Een beetje duurzame millennial loopt er niet meer bij als een geitenwollen hippie (behalve als dat weer en vogue is natuurlijk) en houdt ook gewoon van zaken als nagellak. Maar dan uiteraard wél verantwoord, zowel voor het milieu als je eigen gezondheid. Maar hoe weet je wat goed is? We zochten het uit.

Ben je op zoek naar eco/dier/mensvriendelijke cosmetica dan kun je kijken naar keurmerken als NaTrue, BDIH en Ecocert. Milieu Centraal heeft een handige lijst met alle cosmetica keurmerken die hier iets over zeggen. Staar je trouwens niets blind op deze keurmerken en blijf zelf ook goed naar de ingrediëntenlijst kijken, er zijn bijvoorbeeld ook hele goede producten zonder keurmerk omdat ze deze bijvoorbeeld niet kunnen betalen. Ook goed om te weten, cosmetica testen op dieren is in de Europese Unie niet toegestaan en ook cosmetica waarvoor buiten de Europese Unie dierproeven zijn verricht, mag niet in Europa op de markt worden gebracht.

Tip: Kijk naar de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt waar het meest van in het product zit, wordt als eerste genoemd en als laatste wordt het ingrediënt genoemd waar het minst van is gebruikt. 

Gifvrije nagellak

Nagellak is uiteraard een chemisch product maar dat iets chemisch is wil niet zeggen dat het gevaarlijk, ongezond of giftig is. Een stof die door een chemische reactie verkregen is, kan namelijk precies dezelfde stof zijn als een stof die uit een plant of dier verkregen is. Desondanks worden er voor veel nagellakken ingrediënten gebruikt die niet zo heel lekker zijn voor je gezondheid. Daarom kun je het beste kiezen voor nagellak die "5-vrij" (of hoger) is. Dat betekent dat het product geen dibutylftalaat (dbp), tolueen, formaldehyde, formaldehyde resin en synthetische kamfer bevat.

 Natuurlijke & veganistische nagellak van S'n'Bio

Verantwoorde nagellak merken 

Er is gelukkig al wat te kiezen als je met een gerust gevoel & geweten je nagels wilt lakken. Hieronder vind je een aantal verantwoorde nagellak merken, deze zijn in Nederland veelal online te koop.