Rivieren brengen niet alleen water naar de zee, maar helaas ook een gigantische hoeveelheid plastic. Volgens een onderzoek uit 2017 zijn slechts tien(!) rivieren verantwoordelijk voor ruim negentig procent van al het plastic afval in de oceanen. Vooral rivieren die door drukbevolkte stedelijke gebieden stromen leveren veel plastic afval aan de oceaan.

Enkel het plastic uit de oceaan opruimen is dus als dweilen met de kraan open. Daarom richt Boyan zich met een speciaal rivieren-team van The Ocean Cleanup nu ook op het opruimen van het rivierplastic. Zo belandt er minder in zee. Hij start met de rivieren die het meeste plastic bevatten.

“Door ons te richten op de meest vervuilde rivieren, kunnen we op een snelle en kosteneffectieve manier opruimen en voorkomen dat er meer plastic in de oceanen belandt”, aldus Slat. “Daarmee pakken we niet alleen het wereldwijde plasticprobleem aan, maar willen we ook het leven verbeteren van mensen die in de buurt van deze vieze en gevaarlijke rivieren wonen.”

Rivierbeddingen vol met afval zijn inmiddels meer regel dan uitzondering.

The Ocean Cleanup wil voor het eind van 2025 de duizend meest vervuilde rivieren ter wereld opschonen. Een zeer ambitieuze doelstelling. Overigens zijn ze niet de eersten die hiermee aan de slag gaan. Zo werken de Nederlandse uitvinders van The Great Bubble Barrier ook al enige tijd aan hun oplossing om rivieren van plastic te ontdoen. Hun bellenscherm is inmiddels in deze Amsterdamse gracht hard aan het werk.

Slimme boten halen plastic uit de rivier

Maar het probleem is enorm dus hoe meer plastic er wordt opgeruimd, hoe beter. In oktober 2019 presenteerde Boyan in Rotterdam zijn allernieuwste schoonmaakschip: The Interceptor. Speciaal ontworpen om relatief zelfstandig en met gebruik van zonne-energie, plastic uit rivieren te halen.

Hoe deze drijvende robotstofzuiger precies werkt zie je hier:

"Plastic uit de rivier halen is een heel goed plan", aldus Jan Andries van Franeker, marien bioloog bij Wageningen Marine Research die reageert op deze nieuwe innovatie in de Volkskrant. "De vele kritische volgers van The Ocean Cleanup – onder wie ikzelf – dringen al langer aan op actie dichter bij de bron van de vervuiling. Het is goed te zien dat de organisatie daarop reageert."

Een prototype van het schip werd begin 2019 al aan het werk gezet om een rivier in Jakarta, Indonesië te ontdoen van plastic rommel. De twee nieuwe Interceptors doen inmiddels hun werk op de Klang rivier in Maleisië en op de Rio Ozama in de Dominicaanse Republiek. En er zijn vergevorderde plannen om een Interceptor op de Mekong rivier in Vietnam aan het werk te zetten. Ook de regering van Thailand heeft al interesse getoond in een Interceptor.

Overigens hangt er wel een behoorlijk prijskaartje aan deze slimme boot, €700.000 moet hij kosten. Een behoorlijk bedrag om op te hoesten voor de landen waar de nood juist het hoogst is. Lichtpuntje, als ze in grotere oplage worden gebouwd kan deze prijs gaan dalen.

The Interceptor, niet goedkoop maar wel effectief en energiezuinig. Foto: The Ocean Cleanup

Volgende stap: plastic recyclen

Één Interceptor kan per dag zo'n 50.000 tot 100.000 kilo afval uit het water halen. Als het schip vol is, stuurt het automatisch een melding. Hierop kunnen de containers aan land worden gehaald om daar te worden geleegd. Het afval wordt vervolgens door lokale verwerkers gesorteerd, al het biologische materiaal zoals bijvoorbeeld waterplanten kan indien gewenst weer in de rivier worden gezet.

Maar wat te doen met al het plastic dat uit de rivier wordt gevist? Nou, geld mee verdienen. The Ocean Cleanup is nu nog volledig afhankelijk van donaties wat een precair businessmodel is. Zeker gezien de grote ambities van de onderneming. Daarom wil Boyan van het opgeruimde plastic nieuwe producten maken en deze verkopen. Zo wil hij zijn droom om de oceanen plasticvrij te maken financieren.

Op zaterdag 24 oktober 2020 start de verkoop van de eerste lijn producten gemaakt van plastic dat door The Ocean Cleanup uit de Grote Oceaan is gehaald.  Dus wil jij je steentje bijdragen aan de opruimacties van Boyan? Dan kun je óf direct doneren óf een van deze producten aanschaffen.