Voor avontuur hoef je niet ver te reizen. Toppen beklimmen? Dat kan gewoon in Limburg. Wildkamperen? Ga voor anker tussen het riet met je eigen vlot. Wij gingen alvast op verkenning en vonden 8 avontuurlijke activiteiten en overnachtingen in de Nederlandse natuur.

1. Ga samen op verrassingsavontuur

Word je graag verrast? Of weet je niet goed wát je wilt doen, maar wel dát je op avontuur wilt in de natuur? Dan is Adventure in a Box iets voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is online een adventure box te bestellen en dan ontvang je binnen een week een doos thuis met alle ingrediënten voor een (meerdaags) avontuur in de Nederlandse natuur. Waar dat is, dat blijft een verrassing tot op de dag van vertrek. Het kan op de Veluwe zijn, maar net zo goed in de Maasduinen. En of je de uitgestippelde route lopend, fietsend of kanoënd aflegt: who knows? 

Nou, oprichter Sylvia Heeren knows! Veel wil ze niet verklappen, maar ze licht toch een tipje van de sluier op: “Met onze ‘adventure in a day’-box ga je op pad met een kompas en kaart. Zo ben je namelijk veel bewuster van de omgeving om je heen. Verder ga je tijdens het avontuur meer leren over de locatie waar je bent: wat kan je hier eten, welke dieren leven hier en wat is de geschiedenis van dit gebied? Ook met het doel om meer bewustzijn te creëren voor wat de Nederlandse natuur te bieden heeft."

Een verrassingsavontuur boek je vanaf €49, via Adventure in a Box. Leverbaar vanaf 20 september (ivm een zomerstop).

In deze doos zitten alle ingrediënten voor een onvergetelijk avontuur

2. Op pad met je eigen vlot

Wildkamperen is in Nederland niet toegestaan, tóch is er een manier om in de natuur te kamperen. Met een gemotoriseerd kampeervlot vaar je twee of meerdere dagen over meren, tussen rietkragen door en langs Hollandse dorpjes en weilanden. ‘s Avonds ga je voor anker midden op het meer of in een nisje in het riet. Maak vuur op één van de vuurplekken op de route, staar naar de ondergaande zon en neem ‘s ochtends een verfrissende duik.

Als je op pad gaat met je eigen vlot, krijg je een vaarkaart met routes en een volledige kampeeruitrusting mee, met o.a. een kookstelletje, kampeerbedden en drinkwater. Douches en toiletten vind je langs de routes, maar wil je echt ‘off-the-grid’ gaan, dan heb je een mobiel toilet.

Met Flötten vaar je over het Sneekermeer (Friesland) of dobber je rond op een van de meren bij Waterland (Noord-Holland). Je eigen vlot inclusief kampeerbenodigdheden boek je vanaf €155.

Met je eigen vlot kampeer je óp het water | Foto: Flötten.nl

3. Oesters rapen én leren klaarmaken

Trek je kaplaarzen maar aan, want je gaat de dijken van de Oosterschelde afstruinen. Op ‘Oestour’ ga je samen met gids Sonja op zoek naar oesters. Banjerend door het Zeeuwse kustlandschap leert ze je waar oesters voorkomen in de natuur en waar je op moet letten als je ze vindt. Je mag voor eigen consumptie tot 10 kg oesters (ongeveer een volle schoonmaakemmer) per persoon meenemen. Maar je moet je wel goed aan de regels houden, zo mag je geen planten of wier beschadigen.

Na het rapen begint het échte avontuur pas: dan leer je bij restaurant Over De Kook hoe je oesters snel en veilig openmaakt en hoe je ze lekker klaarmaakt. Ooit soep met gerookte oesters gegeten?

Het oesterseizoen loopt van september t/m november en van maart t/m april, een oestour duurt 4 uur en boek je vanaf €95.

Sonja gidst je langs de wilde Zeeuwse oesterbanken | Foto: Oestour.nl

4. Packraften in de Biesbosch

Vind je één activiteit te eentonig? Ga dan voor een combi, van hiken en raften bijvoorbeeld. Ook wel packrafting genoemd: je wandelt met een superlichte raft die makkelijk in een rugzak past (= een packraft) en zodra je water tegenkomt blaas je de raft op. Deze relatief nieuwe sport is overgewaaid vanuit Alaska. Maar uit eigen ervaring weten we dat je ook hartstikke goed kunt packraften in de Hollandse Biesbosch!

Wij deden The Packraft Trail: een tweedaags zelfstandig micro-avontuur door het hart van de Biesbosch. In totaal wandel je 24 kilometer en raft je 20 kilometer. Telkens als je toe bent aan een pauze van het wandelen, is het alweer tijd om de raft op te blazen (met behulp van een soort zak waarin je wind vangt). Het kanoën (want laten we eerlijk zijn: zo wild gaat het er niet aan toe in de Biesbosch) is een heerlijke afwisseling. Je vaart tussen de rietstengels en mangroves door en met geluk spot je nog een bever!

The Packraft Trail boek je vanaf €99, dat is inclusief kampeerplek (excl. kampeerspullen).

Bij packraften bind je je rugzak gewoon voorop de raft en peddelen maar! | Foto: privébezit

5. Trotseer de Nederlandse toppen

‘De zwaarste route van Nederland’ wordt deze wandelroute ook wel genoemd. Je beklimt namelijk zeven toppen. Toppen in Nederland? Jazeker: tijdens deze 101 kilometer lange route ‘beklim’ je zeven heuvels in Zuid-Limburg (hier en daar sneak je wel de grens over). De top der toppen: de Vaalserberg (322 meter).

