Een jaar lang, tot 19 juli 2023, konden EU-inwoners zich uitspreken tegen uitbuiting van de miljoenen makers van onze kleding. Bijna een kwart miljoen mensen ondertekenden het burgerinitiatief Good Clothes, Fair Pay, waarmee we Europese wetgeving voor een leefbaar loon in de kledingindustrie wilden afdwingen. Niet genoeg om het onderwerp op de agenda van de Europese Commissie te krijgen, maar alsnog een indrukwekkend aantal.

Al jaren beloven modemerken dat ze de arbeidsomstandigheden en het salaris van werknemers in kledingfabrieken gaan verbeteren. In de praktijk gebeurt er weinig. Daarom is ASN Bank samen met maatschappelijke organisaties en experts het Europees Burgerinitiatief Good Clothes, Fair Pay gestart. Het doel: in Europa 1 miljoen handtekeningen ophalen, zodat ons wetsvoorstel voor een leefbaar loon op de agenda van de Europese Commissie zou komen. Die 1 miljoen handtekeningen hebben we helaas niet gehaald. Maar we zijn trots op dat 240.207 burgers ons initiatief – en daarmee de makers van onze kleding – hebben gesteund.

Hoe nu verder?

ASN Bank spant zich al sinds 2016 in voor een leefbaar loon in de kledingindustrie. En daar gaan we uiteraard gewoon mee door. Hoe kijken we terug op het afgelopen jaar, en wat zijn onze plannen voor de toekomst? Lees er alles over op asnbank.nl.

Ondertekenaars, bedankt voor jullie steun

Aan iedereen die ons burgerinitiatief heeft ondertekend: bedankt! In onze strijd voor een leefbaar loon zijn de bijna kwart miljoen handtekeningen een belangrijke steun.