Groot nieuws. Tijdens de United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) presenteerden Chinese onderzoekers een nieuwe technologie waarmee ze woestijngrond binnen no-time om kunnen turnen tot vruchtbare landbouwgrond. De techniek werkt als een tierelier, is goedkoop en duurzaam!

Pasta in de grond

De wetenschappers van de Chongqing Jiaotong University maakten een pasta van een stof die ze vonden in celwanden van planten. Deze pasta heeft, gemengd met een natriumcarboxymethylcellulose-oplossing (mooi woord voor Scrabble!), unieke eigenschappen. Zo ondersteunt en beschermt het zaden en planten bij de groei. Wanneer de pasta wordt gecombineerd met zand in een droge omgeving, is het bijzonder goed in staat om water, voedingsstoffen en zuurtstof vast te houden. Zo transformeert het simpel de droogste gebieden in groene oases! De pasta is goedkoper, effectiever en duurzamer dan huidige technologieën.

Volgens de Chinese omroep CGTN hebben Chinese wetenschappers succes geboekt bij het verbouwen van gewassen in gebieden met ver van ideale omstandigheden: het droge middenland van China. Het onderzoeksteam heeft grote toekomstplannen. In 2018 hopen ze een extra 200 hectare woestijn te transformeren - en mogelijk meer dan 13.000 in de komende jaren.

CGTN zocht de Chinese onderzoekers op om alles te weten te komen over hun doorbraak. Een kijktip!

Het probleem dat woestijnvorming heet

Precieze cijfers verschillen, maar naar schatting leeft ongeveer een derde van alle mensen op aarde (zo’n 2.1 miljard) in een gebied dat woestijn dreigt te worden. Volgens Eric Goebers, expert op dit gebied en initiatiefnemer van het SALT Project, gaat er elke minuut 23 hectare vruchtbare landbouwgrond verloren. Hij baseert zijn bevindingen op een rapport van UNESCO. Jaarlijks valt er dus ongeveer een gebied ter grootte van Griekenland ten prooi aan de woestijn. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zullen ongeveer 135 miljoen mensen tegen 2045 moeten migreren als gevolg van woestijnvorming. Vooral in het Midden-Oosten en in Afrika gaat het snel, maar ook bijvoorbeeld China, het zuiden van Spanje en Midden-Amerika hebben te maken met toenemde woestijnvorming. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselzekerheid van mensen die in deze gebieden wonen. Ook de watervoorziening verloopt moeizaam.

Bouwen met zout en andere oplossingen

Toch zijn er steeds meer initiatieven die zich richten op het tegengaan van woestijnvorming. Denk bijvoorbeel aan de Nederlandse stichting Justdiggit. Zij graven gaten in droge gebieden om deze weer tot leven te wekken. Door de gaten zakt zakt het regenwater de aarde in en komt het weer beschikbaar voor vegetatie. Dat zijn trouwens niet zomaar gaten, ze gebruiken maar liefst 35 verschillende soorten eeuwenoude en innovatieve technieken om het water weer in de aarde te krijgen. Ook de Noorse onderzoeker Ole Morten Olesen heeft met zijn initiatief Desert Control een manier gevonden om woestijngrond in 7 (!) uur om te toveren tot vruchtbaar land. Met zijn initiatief won hij al vele prijzen. Ook de Nederlandse architect Eric Goebers denkt de sleutel tot de oplossing te hebben. Hij bouwt een circulair systeem dat zeewater in zou en water splitst door middel van zonne-energie. Met het zout kun je huizen bouwen (echt waar!) en en met het water irrigeer je het land. Heel handig voor in de woestijn. We interviewden Eric over zijn bijzondere project.

Bekijk hier de video