En o ja, je kuitspieren zul je gaan voelen. Maar Limburg zou Limburg niet zijn als al die inspanning niet verzacht zou worden met bourgondische ontspanning: koffie met vlaai in één van de schilderachtige dorpjes of een koud biertje bij Boscafé 't Hijgend Hert. En dat alles in een decor van frisgroene heuvels, wijnranken, bergweiden, stromende beken en holle wegen.

Toon Hezemans van het Dutch Mountain Film Festival (bedenker van deze route): "Je hoeft niet helemaal naar de Alpen en zeker niet in een vliegtuig te stappen om veel dichterbij huis het berggevoel te vinden."

De Dutch Mountain Trail wandelgids bestel je voor €19,95 (excl. verzendkosten).

Voor het berggevoel hoef je niet in een vliegtuig te stappen | Foto: Pascal Moors

6. Vollemaanwandeling met een boswachter

Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. De kant van de maan die door zonlicht wordt verlicht, is dan helemaal te zien, oftewel: het is volle maan. 31 augustus is het weer zover. Ga je dan de natuur in, dan ervaar je de omgeving heel anders dan overdag. Na schemer worden namelijk veel dieren actief en doordat je minder ziet dan overdag, staan je zintuigen op scherp. Wie weet hoor en zie je wel een bosuil of ander nachtdier.

Op verschillende plekken in Nederland kun je een vollemaanwandeling maken met een boswachter of natuurgids van Staatsbosbeheer. Je wandelt door een donker bos of over (heide)velden bij het schijnsel van de maan, terwijl je alles krijgt te horen over de nachtelijke natuur. Je vertrekt bij schemer en wandelt zo’n 1,5 tot 2 uur. Op 31 augustus kun je op drie plekken vollemaanwandelen: De Groote Peel, de Leesterheide en het Wisentbos (normaal niet toegankelijk na zonsondergang). De prijs varieert tussen de €10 en €16.

Wat verschuilt zich allemaal in het bos? | Foto: Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

7. Op een onbewoond ei-eiland

Om het slapen-in-de-wildernis-gevoel nog even vast te houden, hebben we een andere tip voor je: vaar naar een onbewoond eiland waar je middenin de natuur kunt overnachten. In Nederland zijn er verschillende eilandjes waar de natuur de dienst uitmaakt, maar waar je wel mag komen slapen. En daarvoor hoef je niet eens heel ver af te drijven van de bewoonde wereld.

Vlakbij Utrecht vind je Eilandseind: een schiereiland in Tienhoven. Middenin een beschermd natuurgebied slaap je in een rond houten ecohuisje, genaamd Tempelton, dat alleen per fluisterboot (inclusief) bereikbaar is. In de ruige veentuin met privésteiger vind je alle ingrediënten voor ontspanning én avontuur: een pizzaoven, trampoline, kano en hangmat. Kijk voor prijzen en beschikbaarheid op Eilandseind.nl.

Dit houten eco-huisje is alleen per fluisterboot bereikbaar | Foto: Eilandseind

Midden in het Veluwemeer ligt De Kluut. Een weelderig eiland met hoge bomen, dicht struikgewas, riet en open zandplekken. Hier kom je alleen met de veerboot vanuit Flevoland.

Je kunt er slapen in een van de tenten van CampSpirit. In de grote indianentipi knispert ‘s avonds een vuurtje en buiten kun je vanuit een hangmat luisteren naar de vogelgeluiden. Kijk voor beschikbaarheid en prijzen op de site van CampSpirit.

Waan je Robinson Crusoe op eiland De Kluut | Foto: CampSpirit

Onder de rook van Rotterdam ligt het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland: Tiengemeten. Met een pontje bereik je in tien minuten vanaf het vaste land TinyPark Cast Away. Hier kun je je onderdompelen in de natuur - bijvoorbeeld tijdens de 'Verwilderexpeditie' - maar ook gezellig borrelen, eten en dansen (silent disco). Je slaapt in een tipi-tent, yurt of trekkershut. Of, voor de lucky few: in een Cast Away Dome. Hierin staar je vanuit je bed naar de sterrenhemel.

Vanuit de Cast Away Dome staar je vanuit je bed naar de sterren | Foto: Kim Hessels

8. Bushcraften in Brabant

Het aller-avontuurlijkste hebben we voor het laatst bewaard. Zet je schrap, want je gaat (over)leven in, van en met de natuur. Ook wel bushcraften genoemd. In de bossen bij het Brabantse Gilze kun je een weekend gaan Bushcraften met Unplugged Outdoor. Achter dit outdoorbedrijf zit het duo Jimmy (hiking & backpacking gids) en Gerty (expert outdoor-koken). Zij laten je de mooiste plekjes van het bos zien en leren je de belangrijkste survival skills.

Zo ga je materialen uit het bos bij elkaar sprokkelen om daarmee je eigen slaapplek te bouwen. Je zult leren hout hakken, vuur maken en speuren naar planten die je kunt eten. Alle maaltijden worden bereid op het kampvuur. Maar misschien wel de grootste uitdaging tijdens dit weekend: je gaat even helemaal offline. Zoals Jimmy en Gerty zeggen: ‘Devices uit, natuur aan!’

3 dagen bushcraften boek je voor €249 p.p via Unplugged Outdoor.

Jimmy en Gerty zijn experts in leven in, van en met de natuur | Foto: Unplugged Outdoor

Bonustips