Het is heerlijk weer en er bloeit en groeit weer van alles in ons land! Wist je dat er een hoop plekken zijn waar je zelf verse groente, fruit en bloemen mag plukken? We maakten een lijstje voor je met 6 paradijselijke pluktuinen die een steentje bijdragen aan de biodiversiteit en waar je ook nog eens kunt genieten van verse en lokale lekkernijen, leuke activiteiten en een idyllisch uitzicht.

In deze tuinen wil je wel even blijven hangen, dus vergeet vooral niet om een mooi boek en een picknickkleedje mee te nemen!

Stadstuin Kweekland 

Stadstuin Kweekland is een wonderschone tuin in Arnhem. De tuin ligt vlakbij Park Sonsbeek en hier bloeit de komende maanden weer van alles. Alle groente en bloemen zijn biologisch gekweekt en mag je zelf komen plukken. Je kunt bij de kas een mandje en schaartje krijgen en daarmee mag je op ontdekkingstocht in de tuin. Je kunt er bijvoorbeeld je eigen boontjes plukken, een krop sla snijden of de meest kleurrijke veldboeketten plukken.

Verder kan je er neerstrijken in de boomgaard of op het terras van de theeschenkerij. Hier kan je genieten van een heerlijke verse lunch, picknick of cake. De cake is trouwens bereid met eieren van hun eigen kippen!  

Fruittuin van West 

De Fruittuin van West is een pracht van een fruittuin in Amsterdam, waar je van alles kunt zien, beleven en proeven. De tuin wordt verzorgd door een gezin dat op 6,5 hectare grond wel twintig soorten fruit teelt! Deze mag je zelf komen plukken. In de boomgaard scharrelen een hoop kippen rond. Je kunt er dus ook op zoek gaan naar verse eitjes.

Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom natuurbeleving en kun je er genieten van verse appeltaart, een heerlijke lunch en nog veel meer. 

De Sprankenhof 

Op de Sprankenhof in Udenhout (vlakbij Tilburg) kan je op een leuke manier kennis maken met biologisch en gezond eten. Alles in deze pluktuin is biologisch en mag je zelf plukken en rapen: van verse groenten en fruit tot verse eitjes. Bij aankomst krijg je een plattegrondje en een handig mandje om alle lekkere dingen te vinden en te verzamelen.

In de tuin staan ook een aantal bijenkasten. De honing van die bijenkasten wordt verkocht in de winkel. Verder kan je deelnemen aan gave activiteiten. 

Pluktuin Stoutenburg

In Pluktuin Stoutenburg vlakbij Amersfoort groeien heel veel soorten bloemen: van dahlia's tot goudsbloemen en van korenbloemen tot zinnia's. In deze tuin gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar het zaad dat gebruikt wordt is niet biologisch. Dat doen ze omdat ze zoveel mogelijk soorten bloemen willen kunnen laten groeien. Op de tafel bij de ingang van de tuin staan plukschaartjes en plukmanden klaar.

Voor de kinderen is er een speciale kinderpluktuin waar ze naar hartenlust kunnen plukken. Als je uitgeplukt bent, kan je in het theehuis smullen van koffie, thee, zelfgemaakte taarten en schepijs óf meedoen aan een workshop bloemschikken of keramiek decoreren.

De Moestuin 

De Moestuin is een sociale onderneming aan de oostkant van Utrecht. Hier worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid door middel van maatwerk, sociale activering, re-integratie en leerwerktrajecten. De Moestuin heeft een oppervlakte van 2,5 hectare waar meer dan 60 verschillende soorten biologische groenten groeien.

Je kunt hier alleen komen plukken als je zelf aandeelhouder bent, maar omdat het zo’n bijzondere plek is zetten we hem toch op dit lijstje. Je kunt er namelijk proeven van verse hapjes in het lunchcafe en rondkijken in de antieke druivenkas, de kruidentuin, bijenstal, moestuinwinkel en timmerwerkplaats. Voor de kleintjes is er een speel- en dierenweide en er worden allerlei leuke evenementen georganiseerd. 

Waar je wél de hele zomer zelf bloemen kunt plukken is bij Amelis'hof op landgoed Amelisweerd, dat is niet ver van De Moestuin vandaan.

Pluktuin Bloemrijk 

In het weelderige landschap van de Wageningse Eng vind je de biologische Pluktuin Bloemrijk. Alle 500 soorten snijbloemen worden geteeld zonder gif en mét mest van biologische boeren. Zo wordt er niet geleund op de bio-industrie en kunnen ook de vlinders, bijen en vogels er goed gedijen. Bij Pluktuin Bloemrijk worden verschillende evenementen georganiseerd. 

Tip: Pluktuin Bloemrijk is ook goed te combineren met het Arboretum Belmonte. Deze tuin ligt op de Wageningse Berg en maakt deel uit van de Botanische Tuinen van Wageningen Universiteit. Hier kan je allerlei bijzondere bomen en planten bewonderen en uitkijken over de Nederrijn. Let op: hier is het dus niet de bedoeling dat je gaat plukken.

Vind een pluktuin in jouw omgeving

Liggen deze pluktuinen te ver bij jou vandaan? Hier vind je pluktuinen door heel Nederland. Let op: ze zijn niet allemaal biologisch, maar waarschijnlijk allemaal even fleurig. Een paar favorieten van onze Instagramcommunity: De Glitter Gladiool en Koningshof in Utrecht, Plukpracht in Amersfoort en Bloemenparadyske in Friesland. Pluk ze!

Wil je meer lezen over het belang van biodiversiteit en de manier waarop ASN Bank zich daarvoor inzet? Lees dan vooral dit artikel

 De afbeeldingen bij dit artikel zijn afkomstig van Stadstuin Kweekland (foto 1), De Stoutenburg (foto 5 +7) en Pexels.