Heb je, naar aanleiding van de challenge van Milou om 5 maanden geen nieuwe kleding te kopen, besloten dat je je kledingkast wilt verduurzamen? Yes! Let niet alleen op de producten díé je koopt (of niet), maar geef je items na de eerste keer dragen ook wat extra aandacht. Met deze tips houd je je kleding langer mooi.

Minder wassen, mooiere kleding

Het klinkt tegenstrijdig, maar zelfs mode-ontwerpers zoals Stella McCartney zijn fan: minder kleding wassen. Dat is niet alleen goed tegen microplastics, maar ook nog eens heel goed voor je kleding. “If you don’t absolutely have to clean anything, don’t clean it”, zegt Stella in een interview met Sophie Heawood. Maar hoe zorg je er dan voor dat het niet gaat stinken? Deze tips kunnen helpen:

  1. Luchten! Je kleding heeft vaak al een flinke oppepper als je het buiten even lucht. Vooral wollen truien houden veel meer van een windje dan van een wasmachine. Ook spijkerbroeken blijven langer mooi als je ze af en toe uithangt in plaats van dat je ze direct in de wasmachine gooit.
  2. Kies je kleding slim. De truc zit hem volgens Zoe Williams in het uitzoeken van je kleding per gelegenheid. “Ga niet fietsen in normale kleding, maar kies een speciale fietsoutfit”. Net als dat je vroeger speciale kleding had om in te spelen… wie zegt dat dat nu niet meer kan?
  3. Kies voor natuurlijke materialen. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste: een polyester shirt zorgt er gegarandeerd voor dat je meer gaat zweten dan een hemdje van hennep. En er zijn genoeg bijzondere materialen op de markt! 
  4. Denk aan je deo. De meeste deodoranten zorgen ervoor dat je kliertjes afgesloten worden en er dus bacteriën onder je oksel ophopen. Dát is hetgeen wat een luchtje geeft. Kijk eens of een duurzame deo helpt bij het langer okselfris blijven!
  5. Was alleen de vlek. In plaats van je hele item meteen in de wasmachine te gooien kun je het beste (meteen!) de vlek behandelen met een vlekverwijderaar. Er bestaan vlekkensticks, maar je kunt ook een beetje (ossengal)zeep, Franse klei of wat baksoda gebruiken om de vlek te behandelen. Even laten zitten, met de hand uitwassen en je kledingstuk is weer ready to wear!

Vouwen like a pro

Nu Marie Kondo ook een eigen serie op Netflix heeft kunnen we er niet meer omheen: hoe je je kleding bewaart heeft wel dégelijk effect. Niet alleen op je geluksgevoel (dat laten we aan Kondo over) maar ook op je kleding. Heb je een item van rekbare stof? Leg die dan op de planken of in lades in je kast. Kleding die snel kreukelt kun je het beste ophangen. Door je sokken bijvoorbeeld op te vouwen zoals Klara Egilson (haar filmpje werd meer dan 8 miljoen keer bekenen!) zorg je ervoor dat de rek erin blijft zitten en het elastiek niet uitrekt.

 

Het Nederlandse YouTubekanaal heeft voor elk kledingstuk een Marie Kondo tutorial. Oh en misschien een gekke tip: hoe minder kleding je hebt, hoe minder je waarschijnlijk zult wassen. Dat klinkt onlogisch, maar het is wel wat de meeste minimalisten ervaren.

De wondere wereld van waslabels

Oké. Soms kijk je voor de show even in een waslabel, maar wat die symbooltjes allemaal precies betekenen? No idea… Herkenbaar? Snappen we. Maar het kan zeker verschil maken of je je aan de waslabels houdt of niet. Een kledingstuk waar ‘dry clean only’ op staat kan vaak nog prima in een handwasje, maar als er ‘cool wash/koud wassen’ op staat is het absoluut niet verstandig om het item in je kookwas te gooien. Het allerbelangrijkst is om te kijken op hoeveel graden je je items kunt wassen. Tegenwoordig zijn de machines ook zo geavanceerd dat de meeste items prima schoon worden van een koud wasje. En: wanneer je je kledingstukken op het wol- of fijnwasprogramma draait heb je de minste kans op gaatjes of krimpen (hoewel dit wel weer iets meer water en stroom kost dan het katoenprogramma). Ook drogen aan de lucht in plaats van in de droger is een betere keuze voor de kwaliteit van je kleding én het bespaart stroom.  

Hygiëne en koud wassen

Natuurlijk geldt dit vooral voor kleding die je draagt. Als je bijvoorbeeld vaatdoekjes of theedoeken wast kun je het beste kiezen voor een was die minstens 60 graden is. Gebruik meteen wat waspoeder met bleekmiddel. Zo weet je dat alle bacteriën eruit zijn én voorkom je dat er biofilms (een slijmlaagje van bacteriën en schimmels die kan ontstaan bij te vaak koud wassen) kunnen ontstaan. Om het milieu te besparen kun je ook gebruik maken van de ecostand. Die duurt misschien iets langer, maar is gemiddeld 30 procent zuiniger! Let op: voor een hete was is dit vaak juist níét geschikt, omdat de ecostand meestal kouder wast.

Let op kwaliteit

En, ben je toe aan een nieuw kledingstuk? Let dan goed op het materiaal (natuurlijke materialen zorgen minder snel voor geurtjes), de pasvorm (een shirt dat knelt in je oksel zal sneller gaan ruiken) en natuurlijk de algehele kwaliteit. Een goede tip van Milieucentraal is om te kijken aar de naden: liggen de stiksels plat op de stof of steken ze uit? Wanneer ze uitsteken hebben de draden een grotere kans om los te laten. Een andere simpele test is even de naden straktrekken: als je gaten tussen de naden ziet is het niet goed.

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen.