Als je weleens over de A4 in Zuid-Holland rijdt, valt het je misschien op dat de berm daar in de zomer vol prachtig bloeiende bloemen staat. Dat is het werk van Honey Highway, een initiatief van Deborah Post. Met Honey Highway wil ze de bijenpopulatie in Nederland redden door ruim verschillende soorten inheemse bloemen in bermen langs het spoor of de snelweg in te zaaien. Zo verandert Honey Highway Nederland langzaam in een bijenparadijs.

Toen we Deborah een aantal jaar geleden spraken was de A4 de eerste Honey Highway van Nederland. Inmiddels staat deze strook groen tussen Delft en Schiedam al vier zomers in bloei! En er is in de tussentijd nog meer gebeurd. In totaal telt Nederland nu 100 kilometer aan Honey Highway van ongeveer 4 meter breed. Wij spraken Deborah opnieuw om te kijken hoe het er nu voor staat met Honey Highway.

Zonder bijen geen groente en fruit

Waarom is het zo belangrijk om de bijen in Nederland te redden? "Wij hebben de bijen nodig om te overleven", legt Deborah uit, “Ze staan aan het begin van onze voedselketen. Zonder bijen hebben we geen groenten en fruit. Wist je bijvoorbeeld dat bijen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt?”

Waarom staan bijen aan het begin van de voedselketen?

Doordat bijen van bloem naar bloem vliegen, bestuiven ze bloemen met het stuifmeel dat aan hun pootjes en lijfje kleeft. Alleen een bestuifde bloem kan uitgroeien tot een appel, peer of ander stuk groente of fruit. Als er geen bijen meer zijn, dan moeten we deze planten kunstmatig bestuiven met een soort wattenstaafje. 

Deborah heeft al 100 kilometer aan bloemen ingezaaid om de bijen in Nederland te redden.

Een echt bijenparadijs

Door Nederland om te toveren tot bijenparadijs wil Deborah dit scenario voorkomen. Hoe dat bijenparadijs eruitziet? Volgens Deborah is dat heel simpel. “Dat is een mooi, gezond en biodivers land vol met mooie bloemen.”

En dat het plan van Honey Highway werkt, ziet Deborah met eigen ogen: “Op de inheemse bloemen die we hebben gezaaid, wemelt het in de zomer en in het najaar van de insecten. Dit is voor ons het bewijs dat Nederland langzaamaan verandert in een bijenparadijs.” Niet alleen zorgen de bloemen voor voedsel voor de bijen, vlinders en andere insecten, ze bieden ook een plekje waar deze belangrijke beestjes beter kunnen overwinteren.

Aanpassing van maairegels

In het vorige interview vertelde Deborah dat er nog veel moet gebeuren om van de bermen vol bloemen een blijvend bijenparadijs te maken. De maairegels moesten bijvoorbeeld worden aangepast om de bloemen te beschermen. Dat is gelukt, vertelt Deborah: “Nu maken we afspraken die minimaal vijf jaar worden vastgelegd, zodat de stroken voor langere tijd uit bloemen bestaan. Al onze opdrachtgevers maaien volgens onze eisen, dus met licht materieel en op tijdstippen die wij aangeven.”

Opening N289 Schiphol Rijk met Gedeputeerde Noord-Holland en ondernemers VBA Zuid

Van 100 naar 400 kilometer Honey Highway

Door heel Nederland heeft Honey Highway bermen en stroken voorzien van wilde bloemen, zo'n 100 kilometer in totaal. Onder andere langs het spoor in Gelderland, op dijken in Zuid-Holland, langs provinciale wegen in Zuid-Holland en Utrecht en langs rijkswegen in Friesland en Utrecht (N34, A2, knooppunt Joure). In de toekomst wil Deborah nog eens 300 kilometer aan schrale grond inzaaien. Want juist die schrale, onbespoten grond is uitermate geschikt voor het laten groeien van inheemse bloemen. Dit zorgt ervoor dat de wilde bijenpopulatie in Nederland stabiel wordt en weer kan gaan groeien.

Help mee met Honey Highway

Wil je zelf bijdrage leveren en de bijen een handje helpen? Vanaf april tot en met oktober kan je zaaien. Bij Honey Highway kan je biologische zaden kopen om in je eigen tuin of plantsoen te zaaien zodat de bijen ook hier voedsel kunnen vinden om te overleven. En het is natuurlijk ook heel vrolijk, al die bloemen in je wijk!