Bij een duurzame levensstijl passen verzorgingsproducten die zacht zijn voor je huid en voor de natuur. Krijg je klotsende oksels van het steeds maar verder uitdijende deoschap? We zetten de 5 fijnste duurzame deodoranten voor je op een rij.

Dit artikel is op 6 september 2022 geactualiseerd.

Rollen, smeren of spuiten?

Ga je voor een roller, een stick, een crème of een spuitbus? Het zal geen verrassing zijn, de spuitbus is de minst duurzame keuze. Tijdens het sprayen van je oksels komen er schadelijke drijfgassen vrij. De roller en de stick dan? Die zijn duurzamer maar hierbij is weer een hygiënekanttekening te plaatsen. Doordat ze in contact komen met je huid kunnen de bacteriën van je oksel stiekem naar je roller verhuizen. Bij een crème, poeder of een pompje zonder drijfgas heb je hier allemaal geen last van.

Nuud

De geurloze deo van het Nederlandse Nuud (spreek uit als Noet) smeer je in een kleine hoeveelheid (maat doperwt) onder je oksels. Volgens Nuud is het niet nodig om dat elke dag te doen; de crème is supergeconcentreerd en blijft meerdere dagen werkzaam. Bovendien vind je in Nuud geen aluminium, kunstmatige geurstoffen of vage chemicaliën.

Nuud deodorant | Foto: Nuud

Biork

De deodorant van Biork is van aluin zoutsteenkristallen. Als je de aluinsteen nat maakt en aanbrengt blijft er een fijne, onzichtbare laag van mineraal achter. Biork is er in één variant met een neutrale geur. Deze deo is 100% vegan, parfumvrij en hypoallergeen. O ja, de houder is van Portugese kurk. 

De aluin deodorant van Biork | Foto: Biork

The Lekker Company

Nog een deo-crème. Deze is van het oer-Nederlandse The Lekker Company. In 2014 experimenteerde oprichtster Dewi nog met zelfgemaakte deodorant aan haar keukentafel. Acht jaar later ligt haar duurzame deo in meer dan 2.000 winkels in Nederland en andere Europese landen! In meerdere geuren variërend van mandarijn-citroen tot pepermunt-rozemarijn. En kun je niet tegen baking soda? Er is ook een variant zonder deze veelgebruikte stof. 

De deo's van The Lekker Company zijn er in 4 varianten | Foto: The Lekker Company

Marcel's Green Soap

Huh...groene zeep onder je armen? Nee hoor, de merknaam verwijst naar het allereerste product dat oprichter Marcel verkocht: een duurzaam schoonmaakmiddel. Sindsdien is het assortiment flink uitgebreid en verkoopt hij ook lichaamsverzorgingsproducten. De deostick gemaakt van biologische oliën en baking soda is er in drie bijzondere geuren: vanille-kersenbloesem, argan-oudh en tonka-muguet. Ook in deze verpakking tref je geen plastic aan maar natuurlijk afbreekbaar karton.

Marcel's Green Soap deo is er in 3 varianten | Foto: Marcel's Green Soap

Urtekram

Misschien wel de minst bekende van dit vijftal. Al sinds de 70’s maakt het Deense Urtekram ('kruidenkraam') producten die zacht zijn voor huid en natuur. De deo van Urtekram (in rollervorm) is natuurlijk, vegan en biologisch afbreekbaar. Nog een noemenswaardig feitje: het moederbedrijf Midsona staat op de lijst met goedgekeurde bedrijven van de ASN Beleggingsfondsen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Bloemen en planten komen vaak terug in de producten van Urtekram

Het ASN Duurzame Deo Overzicht

De 5 deodoranten die we voor je hebben uitgelicht maken deel uit van het ASN Duurzame Deo overzicht. Daarin hebben we in totaal 15 duurzame deo’s tegen onze oksels gehouden.