Extra tip: gebruik een goedkope bluetooth speaker en leg je telefoon op een droge plek.  

Foto: Canva

Batterij vervangen, wat kost dat?

  • Heb je een Android-toestel dan is er geen vaste prijs voor een batterij en ook is de moeilijkheidsgraad van het vervangen per telefoon verschillend. 
  • Voor een iPhone kost het laten vervangen van een batterij je rond de € 100. 
  • Heb je een Fairphone-telefoon dan bestel je op hun site voor € 40 (Fairphone 5) of € 30 (Fairphone 4) een nieuwe en vervang je die zelf in 1 minuut. 
  • Heb je een Fairphone en ga je naar een meerdaags festival deze zomer? Bestel een extra Fairphone-batterij of neem een powerdeck mee. 
  • Wat doe je met je oude batterij? Inleveren bij een inzamelpunt, bijvoorbeeld in je supermarkt of bouwmarkt. 

Alle onderdelen van de Fairphone. Rechtsonder de in 1 minuut verwisselbare batterij. | Foto: Fairphone