

Je woont in de stad en mist soms de aansluiting met de natuur? In Rotterdam organiseert Gydo van der Wal wildplukwandelingen. Dat is wildplukken én eten uit de natuur. We vroegen Gydo naar zijn favoriete plekken, beste vondsten en ultieme tips voor de beginnende plukkers.
Wildplukken in het Kralingse Bos in Rotterdam
Gydo neemt je mee op pad door het Kralingse Bos in Rotterdam. Hij gaat er niet heen om zo veel mogelijk te oogsten. Het doel van de wildplukwandeling met Buit is juist om zo veel mogelijk kennis over te brengen zodat iedereen daarna zélf op een duurzame manier aan de slag kan. "Iedereen loopt of fietst regelmatig door een park of bos, maar zodra je meer weet over eetbare planten, dan kijk je er meteen met een hele andere blik naar. Hier op dit pad in een Rotterdams park kom je bijvoorbeeld eetbare inktzwammen tegen, gewoon op een paar honderd meter van de huizen. Het is het ultieme lokale eten, en zo krijg je écht weer binding met de natuur en omgeving om je heen."

Bijdrage beeld door © Mark Kuijpers van TIPO
Plukken vanaf de parkeerplaats
Tijdens een wildplukwandeling ziet Gydo de wandelaars in zijn groep steeds enthousiaster worden: “Aan het begin van de wandeling is hun verwachting vaak erg laag, zo van we zullen hier en daar wat tegenkomen maar het zal wel niet zo veel zal zijn. Maar dan lopen we de parkeerplaats af en zien ze meteen al vijf soorten eetbare planten. Daar wordt iedereen zó enthousiast van.”
Eetbare natuur ín de stad
De missie van Buit is om mensen weer in contact te brengen met hun natuurlijke omgeving. Gydo zet zich ook in om meer eetbare natuur in de stad te krijgen. Want waarom leggen we in Nederland niet meer ‘eetbare’ parken aan, of planten we appelbomen in de straten in plaats van iepen en platanen? Gydo: "“In de wijk Cool Zuid aan de Schiedamsevest in Rotterdam loopt nu een pilot waarbij we 10 bakken met wel 40 verschillende Nederlandse planten hebben neergezet. Met wildplukken halen we wat uit de natuur, en hiermee geven we juist weer terug. Dan heeft het sierwaarde, draagt het bij aan de biodiversiteit én is het ook om van te eten, net zoals de (on)kruidentheemakers van Wilder Land dat doen.”

Gydo op pad in de duinen (beeld: Gydo van der Wal)
Van moestuin naar een eigen strandpaviljoen
Gydo had als kind als interesse voor de natuur: “Ik speelde als kind altijd buiten of in de moestuin. Ook toen ik later een strandpaviljoen met restaurant had, wilde ik zo lokaal mogelijk inkopen. We wilden weer het contact leggen met lokale boeren en producenten. Dat was ingewikkeld, maar uiteindelijk is het wel gelukt om mooie lokale gerechten op de kaart te zetten. Eigenlijk ben ik daarna altijd blijven nadenken over ons voedselsysteem. En op een gegeven moment hoorde ik iets over wildplukken, kocht er een boek over, ging mee met andere wandelingen en was vanaf dat moment helemaal geïnspireerd.”
Tips voor beginnende plukkers
“Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Stap naar buiten en ga op pad! Je moet het gewoon gaan doen. Of volg eerst een cursus bij mij of bij een wildplukker bij jou in de buurt, Hij of zij helpt je op weg, zodat je er vertrouwen in krijgt. En dan zie je gewoon wat er allemaal te vinden is.” Tot slot geeft Gydo nog een paar basisregels mee. Goed om te weten, want officieel is wildplukken in Nederland niet toegestaan. Maar het wordt wel gedoogd, zolang je je aan bepaalde regels houdt.

Bijdrage beeld door © Mark Kuijpers van TIPO
Ga je de natuur in? Dit zijn de Gydo’s basisregels
- Let op de omgeving. Is het niet te dicht bij het pad? Is het er druk, ga dan wat verder van de drukte af.
- Iets eetbaars gevonden dat er niet fris uitziet? Laat het dan staan.
- Pluk alleen dingen boven kniehoogte (zeker als er loslopende honden zijn)
- Herken of iets eetbaar is of niet. Bij twijfel kan je het beter laten staan.
- Zorg dat je je oogst thuis goed wast, het liefst met water en azijn. Zo spoel je eventueel zand en beestjes er goed vanaf.

Bijdrage beeld door © Mark Kuijpers van TIPO
Wil je op pad met Gydo? Kijk hier voor meer informatie en de eerstvolgende data van zijn wildplukwandelingen. Boek een middagwandeling, sluit je aan bij de 3-daagse cursus of geef iemand een pluk-tegoed cadeau.