Thee is populair. Maar liefst 40% van de Nederlanders drinkt dagelijks een of meerdere koppen thee. Door te kiezen voor een duurzaam theemerk kun je dus veel impact maken. Gelukkig komen er steeds meer theemerken op de markt die zich inzetten voor eerlijke en duurzame thee. De jongens van het theemerk Wilder Land gaan zelfs nóg een stapje verder. De thee van Wilder Land herstelt de natuur en biodiversiteit in Nederland. Wij spraken Daan en Matthijs over hun duurzame onderneming.

De enige kruidenthee die de Nederlandse biodiversiteit herstelt

Nadat Daan en Matthijs steeds vaker op het nieuws hoorden dat het slecht gesteld staat met de biodiversteit en bodemkwaliteit in Nederland, gingen de jongens op zoek naar manieren om de biodiversiteit in Nederland te herstellen. Al snel kwamen ze uit bij de grootgrondbezitters van Nederland: de boeren. De weilanden waar koeien en schapen op staan te grazen, zien er vaak mooi en groen uit. Maar het is op deze weilanden vaak slecht gesteld met de biodiversiteit, omdat er vaak maar één soort gras groeit. Het zijn eerder “groene” woestijnen dan weiden met bloemen, bijen en vlinders.

"In het najaar van 2018 zijn we in gesprek gegaan met boeren om te onderzoeken waar boeren behoefte aan hebben en welke kansen er waren om samen een duurzaam product op te zetten. Zo kwamen we onder andere op bezoek bij een boer die zijn eigen thee van zijn land en aangrenzend land van een natuurgebied haalde. We zagen hoe makkelijk het was om lekkere thee van Nederlandse bodem te maken. Dat terwijl er zo weinig Nederlandse kruidenthee wordt verkocht. Bijna alle kruidenthee komt uit het buitenland. Waarom niet uit Nederland? Dat scheelt een hoop kilometers aan transport en het is net zo lekker!"

Kruidenmengels stimuleren biodiversiteit

Wilder Land zaait kruidenmengels van onder andere kamille, brandnetel, weegbree, paardenbloem, duizendblad en korenbloem in op de randen van akkers en weilanden van biologische boeren. Op deze manier wordt er een grotere diversiteit aan planten naar de akkers gebracht, zodat de biodiversiteit gestimuleerd wordt. Hoe meer thee van Wilder Land je drinkt, hoe beter het gaat met de natuur. Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen dus.

Deze zomer wordt de eerste oogst binnengehaald. Op basis hiervan kunnen Daan en Matthijs hun duurzame verdienmodel evalueren. Door het beschikbaar stellen van een stukje land aan Wilder Land, kunnen de boeren wat extra geld verdienen naast hun hoofdproduct (meestal melk). Wilder Land betaalt vervolgens de zaden, de kosten van het frezen (zaaiklaar maken van de grond) en de kosten van het oogsten. Zo wordt het boeren zo makkelijk mogelijk gemaakt om een positieve impact op de natuur te maken. Wilder Land oogst overigens niet alle kruiden die worden ingezaaid. Minimaal de helft laten ze staan zodat de insecten ervan kunnen blijven genieten. Ook werken ze alleen met biologische boeren om ervan verzekerd te zijn dat de kruiden onbespoten blijven.

Thee in je brievenbus

De theemengstels kun als proefpakket of als een zes-maandelijkse theeservice elke maand in je brievenbus ontvangen. Zo zijn Daan en Matthijs ook op de naam ptthee (nu Wilder Land) gekomen. "Een combinatie tussen ptt, het oude postbedrijf, en thee, dan kom je uit op ptthee. Het was eerst een creatieve woordgrap, maar we hebben de naam toch gehouden omdat ptt een oud Nederlands bedrijf met een verbindende missie was. Wij hebben met onze thee de missie om 100% Nederlandse thee op de markt te zetten en tegelijkertijd mooie boodschappen over te brengen."

Hoe meer Wilder Land, hoe meer biodiversiteit

"De komende tijd willen aan de slag om onze thee bij kantoren af te zetten. Er zijn heel veel bedrijven die de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties omarmen, en daarin graag willen bijdragen. Maar voor veel bedrijven is het nog lastig om een manier te vinden om de biodiversiteit te stimuleren. Onze thee biedt hierin een uitkomst. Hoe meer er van onze thee wordt gedronken op die kantoren, hoe meer kruiden wij inzaaien, en hoe meer natuur wij kunnen herstellen in Nederland en hoe meer boeren we kunnen supporten om natuur-inclusiever te werken." Als dat niet makkelijk bijdragen is?

Benieuwd naar deze bijzondere thee? Bestel hier een proefpakket van Wilder Land. Of kijk hier voor Wilder Land op werk.