Tiny Forests zijn kleine, dichtbegroeide bossen in de stad, ongeveer ter grootte van een tennisbaan.  Elk Tiny Forest bestaat uit veel verschillende boomsoorten om vogels en insecten aan te trekken. In december 2015 werd in Zaandam het eerste Tiny Forest van Europa aangelegd en inmiddels telt Nederland al 150 (!) van deze kleine stadsbossen. En goed nieuws, deze blijken een positief effect te hebben op de biodiversiteit!

De Tiny Forests zijn ontwikkeld door de Japanse dr. Miyawaki en de Indiase ingenieur Sharma. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren zeventig een methode om inheemse bossen te herstellen. Hij legde hiervoor ruim 1.700 bossen aan, waarvan meer dan 95% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. Ingenieur Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door het succes van Dr. Miyawaki’s methode en vertaalde zijn werkwijze naar bossen in een stad: de Tiny Forests. 

De mini-bossen die ingenieur Sharma in tropische gebieden aanlegde bleken veel voordelen te hebben. Zo zorgden ze voor een verbetering van de luchtkwaliteit, verminderden ze de hittestress in de stad en verhoogden ze de opname van CO2-absorptie met een factor 30. Een groot succes!

Tiny Forest vergroot biodiversiteit

Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) haalde het concept van de mini-bossen in 2015 naar Nederland om te kijken of de Tiny Forest hier ook konden werken. En daar lijkt het wel op! Inmiddels hebben ze al meer dan 150 Tiny Forests aangelegd, onder andere in Apeldoorn, Delft, Utrecht, Almere, Zwolle en Maastricht. De bossen zijn zo aangelegd dat ze snel kunnen groeien waardoor ze er in 10 jaar tijd uit kunnen zien als een eeuwenoud bos. Een stukje wildernis in de stad.

Een Tiny Forest in Almere. Foto: IVN

In 2017 hebben onderzoekers van Wageningen Environmental Research elke maand de biodiversiteit van twee Tiny Forests in gemeente Zaanstad in beeld gebracht. Uit de resultaten bleek dat de Tiny Forests onder andere meer vlinders, bijen, zoogdieren en bloeiende planten bevatten dan reguliere bossen. Tiny Forests blijken dus een boost te geven aan de biodiversiteit. 

Binnenkort ook een Tiny Food Forest

Daan Bleichrodt van IVN heeft nu plannen om ook een Tiny Food Forest te starten: "Vorig jaar bezocht ik het voedselbos Ketelbroek van Wouter van Eck in Groesbeek. Ik was onder de indruk van Wouter's verhaal en zijn verrassende mix aan eetbare planten, struiken en bomen. Bij mij is toen het zaadje geplant voor het planten van een Tiny Food Forest: een eetbaar bos met meer dan 80 eetbare planten, bomen en struiken."

Een Tuiny Forest is een minibosje voor in je tuin. Foto: IVN

Zelf een Tiny Forest aanleggen

Is er bij jou in de buurt een braakliggend terrein of een saaie grasstrook die smeekt om een kleine wildernis? Of heb je een achtertuin met behoorlijk wat ruimte? Dan kun je boswachter van je eigen Tiny Forest worden. Leg je eigen wildernis aan met hulp van de online cursus van IVN waarmee je zelf een Tiny Forest kunt realiseren. Of bestel een Tuiny Forest-pakket bij biologische plantenshop Sprinklr.